Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava.

Župni listić 938

godište XIX. broj 9(938) − 26. veljače 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-938.PDF

I. KORIZMENA NEDJELJA – ČISTA (Mt 4, 1-11)

U ono vrijeme. Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: “Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.” A on odgovori: “Pisano je: ‘Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.’
Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu. “Ako si Sin božji, baci se dolje! Ta pisano je: ‘Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen’”. Isus mu kaza: “Pisano je također: ‘Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!’”
Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: “Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.” Tada mu reče Isus: “Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ‘Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinomu služi!’”
Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

Komentar:

Gospodine želio bih da mi podariš dobar položaj i novac da si tako pružim užitke života. A na to kažeš “ne možete služiti dvojici gospodara: Bogu i bogatstvu”, i “tko želi biti prvi neka bude posljednji”…
Gospodine, pomozi mome srcu da shvati i prihvati Tvoju Riječ!


SVAKOGA DANA POČETI IZNOVA

Svakoga dana početi iznova, u tome je velika mudrost. Tko to ostvari, otrest će se velikih briga i bit će sretan. Dale Carneggie piše kako se jedan gospodin riješio svih briga dok je promatrao ženu kako pere suđe. Za vrijeme tog pranja je pjevala i to ga je dovelo do razmišljanja:

 “Vidiš, ti si već osamnaest godina oženjen i ona svakoga dana pere suđe. Da je onda, kada smo se vjenčali vidjela pred sobom sve zdjele, tanjure i žlice na hrpi, koje će morati oprati, bilo bi to golemo brdo koje bi je uplašilo, i izgubila bi svu radost života.”

I onda je razmišljao dalje. Razlog zašto moja žena ne stvara nikakve probleme u vezi pranja suđa je samo u tome, jer pred očima ima uvijek suđe onoga dana. Tada mu je sinulo: uzrok njegovih briga je upravo u tome, jer želi sve suđe u jednom danu oprati: i ovo koje je danas prljavo, i ono što će biti sutra i prekosutra. Tada je došao do korisne spoznaje: svakoga dana treba početi iznova. “Danas” je jedino vrijeme u mojim rukama. Za sutra još ne znam ništa. Jučerašnji dan već je potonuo u vječnost. Carpe diem! – iskoristi dan, mudra izreka starih rimljana. Moramo isključiti iz svojih briga prošlost i budućnost. “Svakom danu je dosta brige njegove!” Naravno da će mnogi na to odgovoriti; moramo se brinuti, jer kamo ćemo dospjeti. Moramo stvarati planove, jer ne može se živjeti iz dana u dan. Sve to zaista moramo činiti. Moramo imati pred očima ozbiljnost života. Ali to samo znači da moramo ispuniti zadaću današnjeg dana. Svakoga dana svaku stvar moramo iznova uzeti u ruke, a ne elektrificirati živce. Poslovica veli: “Ne prelazi preko mosta, dok ne dođeš do njega.” Što se tiče prošlih dana što možeš učiniti, a buduće ne znamo hoćemo li ih uopće doživjeti. Ako ih doživimo vjerojatno više nećemo imati ovih današnjih briga. “Ne možete u istu rijeku dva puta nogom stati.” Rijeka teče naprijed i svakog trenutka je u njoj druga voda. Tako teku i naši dani. Svaki je drukčiji i prije nego sutrašnji dan “proteče” pokraj nas, već će izgledati drukčiji, nego što nam ga naše brige danas predočuju. Jedino što imamo je “danas”.

Gospodine hvala Ti na današnjem danu!


DAROVI ZA CRKVU

 1. IVAN SEDINIĆ Prigorska 54, Prekvršje 208 €
 2.  Obitelj POLJAK Odv. Poljaki 2, Prekvršje 20 €
 3. TONKA ŠILTIĆ Zlatarska 63, M. Polje 30 €
 4. BRANKO TOMURAD Slatinska 24, Vugrovec 33 €
 5. JASNA BRKIĆ KOŠI Zlatarska 5c, M. Polje 14 €

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustili su nas:

MARICA PEKČEC r. Trubenjački iz Goranca u 81. godini.

TOMISLAV MANDIR iz Vugrovca u 50. godini.

Dobri Bože, primi ih među svete i izabrane svoje!


POPIS LIJEKOVA KOJI SE NE NALAZE U APOTECI!

Ovo su lijekovi koji sigurno pomažu. Tjelovježba je lijek. Molitva je lijek. Uravnotežena prehrana je lijek. Smijeh je lijek. Pozitivan stav je lijek. Spavanje je lijek. Ljubav je lijek. Biti voljen je lijek. Zahvalnost je lijek. Odbacivanje ogorčenosti, neprijateljstva i ljutnje je lijek. Čitati i hraniti dušu duhovnošću je lijek. Razgovor s voljenima je lijek. Zagrljaji su lijek. Pozitivno i ispravno razmišljanje su lijekovi. Izleti i šetnje prirodom su lijek. Dobri prijatelji su lijek. Opraštanje sebi i drugima je lijek. Pjevanje je lijek.


TREBA IĆI U PUSTINJU!

Ako još ne shvaćaš zašto, poslušaj ovu priču – razgovor između deve i njenog mladunčeta. “Zašto imamo tako veliko stopalo?”, upita mladunče deve svoju majku. “Da nam noge ne tonu u pijesak dok hodamo pustinjom.” “Zašto imamo tako velike obrve?”, ponovno će mladunče. “Da nam pustinjski pijesak ne ide u oči.” “A zašto imamo tako veliku grbu?”, uporno će mladunče. “Da imamo zalihu hrane i vode, dok dugo hodamo pustinjom.” “Aha, zato dakle… Ali nije mi jasno što onda radimo ovdje u zoološkom vrtu?” Korizma je vrijeme autentičnog života. Idemo u pustinju. Biram hod!!!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 27. II. – 5. III. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MARIJA Markovinović god., LJILJANA Pekčec, IVAN, ANICA, ZLATKO ZDENKA i VLADIMIR Hojanić RUŽA god. SLAVA i STANKO Pavlović, MILAN god. KATA i STJEPAN Pavlović, LJILJANA Pregorec Kuntić, TOMO i MARICA Pregorec i BISERKA Horvatić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + JOSIP, BOŽENA, ALOJZ i STANKO Fitz
 • ČET.
  – u 18.00 sati + KATICA Vuger god.
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + ANDRIJA i MARICA i obit. Fišter, MARICA god. JANKO, BLAŽ i JULČA Vuger, MIHAEL Pijetlović
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 26. veljače 2023.

Nalazimo se u Velikoj devetnici sv. Josipa, svake srijede molitva za obitelji i Domovinu.

U korizmi Petkom u crkvi, a nedjeljom od jedne crkve do druge je Križni put.

Zbog kiše nismo imali radnu akciju, no slijedeće subote nastavljamo.

U petak sat vremena prije mise ispovijedam, a nakon mise je klanjanje pred PRESVETIM.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE po dogovoru.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250