Ti si Petar-Stijena.

Župni listić 961

godište XIX. broj 32(961) − 27. kolovoza 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-961.PDF

XXI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 16,13-20)

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita učenike: “Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?” Oni rekoše: “Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.” Kaže im: “A vi, što vi kažete, tko sam je?” Šimun Petar prihvati i reče: “Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.” Nato Isus reče njemu: “Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.” Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.

Komentar:

Što mi vjernici, koji svake nedjelje idemo na misu, držimo o Isusu? Što ti, kao kršćanin, držiš o Isusu? Na nama je da u dubinama svoje savjesti odgovorimo na to pitanje, a potom smo pozvani da kao Isusovi svjedoci to isto svjedočimo i svijetu.
Isusov program vezan je uz križ, odricanje. Svoje učenike poziva da ga u tome slijede, prepoznaju i prihvate. To će biti najteže za Isusove učenike, nekad i danas. Druge logike Isus ne poznaje: spašavati svoj život znači gubiti; darovati svoj život, kao što je to Isus učinio, to znači otkriti pravi smisao života.


VAŠ MIR I TIŠINA VRIJEDE VIŠE OD NEKE NEBITNE PREPIRKE!

Magarac je rekao tigru: – Trava je plava. Tigar je odgovorio: – Pa, trava je zelena. Rasprava se rasplamsala i oboje su ustrajali u svome te su se odlučili obratiti lavu, kralju džungle.

 Prije nego što je stigao do čistine u šumi, gdje je na prijestolju sjedio lav, magarac je počeo vikati: – Veličanstvo, je li istina da je trava plava? Lav odgovori: – Istina je da je trava plava. Magarac je pojurio naprijed i nastavio: – Tigar se ne slaže sa mnom, negira me i nervira, kaznite ga. Kralj je tada izjavio: – Tigar će biti kažnjen s 5 godina šutnje. Magarac je skočio od radosti i krenuo svojim putem, zadovoljan je ponavljao: – Trava je plava, trava je plava.

Tigar je rekao da će prihvatiti kaznu, ali je prvo pitao lava: – Veličanstvo, zašto ste me kaznili, uostalom, trava je zelena? Lav odgovori: – U stvarnosti je trava zelena. Tigar je rekao: – Zašto me onda kažnjavate? Lav odgovori: – Ovo nema nikakve veze s pitanjem je li trava plava ili zelena. Kazna je takva jer hrabro, inteligentno stvorenje poput tebe ne smije gubiti vrijeme svađajući se s magarcem, a još za kraj dođete i gnjavite me tim pitanjem.

Najgore gubljenje vremena je prepirka s tvrdoglavim fanatikom kojem nije stalo do istine ili stvarnosti, već samo da pobijedi vaša uvjerenja. Nikada ne gubite vrijeme na rasprave koje nemaju smisla. Postoje ljudi koji, unatoč dokazima koji su im predočeni, nisu sposobni razumjeti te drugi koji su zaslijepljeni egom, mržnjom i ogorčenjem i jedino što žele je biti u pravu čak i ako nisu u pravu. Kad neznanje terorizira, inteligencija se povlači. Vaš mir i tišina vrijede više od neke nebitne prepirke.


Nemoj nikome činiti nikakvo zlo, već svima najviše što možeš čini dobro.

— Sv. Petar Fourier (1565. – 1640.)


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj BOGDANOVIĆ Prigorska 64, Prekvršje 30 €
 2. Željko i Snježana GALIĆ Zlatarska 70,M. Polje 100 €
 3. ŠTEFICA SAJKOVIĆ Vugrovečka 29, G. Vugrovec 30 €
 4. JASNA BRKIĆ KOŠI Grahovečka 5c, M. Polje 15 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primio je:

 DAVID HALIĆ prvo dijete Luke i Jelene r. Beštak iz Vugrovca

 Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju!


Ovih dana napustili su nas:

MARICA POPOVIĆ r. Đuran iz Šimunčevca u 89. godini.

ZORKA ŠEBEK r. Batović iz Goranca u 75. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


BEZUMNO JE

Mrziti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn. Odustati od svojih snova jer se jedan nije ostvario. Izgubiti nadu u molitve jer jedna nije uslišana. Odustati od svojih napora jer je jedan bio uzaludan. Okriviti sve prijatelje jer te jedan iznevjerio. Ne vjerovati u ljubav jer ti je netko bio nevjeran ili ti nije uzvratio ljubav. Odbaciti svaku mogućnost da budeš sretan jer nisi uspio u prvom pokušaju.

Nadam se da se na svom putu ne predaješ tom bezumlju. Zapamti da se uvijek može pojaviti druga šansa, novi prijatelj, nova ljubav, obnoviti snaga. Budi uporan, traži sreću u svakom danu. Siguran put k neuspjehu je – odustati! Često budući uspjesi dolaze preko sadašnjih promašaja – NASTAVI SE TRUDITI! Bog te blagoslovio!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 28. VIII. – 3. IX. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ZORA Šebek sprovodna, + BARA Popović sprovodna, MARICA Popović sprovodna, LUKA i obit. Vidaković, DAŠKO Weigand, LJILJANA i obit. Pekčec, TEREZIJA Galović
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – u 18.00 sati – Na čast FRANJE Ksaverskog
 • NED.
  – u 9.00 sati + MILICA Gašparac, SLAVKO Stančir, JOSIP i obit.Petljak,BARA i obit. Židak, FRANJO i obit. Podgorski, ŠIMA i JURAJ Marinčić
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 27. kolovoza 2023.

U petak sat vremena prije svete mise, mogućnost svete ispovijedi, a iza svete mise klanjanje pred PRESVETIM

U subotu sveta misa na čast svetom Franji Ksaverskom, a poslije svete mise pobožnost Zaštitniku naše župe

Od sljedeće nedjelje svete mise i u 9.00 i u 11.00 sati.

Vama koji ste na godišnjem ili se spremate na godišnji želim da odmorite i dušu i tijelo i neka vas dobri Bog blagoslovi.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 150