Prepoznaše ga u lomljenju kruha.

Župni listić 946

godište XIX. broj 17(946) − 23. travnja 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-946.PDF

III. USKRSNA NEDJELJA (Lk 24,13-35)

Onog istog dana – prvog u tjednu – dvojica Isusovih učenika putovala su u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga – bijaše uskraćeno njihovim očima. On ih upita: “Što to putem pretresate među sobom?” Oni se snuždeni zaustave te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: “Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?” A on će: “A što to?” Odgovore mu: “Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe.” A on će im: “O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?” Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu. Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu: “Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!” I uniđe da ostane s njima.
Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščezne s očiju. Tada rekoše jedan drugome: “Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?”


VAŽNOST NEVAŽNIH

 Teška suša pogodila je siromašan kraj. Trava je povenula, žbunjevi se posušili, drveće je usahlo, a rijetko lišće davno požutjelo. Niotkud kapi da orosi žednu zemlju. Tisuće malih i velikih životinja počelo je umirati. Tek je manji dio njih na vrijeme potražio prikladnije krajeve. Suša je iz dana u dan postajala smrtonosnija. Čak su i veća stabla počela gubiti lišće. Izvori su presušili, potoci i rijeke otkrivali svoje suhe tokove.

Samo je neki mali cvijet odolijevao smrti jer se nalazio blizu bivšeg vrela, koje je još uvijek nudilo svoje posljednje kapi života. Vrelo se zamislilo i glasno razmišljalo: “Sve je već suho i mrtvo. Ja ne mogu više ništa pomoći. Kakav smisao imaju ove posljednje kapi mojega života?” Blizu je stajao ostarjeli hrast, slušao tužaljku i, prije nego što će uvenuti, reče bivšem izvoru: “Ne govori tako! Od tebe nitko ne očekuje da zazeleniš silnu pustoš. Tvoje je da na životu držiš ovaj cvijetak. I ništa više!” Obično se svi mi tužimo kako ništa ne možemo, smatramo se nevažnima i ništa ne poduzimamo. A svi smo odgovorni, bar za život jednog cvjetića. I tu možemo otkriti bar dio smisla života.

Na pitanje: “Koji je smisao našega života?” jedan je svećenik izvadio komadić razbijenog zrcala i rekao: “Jednom, dok sam bio dječak, vidio sam na pločniku razbijeno zrcalo. Uzeo sam veći dio i evo ga ovdje! Počeo sam se igrati njime i zadivio se kako mogu na razne strane odašiljati svjetlo koje se zrcalilo na ogledalu. Obasjavao sam tako dijelove koje sunce nikada ne osvjetljava. Spremio sam to ogledalce i shvatio kako ono nije samo predmet djetinje igre, već slika onoga što mogu učiniti u životu. I ja sam komadić velikog zrcala. S onim dijelom koji mi je na raspolaganju, mogu odražavati svjetlo: istinu, razumijevanje, dobrotu, nježnost, i to u najzabačenije dijelove ljudskog srca te tako ponešto mijenjati ljude. Možda će drugi zapaziti svjetlo i slično postupati. U tome je za mene smisao života…”

Ništa nije nevažno, pa ni onda kada se takvim čini. U ulozi koju nam je Bog povjerio nema nevažnih niti sporednih uloga. Bog gleda na unutarnje, a sve je ostalo sporedno. Važno je da budemo dobri, a ne opaki: darežljivi, a ne škrti; nesebični, a ne egoisti. Sve je drugo beznačajno.

 Ljudevit Anton Maračić “Priče o pahuljici”


DAROVI ZA CRKVU

 1. CORNELIA VUGER Slatinska 39, Vugrovec 100 €
 2. ŽARKO CVITKOVIĆ O. Habeka 29, Prekvršje 100 €
 3. Obitelj SARAGA O. Habeka 79, Prekvršje 50 €
 4. MILAN HABEK O. Habeka 3, Prekvršje 23 €
 5. JASNA BRKIĆ KOŠI Zlatarska 45, M. Polje 15 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primila je:

ANABELA RUŽA STANKOVIĆ prvo dijete Borisa i Ane r. Majcan iz Prekvršja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

STJEPAN SEDINIĆ iz G. Vugrovca u 68. godini.
MLADEN MLINARIĆ iz Đurđekovca u 54. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


KAKO REAGIRATI NA UVREDE

Jedan je nekulturni čovjek javno vrijeđao jednog mudraca:
– Ti si bezbožnik! Ti si pijanac! Lopov! A ovaj se samo smiješio na uvredljive riječi.

Jedan “šminker”, fino odjeven, promatrao je tu scenu pa reče mudrom čovjeku:
– Kako možete tolerirati tako nešto? Zar vas ne bole te njegove riječi?

Ovaj se ponovo nasmiješi i reče:
– Dođite kod mene, želim Vam nešto darovati.

Stigoše zajedno do prašnjave drvene kolibe. Mudri čovjek upali svjetlo i poče tražiti po ormaru. Izvadio je stari, iznošeni, pokidani kaput neprepoznatljive boje, tj. ostatke kaputa. Bacio ih je na svog gosta i rekao:
– Probajte, sigurno će Vam dobro stajati.

Čovjek uze kaput, pogleda ga i ogorčen reče:
– Što će mi ovo smeće od kaputa? Ja se lijepo i skladno odijevam. Vi ste ludi!
– I baci kaput natrag.
– Vidiš – na to će mudrac – Vi ne želite prihvatiti ove prljave krpe. Tako ni ja nisam želio prihvatiti uvredljive riječi koje mi je onaj čovjek uputio.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 24. IV. – 30. IV. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + STJEPAN Blažinović, MARKO Mihaljević, KATICA god. IVAN, STJEPAN i obit. Hojanić, MARIJA, MIJO i obit. Svetec, ALOJZ i obit. Fišter, STJEPAN Žugec i NEVENKA Vuger, STJEPAN god. i RUŽIVA Grljak, MARICA, JURE i IVICA Čorak, MARKO, ANUKA, ANTO i IVAN Čarapović i obit. Čičak, KATICA god. i obit. Hojanić, Galović i Tomašek, STJEPAN, MILKA i MATO Beštak, STJEPAN i obit. Galović, KREŠO Hvalec, obit. Ožbolt i Mihelić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + JOSIP i LIDIJA Ostojić
 • ČET.
  – u 18.00 sati + STJEPAN Sedinić
 • PET.
  – u 18.00 sati + ANA Blažević
 • SUB.
  – u 18.00 sati + MILAN god. MANDA god. i MARIJAN Živković
 • NED.
  – u 9.00 sati + IVAN Bezeredi god., IVAN, STANKO i BARA god. Kuntić, TEREZA god. Prusec, ZLATKO Kočić, LJUBICA god. Vrban, OLGICA Cvitković, MLADEN, STJEPAN i obit. Fišter
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 16.00 sati – U Gorancu

OBAVIJESTI – 23. travnja 2023.

U srijedi u 18.30 sati, susret sa roditeljima djece koja se pripremaju za sakramenat Prve Pričesti.

U četvrtak i petak u 19.30 sati probe sa našim KRIZMANICIMA.

U subotu u 9.00 sati ispovijed naših KRIZMANIKA, njihovih kumova i članova obitelji.

U subotu kod nas je župno klanjanje, Presveto bit će izloženo od 15.00 sati do 18.00 sati.

Ove subote imali smo malu radnu akciju, hvala Miroslavu Petriću, Marku Markotiću, Zvonku Jurašu i Dubravku za rad i trud.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250