Presveto Trojstvo 2024.

Župni listić 999

godište XX. broj 21(999) − 25. svibnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-999.PDF

PRESVETO TROJSTVO (Mt 28,16-20)

U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru, kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio. I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.”

Komentar:

Danas je proslava Boga stvaralaštva, zajedništva i darova.
Tajnu se često promatra kao nešto neshvatljivo, zid pred kojim se mora stati, jer um počinje mucati. Ako mislitelji i mucaju, molitelji mogu živjeti Otajstvo. Za to trebamo: šutnju, molitvu i klanjanje. Bože sveti! I velik si i neizmjeran, vječan i svemoguć. Bože! I malen si kao dijete i sputan ograničenošću ljudskog bića i stojiš nemoćan pred čovjekom u njegovoj slobodi.
Smijemo Ti doći kao djeca, te nam nisi Bog daleki, nego Bog neizrecive blizine.
Zapovjedio si apostolima, i nama: “Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.” Pa danas kličemo: “Gospodine, Bože naš, divno li je ime tvoje po svoj zemlji!”


BOŽJA PORUKA

Pripovijeda mi jedna mlađa osoba kako je, vozeći se automobilom kroz grad, zastala pred pješačkim prijelazom da propusti dvoje starčeka. Dvoje starčeka – tako je rekla. Istina, s obzirom na njezinu dob, lako je moguće da se ta odrednica odnosi na prošireniji krug ljudi, na mnoge od nas. Pripovijeda mi da su se oni, vidjevši da je zastala, uhvatili za ruke i tako – s rukom u ruci – pošli preko pješačkog prijelaza. Ali umjesto da se požure, išli su polako – s noge na nogu. Ni to im nije bilo dovoljno; nasred pješačkog prijelaza zastali su i poljubili se. Za moju pripovjedačicu to je bilo previše. – Tlak mi je skočio na dvjesto! – rekla mi je. – Nisam znala što bih učinila. I zašto sam uopće zastala pred pješačkim prijelazom?! Zatrubila sam im, a oni su nastavili s noge na nogu kao da se to njih ne tiče. Pogledao sam ju i rekao: – Ne razumijem te. Bog ti pošalje jedan krasan par da ti prenesu njegovu poruku, a ti mu trubiš?! Budući da ni ona mene nije razumjela, rekao sam joj: – Bog ti je želio reći da malo usporiš. I odmah ti je pokazao kako će ti život izgledati, budeš li usporila… Pokazao ti je kakav ti život želi… U utrci sa svojim obvezama, utrci koju sami sebi namećemo, tako često projurimo mimo svog života. Kad na kraju dana osjetimo potrebu pobrojati nekome gdje smo sve bili, što smo sve od jutra učinili, dogodi nam se da moramo zaključiti da toga dana zapravo nismo ni živjeli: da smo samo odrađivali nešto što nazivamo svojim životom. Zaključimo da to i nije bio naš dan. Da ga nismo dospjeli na dobar način podijeliti sa svojima. Zaključimo da takav dan ne bismo poželjeli nekome koga volimo. Uistinu, dan u kojemu nismo imali vremena za ljude i Boga, i nije bio dan. Dan u kojemu se nismo potrudili čuti, u kojemu smo prečuli one s kojima živimo, one koje volimo, u kojemu im nismo dopustili da dođu do riječi, izgubljen je dan. Dan kroz koji nismo išli u Božjoj prisutnosti prosuli smo poput pijeska u vjetar. Dužni smo i sebi samima i svima kojima je mjesto u našem srcu, dužni smo životu, naći vremena za srce svoga života. Za ljubav. Ne ispunimo li taj dug, sreća koja nam je nadohvat ruke, nadohvat duše, ostat će nam nedostupna. I oskudijevat ćemo. I toliki, toliki će zbog toga oskudijevati.

 (Stjepan Lice)


DAROVI ZA CRKVU

 1. ANA ČARAPOVIĆ Slatinska 37, Vugrovec 20 €
 2. Obitelj POLJAK Odv. Poljaki 2, Prekvršje 20 €
 3. MARA i ZORAN Limbuška 40, Šimunčevec 200 €
 4. IVAN SEDINIĆ Prigorska 54, Prekvršje 100 €
 5. ROBERT MARKOVIĆ Zlatarska 4, M. Polje 100 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat krštenja primio je:

PATRIK IVANIŠEVIĆ prvo dijete Antuna i Kristine r. Levak iz Prekvršja

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustila nas je:

ZDENKA BOROŠ r. Brestovečki iz Đurđekovca u 75. god.

Dobri Bože primi je među svete i izabrane svoje!


BITKA TKO JE U PRAVU!

Živimo u vremenima kada se događaju razni ratovi, sukobi, neprijateljstva, mimoilaženja, sukobi koju oduzimaju mnoge nevine živote. Ima jedna bitka koju više ne vodim. Bitka tko je u pravu. Tko to želi biti – prepustit ću mu. Neka mu. Ne zato što je ili nije u pravu. Već zato što nema smisla ljudima dokazivati da su njihova uvjerenja ispravna ili pogrešna. Ako su oni uvjereni u to, onda nema dokaza koji će ih uvjeriti u suprotno. A ti samo gubiš vrijeme da bi nekome pokazao nešto što ne može vidjeti. Ima mnogo lijepih stvari u tvom životu. I njima se pozabavi. Kad prestanem voditi bitke koje mi ne trebaju, događa se jedna čudesna stvar. Dobivam svoj mir. A i ostvarujem njihovu želju da budu u pravu. Male stvari, a velika promjena. Nekako taj život uvijek vrtimo oko tih dokazivanja i nadmetanja. A ne trebaju nam. Treba samo sjesti negdje u miru. I promatrati svijet ispred sebe. Imati nekoga kome možeš reći što ti se dogodilo. I živjeti svoj život. Onakav kakav je.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 26. V. – 2. VI. 2024.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ZLATA i IVAN Kuntić, TOMO Kereš, GRGA, MARICA, PAVO, BARA i FRANJO Poljak, FRANJO i ALOJZIJE Božić, obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović, Lovrić i dvije nakane, KATICA Petljak god. i za zdravlje obitelji
 • SRI.
  – u 18.00 sati + MARIJA Vukoja
 • ČET.
  – u 10.00 sati – Župna – TIJELOVO
 • PET.
  – – –
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.00 sati + IVAN Popović, JOSIP i obit. Popović, KATICA i JOSIP Šiletić, DRAGICA i FRANJO Trempetić
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 25. svibnja 2024.

U četvrtak je TIJELOVO. Nakon svete mise je PROCESIJA s PRESVETIM prema KUČANCU ulicom M. Gupca do Bregovite te spuštanje prema Crkvi.

U procesiji bit će naši PJEVAČI. NEBO će kao i prošlih godina nositi naši Vatrogasci. PRVOPRIČESNICI dođite u svojim haljinicama i nakon mise možete haljinice ostaviti.

Narodne nošnje kao Bogu ugodan dar stavite na sebe.

U petak slavimo zaštitnicu grada Zagreba, Majku Božju od Kamenitih vrata. Misa pred katedralom je u 19.00 sati. Odazovimo se!

VAŽNA OBAVIJEST: Sva djeca koja misle primiti sakrament Prve Pričesti i Krizme – obavezno im je pohađanje i školskog vjeronauka. Od iduće školske godine župni vjeronauk bit će za Prvu Pričest za drugi i treći razredi, a za Krizmu sedmi i osmi razredi.

Svi koji ste se upisali za LURD, ostatak uplate možete kod mene uplatiti.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250