Presveto Trojstvo 2022.

Župni listić 903

godište XVIII. broj 24(903) − 12. lipnja 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-903.PDF

PRESVETO TROJSTVO (Iv 16,12-15)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: «Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.»

Komentar:

Danas je proslava Boga stvaralaštva, zajedništva i darova.
Tajnu se često promatra kao nešto neshvatljivo, zid pred kojim se mora stati, jer um počinje mucati. Ako mislitelji i mucaju, molitelji mogu živjeti Otajstvo. Za to trebamo: šutnju, molitvu i klanjanje.
Bože sveti! I velik si i neizmjeran, vječan i svemoguć. Bože! I malen si kao dijete i sputan ograničenošću ljudskog bića i stojiš nemoćan pred čovjekom u njegovoj slobodi.
Smijemo Ti doći kao djeca, te nam nisi Bog daleki nego Bog neizrecive blizine.
Zapovjedio si apostolima, i nama: “Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.” (Mt 16,19)


U KRUGU RADOSTI!

Jednog dana, ne tako davno, na vrata nekog samostana pokucao seljak iz obližnjeg mjesta. Kad vratar otvori teška hrastova vrata, seljak mu sa smiješkom pruži prekrasan grozd. Brate vrataru, kaže došljak, znaš li ti kome sam donio ovaj najljepši grozd što sam ga ubrao u svom vinogradu? Ravnatelju samostana ili nekom drugom bratu iz naše zajednice. Ne! Tebi sam ga donio! Meni? – ozarena će lica iznenađeni vratar. Zar si ga baš meni donio! Naravno, tebi sam ga donio jer si me uvijek ljubazno i prijateljski primao kad sam dolazio zatražiti kakvu pomoć. Htio sam te malo razveseliti ovim grozdom. Brat vratar je grozd stavio na vidljivo mjesto i cijelo ga jutro pogledavao s divljenjem. Grozd bijaše doista prekrasan.

Odjednom mu padne na pamet: Zašto ja ne bi ovim grozdom obradovao našeg ravnatelja?! Uzeo je grozd i odnio ga starješini samostana. Ovaj se grozdu iskreno obradovao. No, starješina se sjeti starijeg bolesnog brata i odluči: Odnijet ću ga njemu, neka se malo osladi. Tako je grozd ponovno krenuo dalje. Nije, međutim, dugo ostao ni u sobi bolesnog brata. Ovaj je naime naumio njime obradovati brata kuhara koji se po cijeli dan znoji oko peći. Brat kuhar je grozd poslao bratu sakristanu da ga malo razveseli, a ovaj ga odnio najmlađem bratu u samostanu, od kojeg je grozd opet pošao dalje. Kružeći od brata do brata, grozd je ponovno dospio k bratu vrataru. Tako bi zatvoren krug radosti.

Ne čekaj da netko drugi započne, na tebi je red da otvoriš krug radosti. Ponekad je dovoljna mala iskra da zapali veliku vatru. S iskrom dobrote počinje se mijenjati svijet. Ljubav je jedino blago koje se umnaža dijeljenjem. To je jedini dar koji se to više uvećava što se više troši. To je ujedno i jedino poduzetništvo u kojemu se trošenjem više zarađuje. Poklanjaj to blago, razdijeli ga, razbacuj ga na sve strane, do dna isprazni džepove i košare, isprazni čašu i sutra ćeš ga naći još više nego si ga imao jučer.

Zabavi svoj um dobrim mislima ili će ga neprijatelj opsjesti zlima
jer prazan ne može biti.

 Sv. Thomas More


DAROVI ZA CRKVU

 1. STJEPAN PETLJAK Glavna 65, Goranec 200 Kn
 2. Obitelj BANOVIĆ O. Habeka 29b, Prekvršje 200 Kn
 3. RUŽICA i IVAN MILKOVIĆ Šebeki 1, Goranec 200 Kn
 4. Obitelj SUMAN Dobrodolska 5a, Dobrodol 200 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštena primili su:

ZORJA BABIĆ BERTOVIĆ drugo dijete Tomislava i Eme Babić iz Dobrodola

JAN ZAVRŠKI drugo dijete Davora i Tee r. Ambrošić iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

BRANKO LISIĆ iz Markova Polja u 68. godini.

ZDENKA VUKOVIĆ r. Gašparić iz Vugrovca u 71. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


MOJA I TVOJA UDALJENOST OD BOGA!

Jedan dječak upita oca: – Oče, koliki je Bog? Pogledavši u nebo, otac zapazi jedan zrakoplov, pa upita sina: – Koliki je zrakoplov? Dječak odgovori: – Malen je, oče. Skoro pa se i ne vidi. Stoga ga otac odvede zračnu luku i kad se nađoše ispred jednog zrakoplova, upita ga ponovno: – A, koliki je sada zrakoplov? Dječak odgovori: – Oh, oče, sada je ogroman! Zatim mu otac objasni:

Evo, toliki je i Bog. Njegova veličina ovisi o udaljenosti između tebe i Njega. Što si mu bliže, to će i On biti veći u tvome životu.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 13. VI. – 19. VI. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + Obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, Lovrić i dvije nakane, STJEPAN Puđak
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – u 10.00 sati – Na čast sv. FRANJI KSAVERSKOM
 • PET.
  – u 18.00 sati – Vjenčanje
 • SUB.
  – u 18.00 sati + MARICA Kuntić
 • NED.
  – u 9.00 sati + ŽELJKO god. ,MATO i MANDA Damjanović, MARKO i RUŽA Baotić, KATA i IVAN, MARTIN i STOJA Šitum, DRAGICA god. i ZLATKO Sokač, STJEPAN Puđak
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 16.00 sati – U GORANCU

OBAVIJESTI – 12. lipnja 2022.

U ponedjeljak slavimo ANTUNOVO – proštenje je u Sesvetskim Selima pa pođite malo na proštenje.

U četvrtak je TIJELOVO, a poslije svete mise, koja započinje u 10.00 sati, slijedi PROCESIJA s PRESVETIM. Idemo prema KUČANCU ulicom M. Gupca do Bregovite te potom slijedi spuštanje prema Crkvi.

U procesiji će biti naši PJEVAČI, NEBO će kao i prošlih godina nositi naši Vatrogasci, PRVOPRIČESNICI dođite u svojim haljinicama i iza mise možete haljinice ostaviti i uzeti svoje prvopričesničke slike. Narodne nošnje kao Bogu ugodan dar stavite na sebe.

22. VI. neradni je dan. Hodočastiti ćemo u ALJMAŠ – Marijansko svetište, prijavite se!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250