Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja.

Župni listić 948

godište XIX. broj 19(948) − 14. svibnja 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-948.PDF

VI. USKRSNA NEDJELJA (Iv 14,15-21)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.“

Komentar:

Isus se predočuje u jednostavnoj slici vrata i dobroga pastira. Pastir je sav u službi ovaca. One prepoznaju njegov glas i otkrivaju da je vrijedno ići upravo za njim.
Gospodine! U Tebi i po Tebi tako nalazimo sklonište. Ti si jedini koji ništa ne tražiš za sebe, jer si dostatan samome sebi, jer si punina života i sve je Tvoje. Ti si vrata na koja smijemo ulaziti i izlaziti i ispašu nalaziti.
No, često lutamo i okrećemo Ti leđa. A Tvoja su vrata pak uvijek otvorena.
Dobri pastiru! Vrata moga srca pak često su zatvorena za Tebe. Daruj mi milost da se ohrabrim vrata otvoriti, te srce raspoložiti za povjerenje i ljubav!


MAME I TATE!

Mama i tata su gledali TV u trenutku kada je mama rekla: “Umorna sam, kasno je, idem spavati!” Otišla je do kuhinje napraviti sendviče za sutrašnji ručak. Napunila je zdjelu s kokicama, ispekla meso, provjerila kakvo je stanje s kornfleksom, stavila žličice, šećer i šalice za kavu za naredno jutro. Zatim je još malo spremala po kuhinji, vratila bežični telefon na njegovo mjesto i imenik u ladicu u kojoj stoji. Zalila je biljke, ispraznila kantu za smeće i okačila veš da se suši. Malo se istezala, pa je zatim krenula ka spavaćoj sobi. Zaustavila se pored stola, napisala poruku učiteljici, ostavila nešto novca za izlet i podigla knjigu koja je zapala iza stola. Napisala je rođendansku čestitku prijatelju, upakirala je u kovertu i na nju napisala poruku za cvjećara koji će nositi tu čestitku. Potom je oprala lice, stavila kozmetičke preparate, oprala zube i nalakirala nokte…

Tata joj se obratio : “Učinilo mi se da sam čuo da ideš u krevet?” “Krenula sam.” Zatim je nasula vodu u zdjelu za psa, istjerala mačku napolje, uvjerila se da su sva vrata zaključana i da su svjetla pogašena. Ušuškala je djecu, odnijela njihov prljav veš do mašine i popričala malo s njima. Konačno je ušla u svoju sobu, uključila alarm za buđenje, izvadila odjeću koju će obući sutra. Dodala je još 3 obaveze na listu od 6 najbitnijih obaveza za sutrašnji dan. Pomolila se, postavila ciljeve za sutrašnji dan. Tata je za to vrijeme ugasio televizor i u sebi izgovorio “idem u krevet!” I bez razmišljanja je otišao u krevet i odmah zaspao.

Da li primjećujete nešto neobično ovdje? Pitate se zašto žene žive duže? Žive duže zato što uvijek imaju još obaveza koje treba završiti!


Što si više napastovan, to više moraš ustrajati u molitvi.

 Bl. Anđela Folinjska (†1309.)

Nema sumnje da čitanjem Svetog pisma duša plamti u Bogu i čisti se od svih poroka.

 Sv. Jeronim (342. – 420.)


DAROVI ZA CRKVU

 1. MILKA KUNTIĆ Domjanićeva 16, Vugrovec 20 €
 2. Obitelj JOZIĆ                Donbrodolska 39b, Dobrodol 30 €
 3. Obitelj ĐURAN Đ. Popovića 18, Šimunčevec 50 €
 4. N. N. 100 €
 5. LJUBICA POPOVIĆ Veliki Vrh 223, Šimunčevec 100 €
 6. ĐURĐA ĐURAN Šimunčevečka 45, Šimunčevec 30 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustio nas je:

RUŽICA PERIĆ r. Vrban iz Đurđekovca u 75. godini.

Dobri Bože primi ju među svete i izabrane svoje!


Ako moram birati, Gospodine, uzmi mi oca, a ostavi mi majku..!

Uzmi mi oca, a ostavi mi majku

Jedna izuzetno teška životna priča koju nikome ne bismo poželjeli da proživi.

Majka i otac su imali tešku nesreću. Završili su u bolnici s teškim ozljedama i u komi. Imali su tri kćeri i sedmogodišnjeg sina. Djeca su puno vremena provodila u crkvi moleći se Nebeskom Ocu i Blaženoj Djevici Mariji da im spasi roditelje.

Jednog jutra svećenik je kod Gospina kipa našao poruku napisanu nezgrapnim dječjim rukopisom. Uspio je pročitati: “Draga Majko Marijo, ako moram birati između oca i majke, molim te draga Majko Sveta spasi mi majku, a oca mi uzmi sa sobom.”

Svećenik je znao da djeca stalno dolaze moliti i pretpostavio je po rukopisu da je poruku napisao dječak. Kad su se djeca došla moliti, svećenik je čekao da završe i onda upitao dječaka zna li tko je napisao poruku. Kad je ovaj potvrdio da je on autor poruke, svećenik je pitao zašto je zamolio nebesku Majku da ako mora birati između oca i majke neka mu ostavi majku na životu, a neka oca uzme sa sobom. “Velečasni, ja ću narasti i postat ću jak i moći ću da zamijenim svoga oca u poslovima, ali tko će mi zamijeniti majku”.

Svećenik na to, vidno potresen, ostade bez riječi.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 16. V. – 21. V. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + STJEPAN i obit. Domenkuš, RUŽICA i STJEPAN Grljak, FRANJO Sedinić, IVAN i MARICA Vukas i LJILJA Benges
 • SRI.
  – u 18.00 sati + RUŽICA i JOSIP Perić, DRAGICA i JOSIP Vrban
 • ČET.
  – u 18.00 sati – ZAHVALA za hodočašće u SVETU ZEMLJU
 • PET.
  – u 18.00 sati + NIKO god. i obit. Blažević
 • SUB.
  – u 18.00 sati + IVAN Bićanić
 • NED.
  – u 9.00 sati – Nakana
  – u 11.00 sati – Župna – PRVA PRIČEST

OBAVIJESTI – 14. svibnja 2023.

U mjesecu svibnju molimo svetu krunicu. Okupimo se u našim kapelicama, oko Raspela da naša nebeska Majka Marija čuva i obitelji i župu i Domovinu.

U srijedu u 18.30 sati proba s PRVOPRIČESNICIMA.

U subotu u 9.00 sati ispovijed naših PRVOPRIČESNIKA i roditelja koji imaju uvjete.

U nedjelju naši PRVOPRIČESNICI primit će samoga Krista. Molimo da cijelim svojim bićem se otvore Gospodinu.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250