Župni listić 1000

godište XX. broj 22(1000) − 2. lipnja 2024. godine

ŽUPNI-LISTIĆ-1000.PDF

IX. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 2,23-28)

U ono vrijeme: Jedne subote prolazio Isus kroz usjeve. Njegovi učenici počnu putem trgati klasje. Tada mu reknu farizeji: “Pazi! Zašto u subotu čine što nije dopušteno?”
On im odgovori: “Zar niste nikad čitali što učini David kad bi u nevolji i skupa sa svojim pratiocima ogladnje? Kako uđe u kuću Božju u vrijeme velikog svećenika Ebjatara te kako jede postavljene kruhove, koje je dopušteno jesti jedino svećenicima, i kako ih dade svojim pratiocima?” Tada im nastavi: “Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Stoga je Sin Čovječji gospodar i subote.

Komentar:

Kod Isusa prvenstvo imaju život i ljubav. Za Isusa su najvažnija životna opredjeljenja, pa tako i između čovjeka i subote. Sve što je Isus govorio služi životu. Otkiva da su Božji zakoni ustanovljeni kako bi čovjeku bilo dobro. Čovjek je stvoren na sliku Božju. Na najdublji način on ostvaruje tu svoju bogolikost u tome da proslavi Boga služeći životu. Isus želi da čovjek sačuva to svoje dostojanstvo time što će sve činiti iz ljubavi, predanja, radosno i oduševljeno. Život je tada ispunjen smislom. Sve postaje lako. Muke sa zakonom nastaju kada srce više ne gori ljubavlju.


ISTINA I DOMOVINA

POKRAJ SINJEG MORA
IZMEĐU DUNAVA, SAVE I DRAVE
STVORI GOSPOD DJELIĆ RAJA
REČE „OVO JE ZEMLJA HRVATA
NEĆE IMATI KRAJA“

NIKAD NISMO TUĐE OTIMALI,
SA ZDRAVO MARIJOM NA USNAMA
STOLJEĆIMA OPSTOJALI

DOŠLA NEKA NOVA VREMENA
PO MOJOJ ZEMLJI TUĐI LJUDI HODAJU
DRAGI BI S NAMA DA VLADAJU

HRVATSKI RATNICI, O KAD BI ZNALI
ZA KOGA STE PALI

HRVATSKI RATNICI
IZDANI, OSTAVLJENI, ZABORAVLJENI

VJERUJEM! DOK SUNCE GRIJE
BIT ĆE I CROATIE

 Željka Mihaljević, Goranec, svibanj 2024.


DAROVI ZA CRKVU

 1. DRAŽENKA OBAD Vugrovečka 15, G.Vugrovec 100 €
 2. SILVIJE BARIČEVIĆ Dobrodolski odv. 4, Dobrodol 50 €

Svim darovateljima iskreno hvala!


Sakramenat krštenja primila je:

SOFIA PLEJIĆ drugo dijete Ivana i Mie r. Kolar iz Dobrodola

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustila nas je:

ANA KNEŽEVIĆ r. Hanževački iz Podolčice u 80. godini

 Dobri Bože primi je među svete i izabrane svoje!


ZANAT

Svaki bi čovjek morao naučiti jedan zanat – rekla je moja prabaka i ispričala mi priču. Kasnije sam saznala da je priča perzijska. Kraljev sin zaljubio se u skromnu pastiricu. Kralj ni čuti: Što ćeš s pastiricom? Međutim, vidi da sin voli duboko i iskreno te pošalje glasnika k djevojci. Djevojka se zamisli i upita: Koji on zanat poznaje? Poslanik se nasmije i reče: Kraljevom sinu to nije potrebno. No, djevojka nije odustajala: Neka najprije nauči jedan zanat! I kraljev sin prihvati uvjet. Naučit ću plesti slamnate prostirače, različitih uzoraka i boja, s bogatim ukrasima. I bi tako. I tako se vjenčaju kraljev sin i pastirica. Jednom je kraljev sin na putovanju upao u ruke razbojnika. Računajući na najgore prozbori: Znam plesti skupocjene prostirače koji će vam donijeti mnogo novca. Razbojnici mu povjeruju i donesu slamu. Za tri je dana spleo 3 prekrasna prostirača. Odnesite ih u kraljevu palaču. Kralj zna cijeniti lijepo i dat će vam za svaki prostirač 100 zlatnika. Odnijeli su prostirače u palaču. Kralj je prepoznao rad svoga sina, a žena je odgonetnula u utkanim ukrasima mjesto gdje je zatočen. Malo potom kraljev sin se sretno vratio kući. Kad je ugledao ženu, zahvalno je kleknuo pred nju i rekao: Samo tebi imam zahvaliti što sam ostao na životu!

 Perzijska priča


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 3. VI. – 9. VI. 2024.

 • PON.
  – u 19.00 sati – NA ČAST SV. FRANJI KSAVERSKOM
 • UTO.
  – u 18.00 sati + ANA Knežević sprovodna, PETAR, FRANJO i RUŽA Đuran, STJEPAN god. i obit. Facković, obit. Bogunović, IVAN i obit. Hojanić, SLAVKO, IGNAC, KATA i MILKICA Sedinić, STJEPAN i MARICA Klanjčec, ŠIMA i JURAJ Marinčić god., MIRA Đurić god. SLAVKO i MARIJA Sedinić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + ANA Fišter
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana Molitvenih vjenčića
 • PET.
  – u 18.00 sati – Vjenčanje
 • SUB.
  – u 17.00 sati – U KUČILOVINI
 • NED.
  – u 9.00 sati + MARIJA i MATO, ANTUN i MANDICA, JAKOB i EVA, IVAN i RUŽA, JOSIP i LUCA
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 2. lipnja 2024.

Ove i slijedeće nedjelje skupljati ćemo za naš CARITAS, kako bi našoj Mirjani pomogli u njenom radu.

U ponedjeljak prije i iza svete mise, pobožnost sv. Franji Ksaverskom.

U petak imamo vjenčanje, pa zbog toga ćemo s Molitvenim vijencima imati u četvrtak i ispovijed prije mise i nakon mise klanjanje pred PRESVETIM.

VAŽNA OBAVIJEST: Sva djeca koja misle primiti sakramenat Prve Pričesti i Krizme – obavezno im je pohađanje i školskog vjeronauka. Od iduće školske godine župni vjeronauk biti će za Prvu Pričest drugi i treći razred, a za Krizmu sedmi i osmi razred.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…

Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250