Prorok bez časti u svom zavičaju

Župni listić 731

godište XV. broj 5(731) − 3. veljače 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-731.PDF

IV. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 1,1-4;21-30)

U ono vrijeme: Isus progovori u sinagogi: “Danas se ispunilo Pismo što vam još odzavanja u ušima.” I svi su mu povlađivali i divili se milini riječi koja su tekla iz njegovih usta. Govorahu: “Nije li ovo sin Josipov?” A on im reče: “Zacijelo ćete mi reći onu prispodobu: Liječniče, izliječi sam sebe! Što smo čuli da se dogodilo u Kafarnaumu, učini i ovdje, u svom zavičaju.” I nastavi: “Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavlada velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati Sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja i nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac.” Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je izgrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode.

Komentar:

Prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Nisu voljni čuti riječ, čuti istinu. Isus je za njih sin tesara, dijete iz obrtničke obitelji. Čude se kako lijepo govori, ali nisu spremni poslušati što govori. Isus je napustio Nazaret. Zvat će ga Nazarećaninom, ali od ovoga trenutka njegov grad više neće biti Nazaret, nego Kafarnaum.
Koliko i u nama ima predrasuda i brana pred istinom! Koliko često omalovažimo nositelja neke poruke i tako se hoćemo zaštiti od same poruke! Kako volimo otkrivati nečije skrivene pogreške, da bismo sebe zaštitili od njegove poruke!


TEGLA KISELIH KRASTAVACA I KAVA

Profesor je stajao pred grupom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je sat počeo, bez riječi je podigao veliku, praznu teglu kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jest. Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente je li tegla puna. Opet su odgovorili da jest. Slijedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kada ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom je li tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jest. Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i sipao ih u teglu. Kava je natopila pijesak. Studenti su se smijali. “Sada!”, rekao je profesor, dok je smijeh zamirao, ‘hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje, vaša vjera i stvari kojima se strašno predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća i vaš auto. Pijesak predstavlja preostale stvari. Male stvari. Ako napunite teglu pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mjesta za one važne stvari.

Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se s djecom. Nađite vremena za odlazak liječniku. Izvedite partnera na večeru. Ponašajte se ponovo kao da vam je 18. Uvijek će biti vremena da se očisti kuća i naprave popravci. Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pijesak. Jedna od studentica je podigla ruku i upitala što je predstavljala kava. Profesor se nasmijao. Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šalicu kave s prijateljem. Molim vas, podijelite ovo sa nekim prijateljem. Ja jesam.


 Bog je tako velik da ga se isplati tražiti cijeli život.

 Sv. Terezija Avilska


DAROVI ZA CRKVU

  1. JOZO BOŠNJAK Dobrodolska 16, Dobrodol 200 Kn
  2. FRANJO TREMPETIĆ Slatinska 3, Vugrovec 200 Kn
  3. Obitelj BLAŽINOVIĆ Kučolovečka 39, Kučilovina 200 Kn
  4. FRANJO DUTKOVIĆ Đ. Kuntića 30, Prekvršje 200 Kn
  5. Obitelj GOLUB A. Šenoe 56, Vugrovec 200 Kn
  6. TONKA ŠILETIĆ Zlatarska 63, M. Polje 200 Kn
  7. ĐURĐICA KUREN Glavna 54, Đurđekovec 300 Kn
  8. STJEPAN ĐURAN Šimunčevečka 18, Šimunčevec 100 Kn
  9. B.M.D. 1000 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustili su nas: 

IGNAC DORČIĆ iz Markova Polja u 81. godini.

VLADIMIR MARKOVČIĆ iz Vugrovca u 75. godini.

Dobri Bože, uvedi ih u svoje vječne stanove!


DARIVANJE

Dva su redovnika uzgajala ruže. Prvi se zanosio ljepotom i mirisom svojih ruža, a drugi je rezao najljepše ruže i darivao ih prolaznicima.

“Zašto to činiš?” korio ga je prvi. “Kako se možeš tako olako odreći radosti što ih pruža miris tvojih ruža?”

“Ruže ostavljaju miris na rukama koje ih daruju”, mirno će drugi redovnik.


Čovjek koji dariva, otkriva nevjerojatnu radost. I duboko osobno obogaćenje.

 Bruno Ferrero


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 4. II. – 10. II. 2019.

PON. – – – – – – – – – –
UTO. u 18.00 sati + PAVAO Meglaj god.,na jednu nakanu, IGNAC Prusec god., RUŽICA god. i obit. Gračak, ĐURO i obit. Židak, ERNA i obit. Židak, ZDESLAV god. VICKO i TONKICA Pervan, STJEPAN i MARICA god. Plepelić, STJEPAN Munđer, TOMO, PETAR i KLARA Trempetić, VINKO i MALČA Hrenović, BARICA i STJEPAN Petljak, IVAN Dutković, LUKA i obit. Pajurin, MIRKO Mostovljanec
SRI. – – – – – – – – – –
ČET. – – – – – – – – – –
PET. u 18.00 sati + BOŽO, PAVICA i MARINKO Bošnjak
SUB. u 17.00 sati – Vjenčanje, + IVAN Majkopet
NED. u 9.15 sati
u 11.15 sati
+ FRANJO Kranjčec, MARICA Franjčević
– Župna

OBAVIJESTI: 

Idući tjedan idem na Duhovne vježbe, pa me neće biti.

Utorkom iza svete mise „TREĆE SRCE“ moli za nerođene.

Utorkom mladi imaju susret na župnom dvoru u 19.00 sati.

Petkom u 19.30 sati naš zbor ima svoje probe – uključite se!

U nedjelju slavimo STEPINČEVO. U našoj prvostolnici – katedrali sveta misa u 19.00 sati. Pođite!

U subotu u 12.00 sati proba Malog zbora.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500