Hoće li tko za mnom

Župni listić 962

godište XIX. broj 33(962) − 3. rujna 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-962.PDF

XXII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 16,21-27)

U ono vrijeme: Poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.
Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: “Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!” Isus se okrene i reče Petru: “Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!” Tada Isus reče svojim učenicima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga. Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj? Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim.”

Komentar:

Gospodine Želim biti Tvoj učenik, a bojim se križa, otimam se njegovu doticaju. Mi udaljujemo i odbacujemo svoje križeve. Želimo se lišiti osoba koje su nam teške. Kad u braku ne ide, mislimo da je rješenje u rastavi. Kad nam starije osobe smetaju našem standardu, šaljemo ih u domove. Činimo ono, po čemu ćemo, zapravo, izgubiti svoj život. Ti tražiš svakodnevno ustrajno nošenje križa. Zato nas otkupi od želje da spasenje shvaćamo isključivo u rješenju vlastitih poteškoća.


U KRUGU LJUBAVI

Jednoga dana, ne tako davno, na vrata nekog samostana pokucao je seljak iz obližnjeg mjesta. Kad je vratar otvorio teška hrastova vrata, seljak mu sa smiješkom pruži prekrasan grozd. „Brate vrataru“, reče došljak, „znaš li ti kome sam donio ovaj najljepši grozd što sam ga ubrao u svom vinogradu?“

„Ravnatelju samostana ili nekom drugom bratu iz naše zajednice.“ „Ne! Tebi sam ga donio!“ „Meni?“ ozarena će lica iznenađeni vratar. „Zar si ga baš meni donio?“

„Naravno, tebi sam ga donio jer si me uvijek ljubazno i prijateljski primao kad sam dolazio zatražiti kakvu pomoć. Htio sam te malo razveseliti ovim grozdom.“ Učinilo mu se da je i sam obasjan rumenilom s vratareva lica. Brat vratar je grozd stavio na vidljivo mjesto i cijelo ga jutro pogledavao s divljenjem. Grozd bijaše doista prekrasan. Odjednom mu padne na pamet: „Zašto ne bih ovim grozdom obradovao našeg gvardijana?!“ Uzeo je grozd i odnio ga gvardijanu samostana. Ovaj se iskreno obradovao grozdu. Ali, uskoro se sjetio starijeg bolesnog brata i odlučio: „Odnijet ću ga njemu, neka se malo osladi“. Tako je grozd ponovno krenuo dalje. Međutim, nije dugo ostao ni u sobi bolesnog brata. Ovaj je naime naumio njime obradovati brata kuhara koji se po cijeli dan znoji oko peći. Brat kuhar je grozd poslao bratu sakristanu (da ga malo razveseli), a ovaj ga je odnio najmlađem bratu u samostanu, od kojega je grozd opet pošao dalje. Kružeći od brata do brata, grozd je ponovno dospio k bratu vrataru (da ga malo razveseli) i tako je bio zatvoren krug – krug ljubavi.


IDI TI UMJESTO MENE

Neki je čovjek imao običaj nedjeljom reći svojoj ženi: „Ti idi u crkvu, pa moli i za sebe i za mene.“ Prijateljima je govorio: „Meni ne treba ići u crkvu. Moja žena moli za nas oboje.“ Jedne je noći taj čovjek usnuo san. Sa svojom ženom našao se pred rajskim vratima, očekujući da mu otvore. Vrata su se počela polako otvarati i on je začuo tajanstveni glas koji se obraćao njegovoj ženi: Ti možeš ući za vas oboje! Žena je ušla i vrata su se zatvorila. Čovjek je tada osjetio tako veliku tjeskobu da se probudio. Sljedeće nedjelje rekao je ženi: „Danas idem s tobom u crkvu.“


Ovih dana napustio nas je:

VILKO PEKČEC iz Goranca u 60. godini.

Dobri Bože primi ga među svete i izabrane svoje!


ČAVLI U OGRADI

Bio jedan mali dječak koji je imao lošu narav. Otac mu je dao vreću punu čavala i rekao mu da svaki put kad pobjesni i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan u ogradu.

Prvoga je dana dječak zakucao 37 čavala. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci naučio je kontrolirati svoj bijes i broj zakucanih čavala se smanjivao.

Otkrio je da je lakše kontrolirati svoju narav, nego zakucavati čavle u ogradu.

Napokon je osvanuo dan u kojem dječak nije nijedan čavao zakucao u ogradu.

Otišao je ocu i rekao mu kako toga dana nije pobjesnio.

Otac mu je na to rekao: Svakoga dana kada uspiješ kontrolirati svoje ponašanje, iz ograde iščupaj po jedan čavao.

Dani su prolazili i jednoga je dana dječak došao kazati svom ocu da je izvadio sve čavle.

Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde.

Rekao je: Dobro si to uradio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi.

Ograda više nikad neće biti ista.

Kada u bijesu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi.

Možeš čovjeka ubosti nožem i izvući nož i poslije toga nije važno koliko puta kažeš da ti je žao, rane ostaju. Verbalna rana je isto toliko bolna kao i fizička.


Čistoća znači da smo najviše što je ljudima moguće postali slični Bogu.

 Sv. Ivan Klimaks (†649.)


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 4. IX. – 10. IX. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + VILKO Pekčec sprovodna, MARICA Popović, BARICA Popović, VLATKA Domenkuš, STJEPAN Fiolić mlađi, STJEPAN Popović, TEREZIJA i FRANJO Galović
 • SRI.
  – u 18.00 sati – BERNARD Vukas
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.00 sati + SLAVKO Pušelja, na čast BDM
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 3. rujna 2023.

U subotu i nedjelju održava se 300. Zagrebačko hodočašće na Mariju Bistricu. Pozivam Vas sve da se uključite, posebno Vas u narodnim nošnjama, a i mladi neka se priključe već u subotu pješacima koji kreću iz Sesveta nakon svete mise u 10.00 sati.

Početak je nove školske godine. Svim đacima neka je sretno i blagoslovljeno, na poseban način sretno našim PRVOŠKOLNICIMA.

Prvopričesnici pomalo se okupljajmo na svetoj misi u 9.00 sati, a KRIZMANICI u 11.00 sati.

U subotu od 8.30 sati pozivam na radnu akciju na župni dvor. Uz dobru volju može se ponijeti i neka alatka (lopata, sjekira itd.).

 Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 180