Ne možete služiti Bogu i bogatstvu

Župni listić 916

godište XVIII. broj 37(916) − 18. rujna 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-916.PDF

XXV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 16, 1-13)

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: “Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: ‘Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!’ Nato upravitelj reče u sebi: ‘Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi’ Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad budem maknut s uprave.’ I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: ‘Koliko duguješ gospodaru mome?’ On reče: ‘Sto bata ulja.’ A on će mu. ‘Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.’ Zatim reče drugomu: ‘A ti, koliko ti duguješ?’ On odgovori: ‘Sto kora pšenice.’ Kaže mu: ‘Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.’ I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti. I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore.
Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati?
Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.”


SAVJETI ZA RODITELJE

Povjerenje se gradi održavanjem obećanja.

– Djeca ne smiju služiti za popunjavanje nedostataka u roditeljskoj osobnoj sreći i ambicijama.

– Važno je prihvatiti dijete onakvo kakvo ono jest, a ne zahtijevati da se ono ponaša u skladu s roditeljskim fantazijama.

– Djeci se ne smije nuditi svađa kad traže razgovor.

– Djeci treba bezuvjetna ljubav i ne smiju dobivati uvjetnu ljubav.

– Djeca teže svom odrastanju pa ih se ne smije zbog posesivne roditeljske ljubavi prisiljavati da ostaju pokorna djeca prema potrebama roditelja.

– Roditelji, podržavajte se uzajamno. Dijete će biti zbunjeno ukoliko se roditelji ne slažu oko pravila. Budite svjesni da vi uvijek imate ulogu modela vašem djetetu. Djeca uče oponašanjem onoga što vide. Riječi neće imati značenja ako dijete ne osjeća međusobnu ljubav roditelja.

– Smijte se i igrajte s djecom.

– Djeca su po sebi dobra. Treba im samo malo pomoći da budu još bolja. Ohrabrujte dijete kad vam povjerava stvari koje su njemu važne.

– Razmislimo o svom vlastitom djetinjstvu kako bismo djetetu pružili ono što sami nismo imali, a željeli smo. Dopustimo male pogreške svog djeteta. Pomirimo se s činjenicom da ne možemo imati potpunu kontrolu. Razvijajmo rutine. One stvaraju okolinu koju dijete doživljava postojanom i sigurnom; kao npr. redovna molitva za obiteljskim stolom i sl. Kada razgovaramo s djetetom važno je da taj razgovor bude u razini oči u oči. Jako je važno da dijete stječe samopoštovanje. Ojačajmo dijete tako da mu pokažemo njegovu važnost u funkcioniranju obitelji. Dijete treba naučiti priznati pogrešku, a ne optuživati druge. To je važno za sakrament ispovijedi: da zna priznati što nije valjalo.

– Dijete treba naučiti održavati obećanja. A najbolja pouka je primjer roditelja. Nauči se govoriti: Volim te… Ti si moj ponos… Znam da možeš… Ta se pogreška može ispraviti… Što misliš o… ?

– Roditelji koji zanemaruju odgoj svog djeteta propuštaju neponovljivu priliku da opet budu mladi.

 dr. Dario Miletić


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obit. PAVLOVIĆ Đ. Popovića 14, Vugrovec 200 Kn
 2. ZDRAVKO KEREŠ Prigorska 12, Prekvršje 600 Kn
 3. MILKA KUNTIĆ Domjanićeva 16, Vugrovec 100 Kn
 4. PEJO SARAF Jakopići 5, Đurđekovec 400 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


SAKRAMENAT KRŠTENJA PRIMILI SU:

MATEJ SARAF prvo dijete Zorana i Monike r. Hanžek iz Đurđekovca

DORA KARLOVIĆ drugo dijete Matea i Ivane r. Lovrić iz Paruževine

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

ZORAN BRTAN iz Dobrodola u 49. godini.

 Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


SVE JE STVAR JESI LI NA PRAVOM MJESTU!

Otac je rekao svom sinu: diplomirao si s odličnim uspjehom, evo ti na poklon onaj auto koji sam kupio prije puno godina. Zbilja, dugo “leži” u garaži, ali prije nego ti ga dam, odvezi ga na plac gdje prodaju rabljene automobile na kraju grada i reci im da ga želiš prodati i vidi koliko će ti novca oni ponudit. Sin je otišao na plac rabljenih automobila, vratio se ocu i rekao: “Ponudili su mi 1.000 € jer izgleda vrlo istrošeno.” Otac je rekao: “Odvezi ga sad u zalagaonicu.” Sin je otišao u zalagaonicu, vratio se ocu i rekao: “Zalagaonica je ponudila 100 € jer je to zbilja jako stari auto.” Otac je zamolio sina da ode u auto-klub i pokaže im auto. Sin je odvezao automobil i u klub, vratio se i rekao ocu oduševljeno: “Neki ljudi u klubu ponudili su 100.000 € za taj auto, jer vele da je to Nissan Skyline R34, kultni automobil i potražnja za njim je OGROMNA. Otac je rekao sinu: “Htio sam da znaš da pravo mjesto cijeni PRAVU VRIJEDNOST.”

POANTA. Ako te ne cijene, ne brini se, znači da si na pogrešnom mjestu i u pogrešnom društvu. Oni koji znaju tvoju vrijednost su oni koji te cijene i drži se njih. Nikada ne ostaj tamo gdje nitko ne prepoznaje i ne cijeni tvoju istinsku vrijednost.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 19. IX. – 25. IX. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ĐURĐICA god. i obit. Vuger, obit. Galović, ANA Čaleta i LJUBO Karadža
 • SRI.
  – u 18.00 sati + ZORAN Brtan sprovodna
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.00 sati + VINKO Blažinović
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U DOBRODOLU

OBAVIJESTI – 18. rujna 2022.

Dragi roditelji! Vaše dijete koje je došle do pripreme za Prvu pričest, dođite ga prijaviti u župni dvor od utorka do petka od 16.30 do 17.30 sati. Svake nedjelje PRVOPRIČESNICI dolazite na svetu misu u 9.00 sati, a KRIZMANICI u 11.00 sati.

Slijedeće nedjelje bit će zaziv DUHA SVETOGA za sretan početak nove školske godine.

Školska djeco, proba pjevanja je subotom, kao i priprema za nedjeljnu svetu misu – uključite se!

Susret Pastoralnog i Ekonomskog vijeća je u srijedu u 19.00 sati. Dobro došli!

Kako i sami možete vidjeti, započela je konstruktivna sanacija naše župne crkve. Radovi su doista poveliki. Sakristija se uklanja, bit će sazidana nova, žbuka i vanjska i unutrašnja se skida, radi ojačavanja zidova.

Molimo da započeto djelo, uz Božji blagoslov, bude i dovršeno!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 200