Župni listić 987

godište XX. broj 9(987) − 3. ožujka 2024. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-987.PDF

III. NEDJELJA KORIZME – BEZIMENA (Iv 2, 13-25)

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: “Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.” Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za dom tvoj. Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: “Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?” Odgovori im Isus: “Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.” Rekoše mu nato Židovi: “Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?” No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.
Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.

Komentar:

I naše biće, naše tijelo je također po krštenju hram Duha Svetoga. Moguće je da će Isus i u njemu zateći mnogo toga što mu se ne sviđa. Mnogo toga nije čisto od sebičnih interesa i trgovine, od novca, prijevare, laži, nereda, osjećaja koji nisu dostojni svetosti Božjeg hrama. I tu treba mnogo isprevrtati, izbaciti i potjerati. Dopustimo Isusu da uzme svoj bič i očisti ono što sami nismo vidjeli ili se usudili očistiti.


BAJKA O MIŠU!

Jednog dana, miš je gledao kroz pukotinu na zidu farmera i njegovu ženu kako otvaraju neki paket. Kakvu hranu bi to moglo sadržavati? Pitao se. Ali kad je otkrio da je u pitanju mišolovka, bio je užasnut. Trčeći kroz dvorište farme upozoravao je ostale vičući: “U kući je mišolovka! U kući je mišolovka!” Kokoš, kvocajući i čeprkajući, podigne glavu i kaže: “Gospodine Miš, to je ozbiljan problem za tebe, ali nema baš nikakve posljedice po mene. Ja se zbog toga ne mogu uzrujavati.” Miš se okrene prascu i vikne: “Mišolovka je u kući! Mišolovka je u kući!” Prase je suosjećalo, ali reče: “Vrlo mi je žao, gospodine Miš, ali ja tu ne mogu ništa učiniti osim moliti. Budi siguran da si u mojim molitvama.” Miš tada krene prema kravi: “Mišolovka je u kući! Mišolovka je u kući!” Krava reče: “Oh, gospodine Miš, žao mi je zbog tebe, ali s mog nosa neće faliti koža.” Tako se miš vratio razočaran i odbijen od svih pognute glave u kuću kako bi se sam suočio s farmerovom mišolovkom.

Te noći začuo se čudan zvuk u kući – kao zvuk kad mišolovka uhvati svoj plijen. Farmerova žena požurila je vidjeti što se uhvatilo. U mraku nije vidjela da je mišolovka uhvatila rep otrovne zmije. Zmija ju je ugrizla. Farmer ju je brzo odvezao u bolnicu i kući se vratila s vrućicom. Znamo da se vrućica liječila svježom kokošjom juhom, pa je farmer zaklao kokoš. Ali bolest njegove žene se nastavila pa su je došli posjetiti prijatelji i susjedi. Da bi ih nahranio, farmer je izmesario prase. Farmerova žena, nažalost, nije se oporavila, umrla je. Došlo je toliko ljudi na njen sprovod, da je farmer morao zaklati i kravu kako bi osigurao dovoljno mesa za sve njih. Miš je to sve gledao s velikom tugom kroz svoju pukotinu na zidu.

Zato, kad idući put čuješ da se netko suočio s problemom i misliš da te se to ne tiče, sjeti se – kad je jedan od nas ugrožen, svi smo u opasnosti. Svi smo umiješani u to putovanje zvano “život”. Pazimo jedni na druge i napravimo dodatan trud da ohrabrimo nekog od nas.

SJETI SE, SVATKO OD NAS JE BITNA NIT U TAPISERIJI DRUGE OSOBE; NAŠI ŽIVOTI SU ISPREPLETENI S RAZLOGOM. Jedna od najboljih stvari vezanih za ovaj svijet je PRIJATELJ.


