Svjetski dan djece 2024.

Svjetski dan djece 2024.

„Evo, sve činim novo“, naslov je Svjetskoga dana djece koji je, po želji pape Franje, prvi put proslavljen u Rimu 25. i 26. svibnja 2024. Nema ništa novo što se ne može povezati s djecom i njihovim transparentnim pogledom na svijet. Međutim, previše je očiju koje su vidjele i vide najokrutnije zlo; stoga im se treba nadoknaditi nevinost koja im je oduzeta.

Slavlje Svjetskoga dana svoj vrhunac imalo je na misi Presvetoga Trojstva pred Bazilikom sv. Petra u Vatikanu. Govoreći o Bogu Ocu, Bogu Sinu i Bogu Duhu Svetom Papa je više puta pozvao djecu da nikada ne zaborave da nas je Bog stvorio, spasio i da je uz nas, da nas prati kroz naš život. Naglasio je važnost obitelji, djece, roditelja, baka i djedova, važnost ljubavi, zajedništva, molitve, mira i opraštanja.

Početkom ožujka 2024. objavljena je poruka pape Franje za prvi Svjetski dan djece. U njoj su istaknute vrijednosti dijeljenja i praštanja: tako raste prijateljstvo, sa strpljenjem, hrabrošću, kreativnošću i maštom, bez straha i bez predrasuda, prenosi Vatican News.

U posljednjem dijelu poruke papa Franjo povjerava „važnu tajnu“, odnosno da je za istinsku sreću potrebno mnogo moliti, i to svaki dan, jer molitva nas izravno povezuje s Bogom, ispunjava naša srca svjetlom i toplinom i pomaže nam sve činiti s povjerenjem i smirenošću. Papa preporučuje da se to čini posebno uz molitvu Oče naš, moleći je ujutro i svake večeri u obitelji, ali ne kao neku formulu, nego razmišljajući o riječima koje nas je naučio Isus koji nas, kako je istaknuo Papa, poziva i želi da s Njim budemo protagonisti toga svjetskog dana, graditelji novoga, humanijeg, pravednijeg i miroljubivijeg svijeta. Poruku papa Franjo završava predlažući molitvu:

Dođi Duše Sveti,
pokaži nam svoju ljepotu
koja se odražava na licima
djevojčica i dječaka na zemlji.
Dođi Isuse,
koji sve činiš novim,
koji si put koji nas vodi k Ocu,
dođi i ostani s nama.
Amen.

separator - razdjelnik