Krotka sam i ponizna srca.

Župni listić 956

godište XIX. broj 27(956) − 9. srpnja 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-956.PDF

XIV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 11,25-30)

U ono vrijeme reče Isus: “Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti. Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme je moje lako.”

Komentar:

U današnjem se evanđelju susrećemo s Isusom koji zadivljeno kliče jer je upravo malenima povjerena tajna da Bog nije Bog daleki nego Bog neizrecive blizine.
U Isusu Bog pristupa čovjeku, da ga potraži i pozove u svoju slobodu.
Taj Božji plan koji “silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne” i “gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne” (Lk 1,52) potiče Isusa, koji je na zemlji kao “sin drvodjelje” pripadao malenima, da zahvalno kliče… i možemo mu se i mi pridružiti u ovoj zahvali: stojimo pred Bogom u stavu siromaha koji zna da ga Bog hoće obdariti, jer samo Bog može ispuniti srce.
Bog je onaj koji ljubi, nosi teret opterećenih i naš životni mučni put vodi prema dobrom kraju, punom smisla.


ZA ŠALICU MLIJEKA

Howard Kelly, koji je bio veoma siromašan, jednog je dana prodajući robu od vrata do vrata kako bi si platio studij, ostao s deset centi u torbi… A bio je strašno gladan! Stoga odluči kod sljedeće obitelji kod koje uđe, zamoliti nešto hrane.

Vrata mu je otvorila uglađena dama, i to ga je smelo do te mjere da nije znao drugo osim zamoliti čašu vode umjesto hrane. Žena je primijetila da je mladić gladan, pa mu je umjesto vode donijela veliku šalicu mlijeka.

Mladić je polako pio, a zatim upitao gospođu: – Koliko dugujem? – Ne duguješ ništa – odgovori – moja majka me učila da se ne traži ništa za ono što se daje braći. – Od srca Vam zahvaljujem …! – rekao je zbunjeni mladić.

Kad je izlazeći prešao prag, Howard je osjetio da je u njemu poraslo povjerenje u ljude.

Puno godina kasnije ona žena je teško oboljela. Mjesni liječnici joj nisu mogli pomoći pa su je odlučili poslati u bolnicu u glavni grad. Nazvali su i dr. Howarda Kellya, koji je tada bio cijenjen i nadaleko poznat liječnik, da ga pitaju za savjet.

Znao je ime mjesta iz kojeg pacijentica dolazi. Posjetio ju je u bolničkoj sobi i istog trena prepoznao. Srce mu je zadrhtalo od uzbuđenja. Odlučio je učiniti sve što se učiniti može kako bi spasio život ove sada već starije gospođe. Od tog trenutka najveća briga mu je bila bolesnica, i sve svoje vrijeme posvetio je traženju lijeka za strašnu bolest koja ju je vodila kraju.

Nakon duge borbe, pacijentica je pobijedila bolest…! Kad je bila izvan životne opasnosti dr. Kelly je zamolio u računovodstvu bolnice da račun pošalju njemu na uvid prije nego ga isporuče gospođi. Kad ga je imao u rukama, potpisao ga je i odobrio, te na dnu lista dodao napomenu. Zatim je zamolio da se uruči bolesnici. Gospođa se bojala pogledati račun strahujući da nadilazi njezine mogućnosti.

Kad je konačno otvorila kuvertu vidjela je da na dnu računa piše: Plaćeno prije puno godina … jednom šalicom mlijeka!” Dr. Howard Kelly

Suznih očiju je prošaptala: “Hvala ti, moj Bože! Svoju ljubav si objavio po rukama i srcima ljudi! “


“Kralj će im odgovoriti: Zaista, kažem vam, meni ste učinili što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće…“ (Mt 25,40)


DAROVI ZA CRKVU

 1. ŽELJKO i EVA SEDLO Borovčica 2, Đurđekovec 200 €
 2. BOŽICA i obit. ŽIDAK A. Šenoe 57, Vugrovec 100 €
 3. Obit. Pukšec i Blažinović Zlatarska 2 , M. Polje 40 €
 4. Obitelj HRANJ Dobrodolska 25, Dobrodol 43 €
 5. Melita Šušković Petljak Prigorska 49, Prekvršje 60 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustili su nas:

IVAN BRACO GRAČAK iz Markova Polja u 76. godini.
IVANA DENOREAZ r. Strancarić iz Goranca u 42. godini.
BRANKO GODEC iz Dobrodola u 77. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


ŠTO JE MOJE POSLANJE?

Nakon dugogodišnjeg zajedničkog života u učenju i meditiranju, trojica učenika napustila su svojega starog učitelja i krenula u svijet da izvrše svoje poslanje.

Deset godina kasnije, sva trojica su se vratila da posjete učitelja. Stari pustinjak ih zamoli da sjednu jer bijaše tako onemoćao da se nije mogao pridići.

Svaki od učenika pričao je svoja iskustva.

“Ja sam”, reče prvi ponosno, “napisao nekoliko knjiga koje su prodane u milijun primjeraka.”

“Ti si svijet ispunio papirom”, reče učitelj.

“Ja sam”, uze riječ drugi učenik, “održao na tisuće propovijedi u svim poznatijim gradovima.”

“Ti si svijet ispunio riječima”, reče učitelj.

Tada se javi treći učenik.

“Ja sam ti donio ovaj jastučić da možeš osloniti svoje umorne noge”, reče on.

“Ti si našao Boga”, reče učitelj smiješeći se.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 3. VII. – 9. VII. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + IVAN BRACO Gračak, IVAN i MARICA Rac, ANKA-god. i NIKOLA Turković i IVAN Švajgović, ovit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, Lovrić i dvije nakane, SLAVEK, ZORICA, MATO i JELICA Dorčić, RUŽA god., IVAN Dumić, obit. Fulir, MILKA Baričević, IVAN Kerep i obit. Đopar, STJEPAN Hojanić, MARICA i IVAN Pasanec, na nakanu, SANJA Šimičić
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – – –
 • SUB.
  – – –
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 9. srpnja 2023.

Ovaj mjesec ću biti odsutan, u slučaju hitnosti javite se našem zvonaru Franji, ili susjednom župniku.

Kroz srpanj i kolovoz sveta misa nedjeljom je u 9.00 sati.

Vama koji ste na godišnjem ili se spremate na godišnji želim da odmorite i dušu i tijelo i neka vas dobri Bog blagoslovi.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 190