Neka i oni budu jedno kao i mi!

Župni listić 997

godište XX. broj 19(997) − 12. svibnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-997.PDF

VII. VAZMENA NEDJELJA (Iv 17,11b-19)

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: “Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini.”

Komentar:

U svijetu smo, ali nismo od svijeta! Želimo s Tobom, Isuse, biti u službi novoga svijeta, nove zemlje i novog neba. Dao si nam novo srce, novi smo kvasac za novi kruh za hranu svijetu. Daj nam da budemo jaki – ojačani Tobom!
Gospodine Isuse, hvala Ti što si i mene uključio u svoju molitvu na Posljednjoj večeri. Veseliš se što sam Tvoju riječ sačuvao. Premda ima toliko toga upitnog u mojem ponašanju, Ti mi iskazuješ povjerenje.
Molim Te za Duha Svetoga kojim želiš obogatiti svoju Crkvu: pohodi i mene, pohodi svakog vjernika, iznenadi nas i ispuni Duhom.


SLOMLJENO SRCE – OTVORENO SRCE!

Pitamo se kako nastaje biser u školjkama. “Biser nastaje u ranjenim školjkama. Bol, koji ih razdire, pretvaraju one u dragulj”. I u mojim i u tvojim ranama rastu biseri. No oni mogu nastati samo onda kad se pomirim sa svojim ranama. Kad stišćem zube da bih grčevito zatvorio svoje rane, ne može u njima ništa rasti. Kad dotaknem svoju ranu, to me često zaboli. Tada osjetim svoju nemoć da je se riješim. Ona će ostati u meni, sve ako i zaraste. No ako prihvatim tu svoju ranu, tada se ona može pretvoriti u izvor života i ljubavi. Ondje gdje sam ranjen, ondje sam i živ, tamo sam sebe osjećam, tamo osjetim i drugoga. Mogu pustiti i druge da uđu u moju ranu, tamo je moguć susret i dodir koji može i drugoga izliječiti. Samo onaj liječnik može nekoga izliječiti koji je i sam ranjen, rekli su stari Grci. Tamo gdje sam jak ne može u mene prodrijeti netko drugi. Ondje gdje sam slomljen, tamo može Bog u mene prodrijeti, a mogu unići i ljudi. Tu se susrećem sa svojim pravim ja, sa slikom koju je Bog o meni stvorio.

 Često živimo u iluziji da sve naše rane mogu zacijeliti. I Bog nam služi za to da bismo izliječili svoje rane. Izlječenjem smatramo da se rane zatvore i da ih više ne osjećamo. Dok se ne pretvore u brazgotinu, kružimo oko svojih rana i uvlačimo se sve dublje u njih. Bogu predbacujemo što je dozvolio tu ranu. Tek kad smo spremni pomiriti se sa svojom ranom, može ona za nas postati ulazom u našu nutrinu, u zdravi i svijetli prostor, u kojemu sam Bog u nama prebiva. Rana nas prisiljava da potražimo lijek u svojoj nutrini a ne u izvanjskoj marljivosti i jakosti. Dozvolimo Gospodinu da uniđe u naš ranjeni život i od njega stvori najljepši biser. On to može, on to želi. Nadam se da to želimo i mi.


NIKAD SE NE VRAĆAJ U PROŠLOST!

 Nikad se ne vraćaj u prošlost, to je zamka emocija koja te vuče u depresiju. Sve se s vremenom mijenja i ništa neće biti isto, čak ni ti. Ne vraćaj se natrag, čuvaj samo lijepe uspomene, one koje ti mame osmijeh na lice i radost u srce. Vrijeme je učinilo svoje, prošlost već poznaješ, život ide dalje, pred tobom su nove staze kojima treba koračati, nova mjesta koja treba posjetiti i nove duše koje treba zavoljeti. A živeći u prošlosti izgubit ćeš ljude koji čekaju na tebe sada.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj PECIKOZA Zlatarska 52c, M. Polje 40 €
 2. Obitelj GAVRAN S. Rukljača 38, Kučilovina 50 €
 3. ILIJA SLIŠKO Podolčica 11, Paruževina 30 €
 4. IVAN BIRO Rožići 5, Goranec 30 €
 5. JASNA BRKIĆ KOŠI Grahovečka 5c, M. Polje 15 €
 6. BMD 500 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat krštenja primila je:

