Zasja mu lice kao sunce

Župni listić 958

godište XIX. broj 29(958) − 6. kolovoza 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-958.PDF

XVIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU ( Mt 17,1-9)

U ono vrijeme uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: »Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.«
Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!« Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: »Ustanite, ne bojte se!« Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama.
Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: »Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.«

Komentar:

Uvedi me, Gospodine, u svjetlo svoga lica jer mnogo je tame u meni i oko mene; treba mi novo prosvjetljenje, nova snaga, nova bjelina da bih mogao živjeti.
Ti si došao u ovu našu dolinu da nas povedeš na visoku goru odakle se mogu vidjeti prave dimenzije života. Došao si dati smisao svemu što izgleda teško, besmisleno i mračno.


SVEKRVA, SNAHA I VRAČAR!

Kada se udala, mlada je došla da živi kod muževljeve obitelji u kuću, kako su običaji nalagali. Međutim, sve je bilo novo i nekako drugačije. Mladoj ženi je najviše smetala svekrva koja je vodila računa o kući i o ukućanima. Sve je moralo biti po njenom. Što god je uradila, mlada žena je griješila. Svekrva je stalno išla za njom i ispravljala učinjeno. Jednog jutra mlada žena odluči da ode kod vrača koji je živio na kraj sela. “Što te dovodi kod mene, ljepotice? Želiš ljubavni napitak?” – upita je vrač. “Ne treba mi ljubavni napitak, već imam muža. Muči me svekrva. Molim te napravi mi nešto da je otrujem” – zavapi djevojka. Vrač je pažljivo pogleda pa onda reče: “Dati ću ti ovo bilje da joj praviš čaj svako jutro. Niko ne smije da posumnja da je truješ, zato prema njoj moraš biti ljubazna. Ovo će potrajati mjesecima, kako bismo otklonili sve sumnje.” Djevojka uze bilje i ode sretna. Svako jutro je ustajala prije svih ukućana, mijesila kruh, čistila kuću, pravila čaj za svekrvu. Vidjevši koliko se trudi, svekrva je postala blaga i dobra prema mladoj ženi. Kako su prolazili mjeseci, dvije žene su se sprijateljile.

Jednog dana djevojka sva očajna dotrča do vrača moleći ga da joj da protuotrov: “Molim te, očajna sam. Svekrva je postala tako divna prema meni, ne želim da joj se desi bilo što loše!” – zaplaka mlada djevojka. “Ne brini se. Dao sam ti ljekovito bilje, a ne otrovno. Sav otrov je bio u tvom srcu, ali uz Božju pomoć – oslobodila si se!”

Poanta ove poruke je da trebamo voljeti i opraštati i onda kada pogriješimo!

UPORNOST – PRIČA O A. LINCOLNU

Koliko čovjek mora biti uporan da bi uspio? S 31 godinu bankrotirao, s 32 izgubio u borbi na izborima, s 34 godine ponovno bankrotirao, s 35 godina izgubio suprugu, s 36 doživio slom živaca, s 38 izgubio izbore, s 43 godine poražen u kongresu, s 46 poražen u kongresu, s 48 poražen u kongresu, s 55 godina izgubio borbu za mjesto senatora, s 56 nije uspio postati potpredsjednik, s 58 izgubio borbu za mjesto senatora, sa 60 postao 16. predsjednik SAD-a: ABRAHAM LINCOLN.

(izvor nepoznat)


DAROVI ZA CRKVU

 1. Goran i Marija Jedličko Liševo, Paruževina 100 EU

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustio nas je:

ĐURO BEUK iz Gornjeg Vugrovca u 75. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


OVO JE TAJNA USPJEHA MOGA I LUCIJINA BRAKA

Slavili su 50. obljetnicu braka. Bili su presretni, okruženi djecom i unucima. Muža su pitali što je tajna njihova skladnog braka. Starac na čas zatvori oči, a onda kao da pretražuje stare uspomene ispriča sljedeće:

“Lucija, moja žena, bila je jedina djevojka s kojom sam izlazio. Odrastao sam u sirotištu i uvijek sam teško radio da bih zaslužio malo novaca. Nisam imao vremena za izlaske s djevojkama, dok me Lucija nije osvojila. Prije nego sam postao svjestan što mi se događa, zaprosio sam je.

Oboje smo bili jako mladi. Na dan vjenčanja, nakon obreda u crkvi, Lucijin otac mi je dao paketić i rekao: ‘Ovaj će poklon tvoj brak učiniti sretnim.’

Bio sam uzbuđen, mučio sam se s omotom i ljepljivim trakama dok konačno nisam raspakirao dar.

U kutiji je bio velik zlatan sat. Pažljivo sam ga razgledao i našao na njemu urezanu mudru izreku koju sam kasnije vidio svaki put kad sam ga navijao.”

Stari gospodin se nasmiješio pokazujući uzvanicima svoj stari sat. Slova bijahu izblijedila, no tajna sretnog braka mogla se jasno pročitati.

Pisalo je: “Reci nešto lijepo Luciji.”

 Iz knjige “365 malih priča za dušu”.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 7. VIII. – 13. VIII. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + SLAVKO Dumić, SLAVKO, MIRA, TOMO i obit. Fišter, ANA, JULČA, i STJEPAN Pajurin, RUŽICA i IVAN Pavlović, JOSIP Šušnjak i na nakanu, MARICA i VLADO Brajović, VID, MARTINA, VIDEK i NENAD Hrenović, ALOJZ, PETAR i EVA Fišter, OLGA Gračak i MIRA Fišter, obit. Brkić, Koši, Faust, Lovrić, Jakopović i dvije nakane, IVAN god. FRANJO, ĐURO i ANA Poljak i SLAVICA Glogovec, IVANA Denoreaz, DRAGICA i FRANJO Strancarić, ZDENKA, MARIJO i ANĐA god. Pavić i na nakanu, STJEPAN Barberić god. ANA i ĐURO Turčin
 • SRI.
  – u 18.00 sati – ANA Fišter
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati – časna sestra ELVIRA Petrozzi
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 6. kolovoza 2023.

U četvrtak nakon svete mise je kratko klanjanje pred PRESVETIM.

Kroz srpanj i kolovoz sveta misa nedjeljom je u 9.00 sati.

Vama koji ste na godišnjem ili se spremate na godišnji želim da odmorite i dušu i tijelo i neka vas dobri Bog blagoslovi.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 150