I zasja mu lice kao sunce.

Župni listić 939

godište XIX. broj 10(939) − 5. ožujka 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-939.PDF

II. NEDJELJA KORIZME – PAČISTA (Mt 17,1-9)

U ono vrijeme. Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime.
A Petar prihvati i reče Isusu: “Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.”
Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!” Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče. “Ustanite, ne bojte se!”
Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, zapovijedi im Isus: “Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.”

Komentar:

Uvedi me, Gospodine, u svjetlo svoga lica jer mnogo je tame u meni i oko mene; treba mi novo prosvjetljenje, nova snaga, nova bjelina da bih mogao živjeti.
Ti si došao u ovu našu dolinu da nas povedeš na visoku goru odakle se mogu vidjeti prave dimenzije života. Došao si dati smisao svemu što izgleda teško, besmisleno i mračno.


LOŠE NAVIKE

Bogati čovjek zatraži od starog učitelja da mu sina odvikne od loših navika. Učitelj povede mladića u šetnju vrtom. Zaustavi se na jednom mjestu i zatraži od mladića da iščupa malu biljku što je rasla nedaleko od mjesta na kojem su stajali. Mladić zahvati biljku palcem i kažiprstom i iščupa je iz zemlje. Učitelj zatim zatraži da iščupa malo veću biljku od te. Mladić malo jače povuče i iščupa i nju. “A sada iščupaj ovu”, reče učitelj, pokazujući na jedan grm. Mladić je morao upotrijebiti svu svoju snagu da bi je iščupao, ali mu i to pođe za rukom. “A sada iščupaj ovu”, reče starac, pokazujući na drvo trešnje. Mladić obuhvati rukama stablo i počne ga čupati iz zemlje. Ali stablo ni da se pomakne. “Pa ovo je nemoguće”, reče mladić zadihano. “E tako ti je i s lošim navikama”, reče mu stari učitelj. “Kada su mlade, lako ih se riješiti, ali kad se razviju teško ih je iskorijeniti.”

 autor nepoznat


CIJENI ONO ŠTO IMAŠ U ŽIVOTU…

 Moj prijatelj je jako dobar čovjek ali ima jednu veliku manu – stalno se žali kako nema ništa.

Svaka druga riječ mu je: “Eh kada bih ja imao ovo ili ono”.

Jednom smo putovali vlakom i preko puta nas stajala je starica suha lica i pohabane odjeće. Kad je vlak prošao pored skupocjenog automobila, moj prijatelj je po običaju počeo: “Eh kad bih ja imao ovakav automobil, ja sam slijepac, nemam ništa, cijeli život siromah”

Ljutitim glasom starica progovori: “Sine, zašto kažeš da si slijepac? Bi li dao svoje oko za taj automobil?” Ovaj odgovori u čudu da ne bi.

Tada ga upita: “Bi li dao za vreću novaca svoju ruku? Ili za veliku kuću, tvoju pamet?” On isto odgovori negativno.

Tada se starica nasmija pa reče: ”Eto bogat si imaš i novce i kuću i auto “. Više se nikad nije požalio.

Neke stvari uzimamo zdravo za gotovo, ali kada su one ugrožene sva bogatstva padaju u vodu.

 Čudno je to da oni kojima nedostaje jedna od ovih stvari, nikada nisu maštali o bogatstvu.


DAROVI ZA CRKVU

 1. MARKO KLJAJO Aleja mira 21, M. Polje 50

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštenja primila je:

NIKA PERIĆ treće dijete Nikole i Nataše r.Muratović iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

MILICA KRANJC r. Popovićiz Dobrodola u 66. godini.
ĐURĐICA SEDINIĆ r. Sedinić iz Prekvršja u 67. godini.

Dobri Bože, primi ih među svete i izabrane svoje!


ŠTO JE LJUBAV?

U ljubavi se ne radi o tome da nađete zgodnog muškarca ili prelijepu ženu. Također se ne radi o pronalaženju savršenog partnera jer na svijetu ne postoji savršena osoba. Nije stvar ni u potrazi za bogatom osobom, jer novac ne može kupiti ljubav. Ljubav je pronalaženje nekoga tko vas poštuje, kome je stalo do vas, tko se trudi razumjeti vas, tko je ponosan što vas je pronašao, tko vas voli onakvima kakvi ste, tko vam je unatoč iskušenjima i neprilikama vjeran i odabire vas svaki dan iznova, tko se raduje vašim uspjesima, a podrška je u teškoćama.

No najvažnije je da ste prije svega vi spremni biti takva osoba kakvu tražite.


Nema sumnje da čitanjem Svetog pisma duša plamti u Bogu i čisti se od svih poroka.

 Sv. Jeronim (342. – 420.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 6. III. – 12. III. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + NENAD god. VIDEK, MARTINA i VID Hrenović i obit. obit. Škes. ĐURO Bezeredi god. MARICA, STJEPAN, ANA, i ĐURO Bezeredi, VLADO god. i obit. Grljak, JAGICA i IGNAC Židak, BARICA i SLAVKO Vuger, KATICA Vuger, IVAN god. VINKO i obit. Prusec EMIL i obit. Brajer
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + FRANCA, MIRKO i obit. Vuger, obit. Pukšec i Dumić
 • PET.
  – u 18.00 sati + obit. Brkić, Koši, Jakopović, Faust, Lovrić za jednog svećenika i dvije nakane
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + IVAN, SLAVICA i SLAVKA Galović
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 5. ožujka 2023.

Nalazimo se u Velikoj devetnici sv. Josipa, svake srijede molitva za obitelji i Domovinu.

U korizmi Petkom u crkvi, a nedjeljom od jedne crkve do druge je Križni put.

U župi Dobrog Pastira – Brestje u petak 10. ožujka u 20.00 sati je klanjanje za mlade.

Jučer smo nastavili s radnom akcijom. Naš voditelj projekta Darko Židak, uz vrijedne suradnike Maria Fackovića, Željka Ćubele, Krešimira Škrnjuga Krešimira Mikulčića , Zvonka Juraša, Marka Marića, Mire Bilića, Ivice Petraša, Tomislava Bićanića, Vlade Drožđana, Ivice Fištera, Ivana Vugera, Štefa Domenkuša, Dalibora Jozića, Dubravka i Stipe, skoro dođoše do kraja. Carsko meso pekao nam je Zlatko Kovačić, a domaćica bila nam je Marija.

U subotu bismo trebali završiti sa stazom. Ako nas bude dovoljan broj, jedna ekipa bi išla čistiti postaje Križnoga puta. Zato ponijeti škare, zubače, vile, malu motorku i dakako dobru volju.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE je po dogovoru.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250