NIKA MARJANOVIĆ treće dijete Mladena i Milene r. Ćuk iz Đurđekovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


NIJE UVIJEK SVE ONAKO KAKO IZGLEDA NA PRVI POGLED!

Svi će reći: “odlično ti ide”, “stvarno si jak ili jaka”, “kako sve to podnosiš?” Nitko ne shvaća da ista osoba koju gledaju kao snažnu preko dana navečer plače, da ista osoba koja se preko dana glasno smije, navečer legne tužna. Da je ta osoba ponekad umorna, iscrpljena, neispavana. Ponekad sve boli zbog slabosti, jer ne može uvijek sve složiti da bude dobro. Nitko ne nudi pomoć ako si dobro. Svatko samo lijepi etiketu, on ili ona se snalazi. I padneš, ali sve izdržiš, jer imaš etiketu osobe koja će se uvijek snaći. Ne želite pokazati da je i vama ponekad teško ili je možda krajnje vrijeme? Nitko nije savršen, nitko nije neuništiv. Svatko ima pravo biti tužan, imati loše dane, posrnuti, zaplakati. Zapamti to i ti. Nije uvijek sve onako kako izgleda na prvu. Nije svaki beskućnik alkoholičar i ne živi svaki “savršen” par iz medija u idili. Netko je odustao jer mu je nedostajalo snage, a ne zato što se nije želio boriti. Ljudi se razilaze iz različitih razloga, a i iz različitih su razloga zajedno. Nije tako da svi koji nemaju djecu ne žele imati djecu. Neki bi htjeli, ali ne mogu. Netko koga nazivate debelim ili mršavim može biti teško bolestan, a ne lijen ili zapušten. Netko tko ima osmijeh od uha do uha, ustvari u sebi može biti duboko nesretan. Onaj koji na prvi pogled ima sve, često nema ništa. Često sudimo po onome očima vidljivom, a zaboravljamo da neke stvari možemo vidjeti samo srcem. Čovjek može savršeno prikriti rane, sakriti bol, bolest, slomljeno srce.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 13. V. – 19. V. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ZLATA i IVAN Kuntić, MATIJA i MILKA Šimac, PAVAO i ANA Kenđel, MILAN god., MANDA i MARIJAN Živković, FRANJO Balija, SANJA Gračak, obit. Pintek, TOMISLAV Mandir, OLGA i obit. Gračak, IVAN Hojanić, RUŽA god. MIRKO, MARICA i obit. Popović, STJEPAN god. i obit. Domenkuš, MARICA i IVAN Vukas, FRANJO Sedinić, SENKA Vučić
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + IVAN Škreblin
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Nakana
 • NED.
  – u 9.00 sati + obit. Nikolić i Čukman
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U Šiletićima

OBAVIJESTI – 12. svibnja 2024.

U mjesecu svibnju molimo svetu krunicu. Okupimo se u našim kapelicama, oko Raspela, da naša nebeska majka Marija čuva i obitelji i župu i Domovinu.
U crkvi svaki dan svibanjska pobožnost započinje u 17.20 sati.

U subotu smo imali malu radnu akciju. Hvala pukovniku Željku Ćubeli, Miroslavu Petriću, Zvonku Jurošu.

U našoj župnoj crkvi postavljeno je podno grijanje i glazura, a počelo se i kamen postavljati.

Klupe su u izradi, uskoro će se i orgulje vratiti, razglas postaviti i pomalo crkvu staviti u punu funkciju.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 200