Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih.

Župni listić 953

godište XIX. broj 24(953) − 18. lipnja 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-953.PDF

XI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 9,36-10,8)

A kad vidje mnoštvo naroda, sažali se nad njim, jer bijahu satrveni i zapušteni kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: “Žetva je velika, a radnika malo. Zato molite gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.”
Poslije toga pozove k sebi učenike te im dade vlast da mogu izgoniti nečiste duhove i liječiti od svake bolesti i svake slabosti. Ovo su imena dvanaest apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i njegov brat Andrija; Jakov Zebedejev i brat mu Ivan; Filip i Bartolomej; Toma i Matej, carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananac i Juda Iškariotski, koji ga izdade. Tu dvanaestoricu posla Isus i naredi im: “Ne idite k poganima, ne ulazite ni u jedan samarijski grad! Nego idite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova. Na svom putu navješćujte: Blizu je kraljevstvo nebesko! Liječite bolesnike, uskrisujte mrtvace, čistite gubavce, izgonite zle duhove! Besplatno primiste, besplatno i dajte!”

Komentar:

U tom poslu okupljanja stada koje luta Ti trebaš čovjeka, trebaš ljude. Ti ljudi su slabi, ali Ti ćeš im dati punomoć i snagu. Hvala Ti što si u krhku posudu ljudskog bića sakrio tajnu svoje neizrecive ljubavi.
Molim Te danas za sve svećenike – župnike, ispovjednike, za sve pastire, za mladomisnike: njima budi osobito blizak! Daj da rasipno daju, kao što si Ti to činio u svom zemaljskom životu. Pa neka Te u njima i kroz njih mnogi otkriju u svojoj sredini.


TAJNA SREĆE

Neki trgovac pošalje svog sina da nauči tajnu sreće kod najmudrijeg od svih ljudi. Dječak je četrdeset dana hodao pustinjom, dok nije došao do krasnog dvorca, navrh planine u kojem je živio mudrac.

Umjesto da se susretne s tim svetim čovjekom, naš junak uđe u dvoranu u kojoj je sve vrvjelo. Trgovci su ulazili i izlazili, razgovaralo se u svim kutovima, malen je orkestar svirao nježne melodije, a na bogatu su stolu bila ponuđena ukusna jela. Mudrac je razgovarao sa svima, pa je dječak morao dva sata čekati dok ne bude primljen.

Nakon što je mudrac pažljivo saslušao povode njegova posjeta reče dječaku da mu nema vremena objasniti tajnu sreće.

Posavjetovao ga je da prošeta palačom i vrati se za dva sata. Dao mu je čajnu žličicu i u nju kapnuo dvije kapi ulja s riječima: “Dok budeš hodao, drži ovu žličicu tako da se ulje ne prolije.” Momak tako krene po palači, ne skrećući pogled sa žličice. Nakon dva sata, vrati se k mudracu.

“Onda” – upita mudrac – “jesi li vidio perzijske sagove u mojoj blagovaonici? Jesi li vidio vrt za koji je meštar svih vrtlara deset godina utrošio da ga odnjeguje? Jesi li primijetio lijepe pergamente u mojoj knjižnici?”

Dječak postiđen, prizna da nije ništa od toga vidio. Jedina mu je briga bila da ne prolije kapi ulja što mu ih je mudrac bio povjerio.

“Onda se vrati i upoznaj čuda moga svijeta” – reče mudrac. “Ne možeš vjerovati nekome čiju kuću ne poznaješ.”

Momak uze žličicu i ponovo krene u šetnju palačom, ovaj put obraćajući pažnju na sve umjetnine koje su visjele sa stropa i bile na zidovima. Vidio je vrtove, okolne planine, nježno cvijeće, uočio tankoćutnost s kojom je svakoj umjetnini izabrano mjesto. Kad se ponovo našao pred mudracem, potanko ispripovjedi sve što je vidio.

“A gdje su ti one dvije kapi što sam ti ih povjerio?” – upita mudrac. Gledajući žličicu, dječak shvati da ih je prolio.

