Zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!

Župni listić 959

godište XIX. broj 30(959) − 13. kolovoza 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-959.PDF

XIX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU ( Mt 14,22-33)

Pošto je nahranio mnoštvo, Isus odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo. A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli. Uvečer bijaše ondje sam. Lađa se već mnogo stadija bila otisnula od kraja, šibana valovima. Bijaše protivan vjetar. O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru. A učenici ugledavši ga kako hodi po moru, prestrašeni rekoše: “Utvara!” I od straha kriknuše. Isus im odmah progovori: “Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!” Petar prihvati i reče: “Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!” A on mu reče: “Dođi!” I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu. Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: “Gospodine, spasi me!” Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: “Malovjerni, zašto si posumnjao?” Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar. A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: “Uistinu, ti si Sin Božji!”

Komentar:

Oluja je velika, vjetrovi su protivni, u mnogo prilika izgleda kao da tonemo. Kada je Isus ušao u lađicu zajedno sa spašenim Petrom, oluja i vjetar su utihnuli. Već sama Isusova prisutnost donosi mir. Najteže zlo koje se Isusovim učenicima može dogoditi je to da se odijele od njega.


PRIČA O KINESKOM ZEMLJORADNIKU UČI NAS KAKO SE NOSITI SA ŽIVOTNIM USPJESIMA I NEUSPJESIMA

Jednom davno živio je jedan kineski zemljoradnik, udovac. Zemljoradnik i njegov jedini sin sa svojim jedinim preostalim konjem naporno su radili za hladnih zimskih vjetrova i pod užarenim zrakama ljetnoga sunca. Jednoga dana sin nije zaključao vrata staje kako je trebalo, i konj je pobjegao.

Kada su susjedi doznali što se dogodilo, došli su k zemljoradniku i rekli: „Kakva je to žalost! Bez konja nećeš moći održavati svoju farmu. Kakav je to promašaj što tvoj sin nije dobro zaključao vrata! Kakva tragedija!”

Zemljoradnik je odgovorio: „Možda jest, možda nije.”

Sljedećega se dana nestali konj vratio u zemljoradnikovu staju, a s njim je došlo šest divljih konja. Zemljoradnikov sin čvrsto je zaključao vrata staje iza svih sedam konja.

Kada su susjedi doznali što se dogodilo, došli su k zemljoradniku i rekli: „Kakvu sreću ovo donese! Sa sedam konja moći ćeš farmu održavati uz njih tri, a ostale prodati za velike novce. Kakav je to blagoslov!”

Zemljoradnik odgovori: „Možda jest, možda nije.”

Sljedećega je dana zemljoradnikov sin krotio jednoga od divljih konja. Sin je bio zbačen s konja, teško je pao na stijene, i slomio nogu.

Kada su susjedi doznali što se dogodilo, došli su k zemljoradniku i rekli: „Kakva je to velika žalost! Sada nećeš moći računati na sinovu pomoć. Kakav je neuspjeh to što nije ispravno krotio konja! Kakva tragedija!”

Zemljoradnik odgovori: „Možda jest, možda nije.”

Sljedećega dana stigao je general kineske carske vojske kako bi sve mladiće iz sela unovačio u vojsku. Njihov je zadatak bio boriti se na prvoj crti bojišnice protiv užasnoga neprijatelja ogromne snage. Zemljoradnikov sin zbog svoje slomljene noge nije unovačen.

Kada su susjedi doznali što se dogodilo, došli su zemljoradniku i rekli: „Kakva velika radost! Tvoj je sin izbjegao suočavanje sa sigurnom smrću na prvoj crti bojišnice. Kakav je to blagoslov!”

Zemljoradnik odgovori: „Možda jest, možda nije.”

Što ova priča znači?

Možda nas priča o kineskome zemljoradniku uči da trebamo oprezno prosuđivati što je zapravo tragedija, a što trijumf. Možemo li stvarno uvijek procijeniti što je sreća, a što nesreća? Možda bi mudrija strategija bila suzdržati se od prosuđivanja, a ne definitivno ustvrditi da je ono što se dogodilo dobro ili loše? Možda nas – kako je ustvrdio popularizator istočnjačke filozofije Alan Watts – priča uči radikalnom skepticizmu, jer je nemoguće reći je li išta što se dogodi dobro ili loše.


DAROVI ZA CRKVU

 1. BOŽICA BAČIĆ Podolčica 24, Paruževina 50 €
 2. N. N. 50 €
 3. LJUBICA i obit. FIŠTER A. Šenoe 43, Vugrovec 60 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


OVO JE IGRA UZ KOJU ME MAMA NAUČILA DA SE NE IZRUGUJEM S DRUGIMA

Moja se majka prije bila sa mnom igrala igru koja se zvala: “Ali, za volju Božju, to bih mogao i ja biti!”

Sve se ovo dogodilo kad sam imao devet godina. Više se ne sjećam točno, ali mi je još uvijek ostalo u sjećanju kad smo majka i ja jednog lijepog dana išli uzduž ulice. Posve iznenada počeo sam se tresti od smijeha. Kad me je majka upitala što mi je to tako smiješno, pokazao sam joj jako, jako debelu damu koja se upravo pred nama gegala kao šopana patka.

Naglo, kao gromom udarena, majka je stala. Pustila je moju ruku. Ona se nije smijala, a njezine prve riječi – koje ja nisam razumio – zvučale su zlovoljno. Onda se sagnula k meni da je njezino lice bilo posve do mojeg i rekla je: “Ali, za volju Božju, to bih mogao i ja biti! Možeš li, dijete moje, to ponoviti?” Ponovio sam to, ali nisam shvatio što to znači. Tada je majka rekla: “Mi ćemo od toga napraviti igru: uvijek kada vidiš koga da je predebeo ili premršav, krivonog, mrzovoljan ili iznakažen, ili ružan koji slabo uči ili se ne zna ni igrati – onda zamisli da si ti u njegovoj koži, a on da je u tvojoj.”

To mi se svidjelo. I otada sam se uvijek igrao tom igrom i iz godine u godinu u takvim sam situacijama ponavljao: “Ali , za volju Božju, to bih mogao i ja biti!” I tako mi više nije dolazio smijeh, već sažaljenje i poštovanje prema takvim slučajevima.


Tko je sam svoj učitelj, učenik je budale.

– Sv. Bernard (1090.-1153.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 14. VIII. – 20. VIII. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + FRANJO Popović god., JOSIP Ban god., STJEPAN god. i VERA Motik, MAGDA Ožbolt, DRAGICA Homan, LJUBICA Kovačić, DRAGICA i MARIJA Mihelić i obitelji
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – – –
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 13. kolovoza 2023.

Na Veliku Gospu hodočastimo u Mariju Bistricu, skupimo se u 7.45 kod škole, odakle ćemo u procesiji pjesmom i molitvom krenuti prema crkvi. Križni put zajednički će biti u 8.30 sati.

Pješaci krenite ranije.

Kroz srpanj i kolovoz sveta misa nedjeljom u 9.00 sati.

Vama koji ste na godišnjem ili se spremate na godišnji želim da odmorite i dušu i tijelo i neka vas dobri Bog blagoslovi.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 150