DAROVI ZA CRKVU

 1.  Obitelj SUMAN Dobrodolska 5a, Dobrodol 50 €
 2.  Obit. Kereš-Mijatović Đ. Kuntića 38, Prekvršje 40 €
 3.  BERNARD ŠIMOVIĆ Rimski put 16, Kučanec 100 €
 4.  N. N. 100 €
 5.  Obit. Pekčec i Budek Prališće 1, Goranecl 30 €
 6.  JASNA BRKIĆ KOŠI Grahovečka 5c, M. Polje 15 €
 7.  IVO i JANJA JOZIĆ Feštinec 70, Đurđekovec 100 €
 8. MARKO KLJAJO Aleja mira 21, M. Polje 70 €
 9. SANJA MARKOVIĆ A. Šenoe 57, Vugrovec 50 €
 10. MARIJAN JELUŠIĆ Aleja mira 11, M. Polje 20 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat svetog krštenja primili su:

NORA SUBAŠIĆ prvo dijete Emira i Klare r. Sutlić Pukšec iz Kučilovine
MARINELA TADIĆ drugo dijete Josipa i Ane r. Meglaj iz Dobrodola

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslovu u odgoju djece!


Ovih dana napustila nas je:

MANDA KOVAČIĆ r. Bakarićiz Vugrovca u 83. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


PREPREKE U ŽIVOTU

U starim vremenima kralj je odredio da se nasred ceste postavi veliki kamen. Sakrio se i promatrao hoće li netko pokušati maknuti kamen s ceste. Trgovci i bogati kmetovi su hodali cestom, no svi su samo zaobilazili kamen i nastavljali put. Neki su se čak žalili na kralja zbog neodržavanja ceste, no nitko od njih nije ni pokušao pomaknuti kamen.

Uskoro je cestom prolazio seljak s teškim bremenom na ramenima. Kad je ugledao kamen, spustio je breme na tlo i pokušao pomaknuti kamen. Nakon poprilično napora, uspio ga je pomaknuti uz rub ceste. Kad se vratio po svoju prtljagu, na mjestu gdje je prije bio kamen pronašao je zamotuljak. U zamotuljku su bili zlatnici i kraljevo pismo u kojem je pisalo da je zlato namijenjeno onom tko pomakne kamen s puta. Seljak je znao nešto što većina ne zna: Prepreke su mogućnost za poboljšanje života.

 nepoznati autor


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 4. III. – 10. III. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MATO i ANKICA Čaldarević, MARICA Draženović, IGNAC, MARICA, SNJEŽANA i obit. Blažinović, MARICA Popović, MILAN i MARICA Podgorski, RUŽA i obit. Popović
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – u 17.30 sati + FRANCA, MIRKO i obit. Vuger i Dumić
 • SUB.
  – u 17.00 sati + MIHAEL Pijetlović, FRANCA i IVAN Šetinc, obit. Pijetlović i Gregurec
 • NED.
  – u 9.00 sati + ŠIME Jurić, MARICA god. i JANKO Vuger, SLAVKO Dumić
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 15.00 sati – Križni put od jedne do druge crkve

OBAVIJESTI – 3. ožujka 2024.

U korizmi je petkom u crkvi, a nedjeljom od jedne crkve do druge Križni put.

Nalazimo se u Velikoj devetnici sv. Josipa. Svake srijede molitva za obitelji i Domovinu.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE je po rasporedu.

U subotu smo imali radnu akciju. Bušili smo i betonirati stope za lukove nad našom stazom koju smo prošle godine počeli raditi. Hvala Domagoju Horvatiću koji nam je i mali bager dovezao, sinu mu Jakovu, kćeri Luciji, supruzi Julijani, braći Martinu i Vidu Tomoradu koji i vino donesoše, našem orguljašu Viktoru, Stanku Čuljku, Darku Židaku, Mladenu Vugeru koji nam malim kamionom doveze gotovi beton, drvenoj ekipi Miroslavu Petriću, Marku Mariću, Zvonku Jurošu, našem specijalistu za roštilj Vladi Drožđanu, hvala.

Od 10. do 16. lipnja hodočasti se u LOURDES. Cijena je 600 €. Danju se putuje, a noću u hotelima spava.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250