Župni listić 988

godište XX. broj 10(988) − 10. ožujka 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-988.PDF

IV. NEDJELJA KORIZME – SREDOPOSNA (Iv 3, 14-21)

U ono vrijeme: Reče Isus Nikodemu: “Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje u njemu ima život vječni. Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u nj vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega. A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla. Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena.”

Komentar:

Gospodine Isuse Kriste! Nikodemu farizeju strpljivo i s ljubavlju razlagao si Božje planove. Možda bi se to i meni moglo dogoditi… samo kada bih, poput Nikodema, htio proboraviti duže vremena s Tobom, kada bih ti povremeno mogao žrtvovati i dio noći za razgovor s Tobom. Pa neka se i sa mnom zbude novo rođenje o kojemu veliš: “Vjetar puše gdje hoće. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha.” (Iv 3,8)


PROPOVIJED ZA RAZBOJNIKE

Dok je prelazio granicu, nekog je svećenika presrela razbojnička družba. Razbojnici ga okruže, a njihov vođa reče: – Sad ćeš održati propovijed, ali takvu da bude nama po volji!

Svećenik shvati svoj položaj. Ne održim li propovijed sa mnom je gotovo, pomisli. U sebi se pomoli svetom Bartolomeju, zaštitniku svih nevoljnika, te se popne na panj kao da je propovjedaonica.

Razbojnici su skinuli kape i napeto čekali da progovori:

– Vaš život sliči Isusovu životu – otpočne svećenik. Kako to? – pitaju razbojnici. Pa tako – odvrati svećenik – što je Isus rođen kao siromah, a i vas nije zapalo bogatstvo. On je u mladim godinama pomagao svetom Josipu pri tesarenju. I vi ste morali raditi, inače bi vas otac istukao. Kad je Isus odrastao, lutao je zemljom. Poput Njega, i vi ste malo ovdje, malo ondje. Isusa su uhitili, a i vi niste bili lišeni toga. Njega su razapeli na križ, dok vas čekaju vješala. Isus je sišao nad pakao, kamo ćete i vi dospjeti. No, kako vas se svidjela moja propovijed? Dobra je bila – odgovore razbojnici, a njihov vođa tutne mu u ruke kesicu zlata. Kad se dovoljno udaljio, svećenik se okrene i vikne: – Jedno sam vam zaboravio reći: ISUS JE UZAŠAO NA NEBO, ALI VI NEĆETE!

 Poljska narodna priča


“Budite lukavi kao zmije, a bezazleni kao golubovi.” (Sv. Pismo)


O PAROVIMA

Priča se da je neka rimska patrona jednog dana pitala učenog rabina Jossi ben Chalaftu: „Što Bog radi tijekom dana?“ Mudri je rabin dosjetljivo odgovorio na izazov: „Pokušava spajati razne parove. Odlučuje tko će se sve vjenčati.“ „Baš ništa izuzetno. To mogu i ja učiniti. Mogu spojiti na stotine parova.“ Rabin je ušutio. Patrona je ušla u dvor, odabrala stotinu svojih robova i ropkinja i odredila tko će se s kime oženiti. Tijekom noći čule su se razne svađe, pa i udaranja. Ujutro su se mnogi potužili gospodarici. Jedna je imala razbijen nos, drugome je oko bilo poplavilo, treća je imala ogrebano lice. Patrona je tada dala pozvati rabina Jossia, ispričala mu događaj i zaključila: „Imao si pravo. Vidim da samo Bog može spajati bračne parove.“ A tada se čuo glas odozgor: „Ni meni to nije baš lako!“

 narodna pripovijetka


DAROVI ZA CRKVU

 1.  MARICA ROŽANKOVIĆ Slatinska 11a, Vugrovec 40 €
 2.  N. N. 50 €
 3.  CORNELIA VUGER Slatinska 39, Vugrovec 100 €
 4.  Mario i Vlado Popović Šimunčevečka 39, Šimunčevec 100 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


KRIŽ LJUBAVI

Kameni put natopljen krvi
za mene noge ranjene
na Kalvariju hodile

O, da mi je ići stopama Tvojim
u Tvojoj biti sjeni
da staviš gredu križa
na ramena meni.

Hvala ti Kriste
za ljubav Tvoju
križ nosiš i moj
Ne gledaš muku svoju

 Željka Mihaljević, Goranec 2024.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 11. III. – 17. III. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ANICA i JOSIP Trempetić, obit. Dumić, ANA i IVAN Uroić, NENAD god. VIDEK, MARTINA i VID Hrenović, MARICA i VLADO Brajović, obit. Škes i Đurinec, obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, Lovrić, dvije nakane i jednog svećenika, ĐURO god., MARICA i STJEPAN Bezeredi, VLADO god. i obit. Grljak, obit. Židak, Vuger i Popović, KATICA Vuger god.
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – u 17.30 sati + KRUNOSLAV Kašić
 • SUB.
  – u 17.00 sati + OTON Švaljek
 • NED.
  – u 9.00 sati + JOSIP i RUŽICA Grljak, MIĆO, DARKO Lipovčić, KATICA i KLARA Služinac
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 13.30 sati – Veliki Križni put

OBAVIJESTI – 10. ožujka 2024.

Danas je Križni put od župne crkve do sv. Mihalja u 15.00 sati.

Iduće nedjelje je naš veliki Križni put kroz dio župe. Krećemo u 13.30 sati. Krenut ćemo ispred naše crkve, prema sv. Mihalju, nastaviti prema Gorancu, gdje ćemo kod Kapele imati 20 minuta stanke. Iz Goranca ćemo prema Benediki, nastaviti prema Repetitoru i spustiti se Bregovitom do crkve. Svakako ponesite batine (štapove) u ruci.

U korizmi Križni put je petkom u crkvi.

Nalazimo se u Velikoj devetnici sv. Josipa. Svake srijede molitva za obitelji i Domovinu.

Vjeronauk- za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE je po rasporedu.

Od 10. do 16. lipnja hodočasti se u LOURDES. Cijena je 600 €. Danju se putuje, a noću u hotelima spava.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, Župni listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250