“To je dakle jedini savjet koji imam za te” – reče najveći mudrac među mudracima. “Tajna sreće sastoji se u tome da gledaš sva čuda svijeta, a da pri tom ne zaboraviš na dvije kapi ulja u žličici.”


DAROVI ZA CRKVU

 1. Ivan i Janja Damjanović Vugerselska 33, Vugrovec 43 €
 2. ANA MIJATOVIĆ Kostanjevec 8, Prekvršje 100 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustio nas je:

SLAVEK DORČIĆ iz Đurđekovca u 90. godini.

Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


LJUBAV SE DARUJE ILI NIJE LJUBAV

Jedne večeri, dok je majka pripremala večeru, uđe u kuhinju njezin jedanaestogodišnji sinčić s papirom u ruci. Držao se ozbiljno kad joj je predao papir u ruke koji je mama, nakon što je obrisala ruke u pregaču, pažljivo pročitala:

„Za pokošenu travu ispred kuće: 50 kuna
Za pospremanje sobe: 20 kuna
Za odlazak u trgovinu: 20 kuna
Za čuvanje sestre (tri poslijepodneva): 30 kuna
Za dvije odlične ocjene u školi: 10 kuna
Za iznošenje smeća svake večeri: 7 kuna
Ukupno: 137 kuna“

Majka je nježno pogledala sina. Nasmiješila se, uzela olovku i na poleđini istog papira napisala:

„Za to što sam te 9 mjeseci nosila pod srcem: 0 kuna
Za probdjevene noći kad si bio bolestan: 0 kuna
Za brojna tješenja kad si bio tužan: 0 kuna
Za bezbroj obrisanih suza: 0 kuna
Za sve doručke, ručkove, užine, večere i sendviče: 0 kuna
Ukupno: 0 kuna“

Kad je završila, predala je papir sinčiću s osmijehom na licu. Dok ga je on čitao, u očima su mu zablistale dvije krupne suze. Okrenuo je papir i ispod svog računa napisao: „Plaćeno!“ Zatim se bacio majci u zagrljaj obasipajući je poljupcima.

Kad se u obiteljskim odnosima pojave računi, to je jako loš znak. Ljubav se daruje ili nije ljubav.

 Bruno Ferrero


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 19. VI. – 25. VI. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati – SLAVEK Dorčić sprovodna,+ SLAVKO Bezeredi, obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, Lovrić i dvije nakane, IVKA ,STIPAN i DOMO Gazić, IVAN i ĐURĐA Mikuš, FRANJO, KAJA i MARTIN Joskić, IVAN, ANA, JOSIP i CILA Dutković, PETAR, KLARA i DRAGICA Trempetić, IVAN Greguranić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + ALOJZ Fitz
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – u 18.00 sati + MANDA Klarić
 • SUB.
  – u 18.00 sati + IVAN i MIRA Đurinec i obit. Perešin, IVAN Fulir i NIKOLA Bogdanović
 • NED.
  – u 9.00 sati + MIHAEL Pijetlović, JANJA Krajinović god., PAVAO i RUŽA Samec i MARIJAN Stojanov
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 18. lipnja 2023.

U četvrtak 22. lipnja hodočastimo na TRSAT. Polazak je u 6.00 sati iz Vugrovca, a cijena 20 €. Nakon Trsata idemo prema Senju, gdje će biti mogućnost kupanja. Iz Senja vozimo se prema Krasnu, a povratak je u kasnijim večernjim satima.

U subotu od 9.00 sati je radna akcija na župnom dvoru. Dobro došli!

U nedjelju u Sesvetama mladomisnik DOMAGOJ TOPIĆ u 17.00 sati slavit će mladu misu.

VAŽNA OBAVIJEST: Sva djeca koja misle primiti sakramenat Prve Pričesti i Krizme – obavezno im je pohađanje i školskog vjeronauka. Ako se je netko ispisao – može se do kraja lipnja ponovno upisati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 230