A vi, što vi kažete, tko sam ja?

Župni listić 904

godište XVIII. broj 25(904) − 19. lipnja 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-904.PDF

XII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 9,18-24)

Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: “Što govori svijet, tko sam ja?” Oni odgovoriše: “Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, drugi opet: da neki od drevnih proroka usta.” A on će im: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?” Petar prihvati i reče: “Krist – Pomazanik Božji!” A on im zaprijeti da toga nikome ne kazuju. Reče: “Treba da Sin čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.” A govoraše svima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.”

Komentar:

U Petrovu odgovoru prepoznajemo svu dubinu njegove vjere i prianjanja uz Isusa. Isus je nada povijesti. Ali, Isus je i Petrovo osobno iščekivanje, njegova osobna nada. Sve je ostavio, žrtvovao je sve druge sigurnosti života i pošao je za Isusom. Isus je njegova sigurnost. Petar zna da je za njega Isus sva njegova budućnost. Isusov program vezan je uz križ, odricanje. Svoje učenike poziva da ga u tome slijede, prepoznaju i prihvate. To će biti najteže za Isusove učenike, nekad i danas. Spašavati svoj život znači gubiti; darovati svoj život, kao što je to Isus učinio, to znači otkriti pravi smisao života.


U KLINICI KOD GOSPODINA!

Bio sam u Klinici kod Gospodina Isusa. Napravio mi je sistematski pregled i otkrio sam da sam teško bolestan. Kad mi je Gospodin izmjerio tlak, vidio sam na tlakomjeru da mi je razina nježnosti veoma “niska”. Kad mi je mjerio temperaturu, toplomjer je pokazao 40% anksioznosti tj. tjeskobe. Napravio mi je elektrokardiogram i dijagnoza je bila da mi je potreban by pass Ljubavi, jer su moje arterije godinama začepljenje samoćom i tako je moje srce posve prazno. Otišao sam na Ortopediju, jer nisam mogao hodati pored svoga brata, i nisam mu mogao dati bratski zagrljaj, a zato što sam na tijelu imao mnogo fraktura nastalih zbog zavisti. Otkrio je i da imam kratkovidnost, jer kod susjeda nisam mogao vidjeti ništa osim loših strana. Reče mi i da sam gluh. Dijagnosticirao je da Njegov glas često ne čujem. Na kraju pregleda dao mi je jednostavne besplatne savjete.

Prirodne lijekove.

Napuštajući kliniku obećao sam da ću koristiti lijekove koje mi je dao. Čim ustaneš iz kreveta, popij čašu “Zahvalnosti”. Prije nego što odeš na posao, uzmi žličicu “Mira”. Svakoga sata, progutaj tabletu “Strpljenja” i čašu “Poniznosti”. Kad se vratiš kući, ubrizgaj dozu “Ljubavi”. I, prije nego što odeš na spavanje, uzmi dvije tablete “Mirne savjesti”. Ne budi depresivan ni očajan zbog onoga što će se dogoditi sutra. Uvijek imaj na umu da Bog savršeno dobro zna što se događa u tvom životu. I da je On s tobom baš sad, na mjestu na kojem se nalaziš i u ovom trenutku u kojem živiš. Lijekove uzimaj redovito, dozu je dopušteno ponekad prekoračiti.


Biblija i Internet

Jedan učenik upita svoga vjeroučitelja: “Vjeroučitelju, prosurfao sam na računalu cijelu Bibliju pet puta. Je li to dovoljno?”. “Neće biti dovoljno! Radije dopusti da Biblija “prosurfa” kroza te barem jednom?” odgovori vjeroučitelj.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj KOVAČIĆ Breg 3, Đurđekovec 200 Kn
 2. Obitelj ROŽIĆ Rožići 1, Goranec 200 Kn
 3. Obitelj ZAVRŠKI Rožići 4, Goranec 500 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštena primili su:

LOTA HABJAK drugo dijete Ivana i Valentine r. Vuković iz Prekvršja

KARMEN BERGER prvo dijete Matije i Ivane r. Vukušić iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


DVA ZIDARA

Prvi zidar:
Po cijele dane slažem cigle jednu na drugu.
Dolazim ujutro na posao i slažem cigle sve do odmora za ručak.
Nakon ručka ponovno slažem cigle do kraja radnoga vremena.
Jedino zadovoljstvo na poslu je kada dobijem plaću za taj mjesec.

Drugi zidar:
Ja gradim kuće.
Svaki dan mislim na ljude koji će u njima stanovati.
Mislim kako će biti radosni kad prvi put ugledaju svoj novi dom.
Mislim o djeci koja će u njima rasti.
Mislim o generacijama koje će ih uređivati i smatrati svojim domom.
Ja ne gradim kuću, ja gradim nekome DOM.

RAZMISLI: Što ti gradiš?


Ora et labora! Moli i radi!

 Sveti Benedikt

Onima koji nas najviše trebaju moramo najviše iskazivati ljubav.

 Sv. Franjo Saleški (1567. – 1622.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 20. VI. – 26. VI. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + SLAVKO Bezeredi, VINKO Rade, NIKOLA, FRANCISKA i IVAN Belan, IVAN, ANA, JOSIP i CILA Dutković, PETAR, KLARA i DRAGICA Trempetić, IVAN Gregoranić
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – u 10.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati + IVAN i obit. Križanac, IVAN i obit. Đurinec, IVAN i obit. Šimunjak
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.00 sati + MIHAEL Pijetlović, ĐURO Tudek, IVAN i obit. Čvek, STJEPAN, MARICA i obit. Pajurin, IVKA, CICA i obit. Jakešević, nakana za nerođenu djecu, Duše u čistilištu i na čast Duhu Svetomu, PETAR Kemfelja, STJEPAN Štimac, NINA, LUKA i obit. Marković
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U VURNOVCU

OBAVIJESTI – 19. lipnja 2022.

U srijedu hodočastimo u ALJMAŠ Marijansko svetište, polazak u 6.00 sati ujutro. Putem ćemo napraviti nekoliko stanki, u Svetištu ćemo imati svetu misu, iza mise ručak u obližnjem restoranu,

Na povratku proći ćemo kroz Vukovar i Vinkovce, gdje ćemo kavu popiti,

U nedjelju proslaviti ćemo blagdan Srca Isusova svetom misom u 17.00 sati u Vurnovcu,

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250