Svi sveti

Župni listić 969

godište XIX. broj 40(969) − 29. listopada 2023. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-969.PDF

XXX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 22, 15-21)

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: “Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?” A on mu reče: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.”

Komentar:

Sveti Augustin je kazao: “Ljubi i čini što hoćeš!” Jer, istinska ljubav može činiti samo ono što je dobro. Trebali bismo se otvoriti životu drugih, uživiti se u situaciju brata i ponuditi se za svaku pomoć, za prisutnost koja ohrabruje. No, podložni smo slabostima i žalostima. Trebali bismo biti radosni u ljubavi prema Tebi. A žalosni samo stoga što “Ljubav nije dovoljno ljubljena!” Gospodine, znam da Te ne ljubim dovoljno. To je najveća zapovijed, a opet je tako nesavršeno obdržavam. Pomozi mi da Te savršenije ljubim!
Ti veliš: “Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili!” Kažeš da je druga zapovijed jednaka onoj prvoj. Stoga: pomozi mi da otkrijem ljubav prema Tebi upravo u ljubavi prema bratu čovjeku.


STVARI, GOTOVO UVIJEK, NISU KAKO IZGLEDAJU

Kod jedne bogate obitelji su se zaustavila dva putujuća anđela kako bi prenoćili. Obitelj nije bila gostoljubiva i poslali su anđele u jednu malu hladnu prostoriju koja im je služila kao podrum iako su imali gostinjsku sobu.

Nakon što su sami prostrli ležajeve, stariji anđeo je vidio rupu u zidu i zazidao je. Mlađi ga je upitao, zbog čega im je popravio rupu kad su ih tako loše smjestila, a stariji anđeo je odgovorio:

“Stvari, gotovo uvijek, nisu onakve kako izgledaju”.

Sljedeće večer su stigli do jedne veoma siromašne kuće. Ljubazni domaćin i njegova žena ponudili su im da podijele večeru i prepustili im svoj krevet da se odmore i naspavaju. Kad su se dva anđela sljedećeg jutra probudila, našli su domaćina i njegovu ženu u suzama. Njihova jedina krava, njihovo jedino blago, ležala je mrtva u dvorištu.

Anđeli su nastavili svoj put, a onda je mlađi anđeo, veoma bijesno prigovorio starijem, kako je tako nešto mogao dozvoliti. Prvi domaćin je imao sve, pa si mu čak i rupu na podrumskom zidu popravio, a ovaj drugi domaćin, koji gotovo ništa nema i usprkos tome nas je veoma ljubazno primio i ugostio, da nam je čak ustupio i svoju postelju, dozvolio si da njemu crkne jedina krava.

Stariji anđeo mu odgovori: “Kada smo bili u hladnom podrumu, opazio sam da se unutar one rupe krije davno zakopano blago, i popravio sam rupu, jer je domaćin veoma pohlepan i to blago bi ga učinilo još gorim. Prošle noći dok smo spavali u domaćinovom krevetu, došao je anđeo smrti po njegovu ženu i ja sam ga umolio da uzme kravu umjesto žene.

Stvari, gotovo uvijek, nisu onakve kako izgledaju”.

Stoga ne zdvajaj kad u tvom životu nije sve onako kako ti misliš da treba biti nego imaj povjerenja u Onoga koji je tvoj život pokrenuo u postojanje.


DAROVI ZA CRKVU

 1. IVAN JAMBREŠIĆ Domjanićeva 18, Vugrovec 20 €
 2. DIANA KLEMEŠ O. Habeka 25, Prekvršje 30 €
 3. ZORICA ĐURINEC A. Šenoe 85, Vugrovec 20 €
 4. DOMAGOJ HORVATIĆ Feštinec 75, Paruževina 100 €
 5. JASNA BRKIĆ KOŠI Zlatarska 5c, M. Polje 15 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetoga krštenja primili su:

MILA PETRIĆ prvo dijete Josipa i Andreje r. Špoljarić iz Kučanca
DAVID PETRIĆ drugo dijete Josipa i Andreje r. Špoljarić iz Kučanca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

DAMIR KLEMEŠ iz Prekvršja u 56. godini.
MARA BARIČEVIĆ r. Goreta iz Dobrodola u 84. godini.
MILKA MAJDANDŽIĆ r. Dragičević iz Kučilovine u 68. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


SVAĐA DVOJICE MONAHA

Bila jednom dva monaha, koji su punih četrdeset godina živjeli u istom samostanu, a da se nijednom nisu posvađali. Jednog dana jedan kaže drugome: – Ne misliš li da bismo se trebali bar jednom posvađati? Ovaj mu uzvrati: – Zašto ne? Oko čega ćemo se svađati? – Mogli bismo oko ovoga kruha – predloži prvi. – U redu, svađajmo se oko kruha. Kako se to radi? Ovako – rekao je prvi: – “Ovaj kruh je sada moj. Što ćeš sad?”
Zadrži ga onda – rekao je drugi monah.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 30. X. – 5. XI. 2023.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MARA Baričević sprovodna, FRANJO god. i obit. Poljak, STJEPAN i obit. Motik, PAVO Čabraja, IVAN i obit. Galović, IGNAC, MARICA i obit. Rožić, ANICA Sedinić, RUŽA i IVAN Sedinić, obit. Blažinović, Facković, Pelkofer, Borovčak, i za duše u čistilištu, ANICA god. i JOSIP Trempetić, obit. Dumić, IVAN i ANA Uroić
 • SRI.
  – u 10.00 sati + kod sv Mihalja
  – u 15.00 sati – Na MARKOVU POLJU
 • ČET.
  – u 10.00 sati + Kod sv. MIHALJA
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • SUB.
  – – –
 • NED.
  – u 9.00 sati + STJEPAN i LJUBICA Krtić, JAKOV, ANĐA i MARINKO Sudar, MIHAEL i obit. Pijetlović, obit. Šetinc, Gregurec i Šukelj
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 29. listopada 2023.

Na SVI SVETE sveta misa kod sv. Mihalja je u 10.00 sati.

Na Markovo Polje u 15.00 sati. svetu misu predvodi Msgr. Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup.

Na DUŠNI DAN sveta misa je u 10.00 sati kod sv. Mihalja.

Na PRVI PETAK sat prije svete mise mogućnost Ispovijedi, a nakon svete mise klanjanje pred PRESVETIM.

PRVOPRIČESNICI u subotu u 9.00 i u 10.00 sati je vjeronauk.

KRIZMANICI ovaj tjedan neće biti vjeronauka.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

 Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 200