300. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

300. godina hodočašća u Mariju Bistricu

Ovogodišnje, 300. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj održat će se 9. i 10. rujna pod geslom “Zagreb te moli tvoj zagovor svet dolazeć’ k tebi tri stotine ljet”.

Tristo godina izvršavanja Zavjeta nije samo tradicija ili običaj. To je tristo godina čvrste vjere i molitve, hodočašća, usrdnih prošnji i uslišanja. Sve nas to obvezuje na zahvalnost i vjernost. Zahvalnost, zbog nebrojenih milosti i dobara koja smo po zagovoru Majke Božje Bistričke zadobili Božjom dobrotom. Vjernost, zbog činjenice da nas Marija tijekom tri stoljeća nije iznevjerila već je trajno uza zagrebački puk svojom zagovornom molitvom. Zbog toga Zavjet dan u prošlosti obvezuje i nas u sadašnjosti.

Prilikom 300. Zavjetnog hodočašća vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj sastavljeni su prigodni materijali koji se mogu koristiti za duhovnu pripravu:

  • Molitva Majci Božjoj Bistričkoj koja će se moliti u župama grada Zagreba od petka 1. rujna do subote 9. rujna 2023. godine na završetku euharistijskoga slavlja. Oni koji neće biti na Mariji Bistrici u nedjelju 10. rujna pozvani su toga dana također moliti predloženu Molitvu
  • Zazivi Majci Božjoj Bistričkoj kojima se može koristiti u raznim prigodama pobožnosti tijekom devetodnevne priprave za Hodočašće. U stilu u kojemu je napisan slogan našega jubilarnog hodočašća (,Zagreb te moli tvoj zagovor svet dolazeć’ k tebi tri stotine ljet.”) napisano je pet zaziva koji se mogu i pjevati. Tako smo, kao primjer, naznačili da ih je moguće pjevati na melodiju marijanske pučke popijevke ‘Lijepa si lijepa’ dodajući pripjev iz te popijevke.
separator - razdjelnik