Presveto Trojstvo 2023.

Župni listić 951

godište XIX. broj 22(951) − 4. lipnja 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-951.PDF

PRESVETO TROJSTVO (Iv 3,16-18)

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina svoga na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.”

Komentar:

Danas je proslava Boga ljubavi: stvaralaštva, zajedništva i darova.
Tajnu se često promatra kao nešto neshvatljivo, zid pred kojim se mora stati, jer um počinje mucati. Ako mislitelji i mucaju, molitelji mogu živjeti Otajstvo. Za to trebaju: šutnju, molitvu i klanjanje.
Bože sveti! I velik si i neizmjeran, vječan i svemoguć. I malen kao dijete i sputan ograničenošću ljudskog bića i nemoćan pred čovjekom u njegovoj slobodi.
Smijemo Ti doći kao djeca, da nam ne budeš Bog daleki nego Bog neizrecive blizine. Ti si nam rekao da nas nećeš ostaviti siročad!
A apostolima si zapovjedio: “Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.” I stoga kličemo:
“Gospodine, Bože naš,
divno li je ime tvoje po svoj zemlji!”
(Ps 8,10)


TIJELOVO

U jednom selu teško obolio starac. U bolesti ga obilazili prijatelji i susjedi kao i svećenik te mu podijelio sakramente umirućih. Do nekoliko dana umro starac. Iskupilo se u kući mnogo ljudi, došao i svećenik. Ljudi razgovaraju o pokojniku. Ističu kako je bio dobar i plemenit čovjek koji je izlazio svakome u susret, kako je bio uzoran vjernik, kako nije nikada propuštao misu. Od tri sina jedini je tu najstariji. Drhtavim glasom veli ljudima dok iz džepa vadi dva papira, dva pisma što ih je njegov pokojni otac napisao dvojici svojih sinova u dalekoj Australiji. Evo što je između ostaloga pisao sinovima: “Dragi sine! Piše ti otac sa samrtne postelje. Ja umirem. Nije mi teško umrijeti. Nemoj plakati. I u ovim zadnjim časovima mislim na te. I ljubim te. Molit ću se Bogu za te. Zbogom sine moj. Zauvijek te ljubi tvoj otac.” Najstariji je sin jedva od uzbuđenja dočitao pismo. A svi su prisutni brisali suze. Divan je to roditelj koji u najtežim časovima, pred izdahnuće, misli na svoju udaljenu djecu.

Tijelovo je dan kada se sjećamo našega Isusa koji je, nekoliko sati prije nego je bio uhvaćen, suđen i mučen, u najtežim časovima mislio ne samo na svoje učenike i prijatelje nego i na svoje prijatelje u dalekoj budućnosti. Danas slavimo uspomenu na ovu Isusovu ljubav prema nama, uspomenu na zadnju večeru kad je pronašao način da ostane s nama i među nama do konca svijeta. Da nam je Isus mislio ponuditi obični kruh, ne bi toliku svečanost priredio. Ta jeli su kruh i prije Zadnje Večere, pa nije bilo tako velikog slavlja. Euharistija je gozba pripravljena za sve ljude da utaže svoju glad za Bogom, za vječnim životom. Današnji dan poziva nas da probudimo svoju vjeru i ljubav prema Euharistiji, kako bi joj pristupali većom revnošću te znali tu spasonosnu glad probuditi i u svojoj ravnodušnoj braći.


NE SMATRAJ SE TOLIKO VAŽNIM

Dobri papa, Ivan XXIII., bio je poznat po svojoj duhovitosti, spontanosti i mudrosti. Jednog dana u audijenciju mu je došao novoimenovani biskup. U kratkom razgovoru biskup se potužio papi da mu nova služba ne da spavati. “Otkad ste me imenovali za biskupa ja jednostavno ne mogu ni oka sklopiti”, govorio je, “po cijele noći me muče teške brige.”

“O”, uzdahne papa Ivan Dobri i pogleda biskupa s puno razumijevanja. “Prvih tjedana, nakon što sam postao papa, i meni se događalo isto tako. Ali, onda sam jednom vidio svojeg anđela čuvara koji mi je šapnuo: ‘Ivane, ne smatraj se toliko važnim…!’ I od tada opet spavam.”


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj GRLIĆ Kuntaš 6a, Đurđekovec 50 €
 2. Obit. Petljak i Pustički Glavna 65, Đurđekovec 40 €
 3. Obitelj ŠOKMAN Kučilovečka 15, Kučilovina 50 €
 4. N. N. 50 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primili su:

MARTA ŠOKMAN prvo dijete Andrije i Ane r. Mihelčić
SARA ŠOKMAN drugo dijete Andrije i Ane r. Mihelčić iz Markova Polja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustio nas je:

DANE LULIĆ iz Goranca u 85. godini.

Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


UČI I CIJENI SVOJE ZNANJE!

Motor velikog broda pokvario se i nitko ga nije mogao popraviti. Vlasnik je gubio svaki tren ogromne svote novca. Pozvan je inženjer strojarstva s preko 30 godina iskustva. Vrlo pažljivo je pregledao motor i iz torbe izvadio mali čekić. Tada je mali dio motora udarao čekićem. Ubrzo se motor pokrenuo. Kraj neuspjeha! Nakon 7 dana, inženjer je rekao da je cijena popravka 20.000 dolara. – Što?! – viknuo je vlasnik. – Jedva da si išta učinio! Dajte nam detaljan račun za popravak. Inženjerov odgovor bio je jednostavan: Udaranje čekićem: 2 dolara. Znati gdje i kako udarati čekićem -19.998 dolara.” Važno je cijeniti vlastito znanje i iskustvo. Jer ono je rezultat dugogodišnje borbe, briga, pa i suza. Ako neki specijalizirani posao obavim za 30 minuta, to je zato što sam proveo 20 godina učeći kako to učiniti za 30 minuta. Cijena rada uključuje godine, a ne minute. Kad god je moguće, nikada ne prodajte svoj rad jeftino. Uostalom, vaš jedan radni dan je jedan dan vašeg života.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 5. VI. – 11. VI. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + DANE Lulić sprovodna, BARICA, IGNAC i DRAGICA Pavlović, MARIJA i IGNAC Pekčec, ĐURO god. i obit. Židak i obit. Gračak, STJEPAN god. i obit. Facković, obit. Bogunović i na nakanu, MIRA Đurić god.
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 10.00 sati – TIJELOVO
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Mateja
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + DANIJEL Čačko
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U KUČILOVINI

OBAVIJESTI – 4. lipnja 2023.

U četvrtak je TIJELOVO. Poslije svete mise je PROCESIJA s PRESVETIM prema KUČANCU ulicom M. Gupca do Bregovite te spuštanje prema Crkvi.

U procesiji bit će naši PJEVAČI, NEBO će kao i prošlih godina nositi naši Vatrogasci, PRVOPRIČESNICI dođite sa svojim haljinicama i iza mise možete haljinice ostaviti i uzeti svoje prvopričesničke slike.

Narodne nošnje, kao Bogu ugodan dar, stavite na sebe.

U nedjelju u Kučilovini u 17.00 sati bit će sveta misa.

22. lipnja Hodočastit će naš Dekanat na TRSAT. Cijena između 15 i 20 €.

VAŽNA OBAVIJEST: Sva djeca koja misle primiti sakramenat Prve Pričesti i Krizme – obavezno pohađaju i školski vjeronauk. Ako se je netko ispisao – može se do kraja lipnja ponovno upisati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 230