Župni listić 952

godište XIX. broj 23(952) − 11. lipnja 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-952.PDF

X. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 9,9-13)

Kad Isus pođe odatle dalje, opazi čovjeka imenom Mateja gdje sjedi u carinarnici te mu reče: “Hajde za mnom!” On ustade i pođe za njim.
Kad je poslije toga Isus sjedio za stolom u njegovoj kući, dođoše mnogi carinici i grešnici te sjedoše za stol s njim i njegovim učenicima. Kad to opaziše farizeji, upitaše njegove učenike: “Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?” Kada to Isus ču, odgovori: “Ne treba zdravima liječnik, nego bolesnima. Idite i naučite što znači: ‘Više volim milosrđe nego žrtvu.’ Jer ja nisam došao da pozovem pravednike, nego grešnike.”

Komentar:

Isuse, sjedio si za stolom s carinicima i grešnicima. Nisi se bojao da ćeš se okaljati njihovom grešnošću. A i onda, kao i danas, vrijedilo je pravilo: “S kim si, takav si!” Nije stoga čudno da je farizeje i književnike sablaznilo Tvoje ponašanje.
Još u času tvoga kršenja na Jordanu… stao si u povorku grešnika koji su čekali da ih Ivan krsti. Tebi toga nije trebalo. Ali si htio biti blizu nama, blizu čovjeku.
I eto te stoga i danas među carinicima i grešnicima. No, oni se mijenjaju prema pravilima Tvoje dobrote. Nedjeljom dolaziš k nama i druguješ s nama. Hvala Ti, Isuse, što se družiš s nama carinicima i nama književnicima i nama grešnicima i nama farizejima!


Sveti Antun Padovanski, crkveni naučitelj (1195–1231)

Rođen je u Lisabonu oko g. 1195. Potjecao je iz plemenite lisabonske obitelji, a na krštenju je dobio ime Ferdinand. Kad mu je bilo 20 godina, stupio je u red regularnih kanonika sv. Augustina i to u samostanu Sv. Vinka kod Lisabona. Tu je ostao dvije godine, a zatim prešao u samostan Sv. Križa u Coimbru, koja je tada bila najčasnije kulturno središte Portugala. Ondje se dao na proučavanje Svetog pisma i svetih Otaca, osobito sv. Augustina, što će za budućeg velikog propovjednika i naučitelja biti od najveće važnosti. On se za službu naviještanja temeljito pripremio. Vjerojatno je g. 1219. bio zaređen za svećenika. 1220. g. kao misionar otputuje u Maroko. Želio je biti mučenik, no Bog je s njim imao druge planove. Na Duhove g. 1221. sveti Antun je u Asizu sudjelovao na glasovitoj franjevačkoj skupštini zvanoj “na hasurama”. Ondje se susreo i sa svetim Franjom. Čini se da osnivač franjevačkog reda nije u Antunu otkrio velik talent, što se u njemu krio. Ne dobivši od kapitula nikakvo zaduženje, svetac je zamolio fra Gracijana, provincijala pokrajine Emilije, da smije poći u njegovu provinciju. Ondje je jedno vrijeme u molitvi i pokori boravio na osamljenom mjestu Montepaolo kod Forlija. Na taj se način spremao na svoj veliki propovjednički apostolat, koji će mu Providnost uskoro dodijeliti. Do tada posve nepoznat i svojim fratrima, Antun je zablistao kad je nenadano morao održati propovijed u Forliju kod jednog svećeničkog ređenja. Tada je otkriveno njegovo veliko teološko znanje, osobito poznavanje Svetoga pisma, i njegova velika rječitost, koja će ga učiniti jednim od najvećih crkvenih propovjednika svih vremena. Kao propovjednik borio se protiv tadašnjih nauka katara, patarena i albigenza, protiv zlih običaja, a nastojao je pomiriti zavađene stranke te obnoviti vjerski i ćudoredni život kršćana.


Krist, Gospodar poniznosti, očituje Istinu samo poniznima, a skriva se od oholih.

 Sv. Vinko Fererski (1350. – 1419.)


DAROVI ZA CRKVU

 1. N. N. 100 EU
 2. N. N. 50 EU
 3. Obitelj LISIĆ Zlatarska 83, Markovo Polje 50 EU

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

ADRIAN KALUĐEROVIĆ prvo dijete Aleksandra i Andreje r. Petljak iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


NEMA PREDAJE NIKADA!

Jednog dana magarac jednog seljaka upao je u bunar. Nije bio ozlijeđen, ali nije mogao sam izaći. Stoga je životinja satima glasno rikala dok se seljak pitao što učiniti. Na kraju je seljak donio tešku odluku: došao je do zaključka da je magarac već prestar, a bunar je bio stvarno suh i treba ga zakopati. Dakle, nije vrijedilo truda izvući magarca iz bunara. Naprotiv, pozvao je svoje susjede da mu pomognu zakopati magarca. Svaki od njih uzeo je lopatu i počeo bacati zemlju u bunar. Magarac dugo nije znao što to rade i jaukao je još jače od očaja. No, na opće iznenađenje, nakon nekoliko lopata magarac se riješio prljavštine koja je bila na njemu. Seljak je konačno pogledao dno bunara i čudio se onome što vidi. Sa svakom lopatom koja mu je pala na leđa, magarac je stresao zemlju sa sebe i ona mu je pala pod noge. Tako su svi ubrzo vidjeli kako je magarac uspio doći do ruba bunara, prijeći preko ruba i izaći odande.

Život će vam baciti puno prljavštine na leđa, kako sami tako će nam to nabaciti i naši bližnji. Pogotovo ako ste već u bunaru. Tajna izlaska iz bunara je u tome da otresete tu prljavštinu sa sebe i izdignete se iznad nje. Svaki naš problem je korak koji nas vodi prema gore. Možemo izaći i iz najdubljih rupa ako ne prihvatimo poraz.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 12. VI. – 18. VI. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – – –
 • SRI.
  – u 18.00 sati + STIPO god. i obit. Blažević
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + ŽELJKO, MATO i MANDA Damjanović, MARKO i RUŽA Baotić i na nakanu, IKA i IVAN Stunjek, IVAN i KATA god. Šitum, MARTIN, STOJA i MARIO Šitum
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U VURNOVCU

OBAVIJESTI – 11. lipnja 2023.

U nedjelju u Vurnovcu u 17.00 sati bit će sveta misa.

22. lipnja hodočastit će naš Dekanat na TRSAT. Polazak u 6.00 sati iz Vugrovca, a cijena 20 eura. Nakon Trsata idemo prema Senju, gdje će biti mogućnost kupanja. Iz Senja vozimo se prema Krasnu, a povratak je u kasnijim večernjim satima.

VAŽNA OBAVIJEST: Sva djeca koja misle primiti sakramenat Prve Pričesti i Krizme – obavezno im je pohađanje i školskog vjeronauka. Ako se je netko ispisao – može se do kraja lipnja ponovno upisati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 230