Tko ne uzme križa, nije mene dostojan. Tko vas prima, mene prima.

Župni listić 955

godište XIX. broj 26(955) − 2. srpnja 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-955.PDF

XIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 10,37-42)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: “Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga. Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.”

Komentar:

Ove se riječi nalaze u evanđelju: “Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan…” Znam da Te ne ljubim dovoljno.
Učenici su toliko puta iskusili da su, radi čuvanja vjernosti Kristu, morali prihvatiti prekid najdubljih obiteljskih i prijateljskih veza. Isus traži da njegov učenik bude spreman živjeti bez oslonaca, bez potpore i zaštite. To je temeljna odlika proroka: biti spreman žrtvovati sve. No, to je način oslobođenosti i nenavezanosti do mjere koja u pitanje stavlja svaku zemaljsku vrijednost koja bi se suprotstavila istinitosti vječnoga.


RECI PRIJE

On je bio ljudina, jaka glasa i odlučnih pokreta. Ona bijaše nježna i osjetljiva. Vjenčali su se. On se trudio da joj ništa ne manjka, a ona je pazila kuću i odgajala djecu. Djeca su rasla, poženila se i poudavala, te otišla svojim putem… uobičajena priča.

Kad su sva djeca bila zbrinuta, ženu je uhvatila neka tuga, sve više je slabila i propadala. Kako više nije uzimala hranu, pala je u bolesničku postelju.

Njen muž je bio zabrinut i odveo je u bolnicu. Oko nje su se trudili liječnici i poznati specijalisti, ali nisu mogli pronaći uzroke bolesti. Samo su slijegali ramenima i mrmljali: „Hm, hm…“

Na kraju je jedan od njih pozvao muža u stranu i šapnuo:

„Ja bih rekao… da vaša supruga… jednostavno više nema volje za životom“.

On nije ništa odgovorio. Sjeo je uz krevet i uzeo ruku svoje žene. Ruka se izgubila u njegovoj ogromnoj šaci. Pogledao ju je i dubokim odlučnim glasom rekao: „Ti nećeš umrijeti!“

„Zašto?“ upita ona jedva čujnim glasom.

„Zato jer si mi potrebna!“

A ZAŠTO MI TO NISI PRIJE REKAO?“

Nemoj nikada čekati sutra da nekome kažeš da ga voliš. Reci to odmah. Nemoj reći: “Moja majka, moj sin, moja žena… to već ionako zna”. Možda i zna, ali nikad se nitko nije umorio slušajući voljenu osobu koja joj to ponavlja? Ne gledaj na sat. Uzmi telefon i reci: “Ja sam, želim ti reći da te volim”. Stisni ruku osobi koju voliš i reci: “Trebam te! Volim te, volim, volim te…”.

Ljubav je život. Zemljom hodaju živi i mrtvi, razlikuju se po ljubavi.


Ispruži svoju ruku prema Bogu kao dijete prema svom ocu koji će ga povesti.

 Sv. Franjo Saleški (1567. – 1622.)


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj MARIĆ Vugrovečka 119, Dobrodol 100 €
 2. Obitelj POVRŽENIĆ Grahovečka 2, M. Polje 50 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primili su:

IVA RAJNER prvo dijete Marka i Ane r. Filipović iz Goranca
NIKA BIRO prvo dijete Stjepana i Tee r. Sabo iz Goranca

Roditeljima želim obilje Božjega Blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

SANJA ŠIMIČIĆ r. Črljeneciz Dobrodola u 49. godini.
MARIJAN PERŠIĆ iz Šimunčevca u 67. godini.
VILI KOPSCH iz Prekvršja u 71. godini

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


ISKORISTI SVAKI TRENUTAK KOJI IMAŠ KAO DAR!

Ako je potrebno operite prozore i otresite tepihe, obavite svoje dužnosti. Pokušajte sve isplanirati i obaviti ono što ste isplanirali. Ali zapamtite da ćete ostarjeti i jednog dana mnoge stvari neće biti tako lako učiniti kao sada. A kad odete s ovoga svijeta, nikoga neće biti briga koliko ste prašine obrisali, koliko ste prozora oprali i koliko ste zaradili. Čak previše, ni vaše doma. Oni će pamtiti samo vaše prijateljstvo, vašu radost, vašu ljubav, ono što ste ih naučili i kakvi ste bili prema njima. Stoga, kvalitetno iskoristite svaki trenutak koji imate! Oni koji su noćas umrli imali su planove za jutro. Oni koji će ujutro umrijeti imaju planove za večer. Ne uzimajte život zdravo za gotovo. Sve se može promijeniti u jednoj sekundi. Stoga često praštajte i volite svim srcem. Nikad ne znate je li to zadnji put. Budite spremni…


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 3. VII. – 9. VII. 2023.

 • PON.
  – u 19.00 sati – Na čast sv. FRANJE KSAVERSKOG
 • UTO.
  – u 18.00 sati – VILI Kopsch sprovodna, DOMINIK Papeš, IVAN god., MARICA, ANDRIJA, MARTINA i PETAR Kovačić, RADO Filipović, ANTO Banović, BRANKO, MIRA i obit. Pukšec, SLAVEK i ZORICA Dorčić, STJEPAN god. VID i MARTINA Letec, IVAN, VINKO i obit. Prusec, EMIL i obit. Brajer
 • SRI.
  – u 18.00 sati – IVAN god. FRANCA i JOSIP Mikšić
 • ČET.
  – u 18.00 sati + SANJA Šimičić
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 17.30 sati – U PREKVRŠJU
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 2. srpnja 2023.

U ponedjeljak u 19.00 sati sveta misa na čast sv. Franje Ksaverskog.

U petak sat vremena prije svete mise, mogućnost ispovijedi, a iza svete mise klanjanje pred PRESVETIM.

U subotu u PREKVRŠJU ćemo proslaviti svetog BENEDIKTA svetom misom u 17.30 sati.

Kroz srpanj i kolovoz sveta misa nedjeljom u 9.00 sati.

Vama koji ste na godišnjem ili se spremate na godišnji želim da odmorite i dušu i tijelo i neka vas dobri Bog blagoslovi!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 190