Isus u lađ

Župni listić 732

godište XV. broj 6(732) − 10. veljače 2019. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-732.PDF

V. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Lk 5,1-11)

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izišli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo. Kada dovrši pouku, reče Šimunu: “Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.” Odgovori Šimun: “Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.” Učiniše tako te uloviše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše. Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: “Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!” Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: “Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!” Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.

Komentar:

“Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!” (Lk 5,8) Međutim, Isus prihvaća Petra takvog kakav je. Takvog Petra treba, da sve što u budućnosti bude ostvareno sasvim očito bude Isusovo djelo. Možda na isti način treba i tebe, i mene?


10 POTICAJNIH MISLI BL. ALOJZIJA STEPINCA

 1.  Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu, pa ćete tada biti najjači!
 2. Ne treba nam toliko učenih glava koliko poštenih.
 3. Protuslovlje je vjerovati u Boga i biti pesimist.
 4. Nema važnije zadaće u životu pojedinca negoli vlastita duhovna izgradnja.
 5. Sloboda bez poštivanja Božjeg zakona i njegova vršenja u potpunosti, bila bi pusta fikcija.
 6. Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti.
 7. Prvo pravilo, ako želimo vidjeti bolje dane u budućnosti, treba iskazivati poštovanje prema Bogu, koje mu pripada, i to u poniznosti: to je jedini put prema miru!
 8. Gore gledaj prema nebu i ne boj se!
 9. Pazite da ostavite sinu za baštinu vjeru! Što mu koriste milijuni ako izgubi vjeru! Naprotiv, ako mu ništa drugo ne ostavite, nego samo vjeru bit će sretan!
 10. Ili smo katolici, ili nismo. Ako jesmo, tada se naša vjera mora očitovati na svim područjima našega života. Ne možemo biti katolici u crkvi, a na ulici živjeti po instinktu osobnog raspoloženja.

Za vrijeme svog uzništva u Krašiću, jednoga je dana sav sretan pred župnikom uskliknuo: „Velika mi je utjeha kad pomislim, sve ste mi uzeli, samo jedno niste – da kao Mojsije uzdižem ruke k Bogu da molim!“

Bog ne poziva osposobljene, nego osposobljava pozvane.

U radu za Boga, ne radi se toliko o tvojim sposobnostima, nego više – o tvom predanju.

Što Mu se više predaš, više će te moći upotrijebiti!


Isus ne želi ni sa kim “dijeliti”. On hoće sve.

 Sv. Josemaria Escriva


DAROVI ZA CRKVU

 1. KATICA GRLJAK Grljakova 6, G. Vugrovec 200 Kn
 2. DARKO MILEKOVIĆ Đ. Kuntića 29, Prekvršje 300 Kn
 3. Ljiljana i Ivan Bolčević Aleja mira 29, M. Polje 200 Kn
 4. FRANJO DUTKOVIĆ Đ. Kuntića 30, Prekvršje 200 Kn
 5. SILVIJE BARIČEVIĆ Odv. 4, Dobrodol 200 Kn
 6. BRANKO BOŠNJAK Grahovec 18, Dobrodol 300 Kn

Svim darovateljima iskreno hvala!


Ovih dana napustila nas je:

ZDENKA HOJANIĆ r. Kvakar Vugrovca u 58. godini.

Dobri Bože, uvedi ju u svoje vječne stanove!


UZ DAN BOLESNIKA

U ponedjeljak je blagdan “Gospe Lurdske” i ujedno svjetski dan bolesnika. Toga dan naše će molitve biti upućene Gospodinu da svima onima koje prati križ bolesti on pomogne taj križ i nositi. To je prilika i da zahvalimo svima onima koji njeguju bolesnike. Svaki dan čujemo o napadima na medicinske sestre i tehničare. Ovim putem i mi im dajemo podršku, molimo se Bogu za njih i zahvaljujemo im na svemu što rade za sve nas. Sretne te ih u prvom trenutku života, prije majke. Ustvari one vas upoznaju s majkom. Cijeli život po šalterima, noćnim smjenama, hitnim službama, operacijskim dvoranama. Često vas i u zadnjem trenutku drže za ruku na kraju života. Znate one su one, kad dosadite svojim obiteljima i prijateljima, što vam mijenjaju pelene, daju infuzije i lijepe flastere da spriječe termalnu bol. Često plaču kad umrete. Hrane vas kad ne možete držati žlicu. Vade vam krv ne kao vukodlak nego strpljivo pazeći da vam se ne raspadnu vene. One su one koje prve počnete primjećivati po ljepoti kad počinjete prizdravljati. One ne smiju biti bolesne jer ih nema tko mijenjati. Njihova djeca mogu imati mamu tek poslije noćne smjene i dežurstva. One su one koje opslužuju po trideset pacijenata kojima život visi o koncu. One rade i s nama jako dosadnim pacijentima. Svoj stres ne pričaju nikome. Kupe u sebi, ali druge ne opterećuju s time. HVALA IM ZA SVE ŠTO ČINE ZA NAS!


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 11. II. – 17. II. 2019.

PON. u 18.00 sati – Nakana za bolesnike
UTO. u 18.00 sati – Na jednu nakanu, + ZVONKO Povrženić, LUKA, JALŽA i obit. Vukas, DRAGICA Bažant, obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović i na nakanu, za jednog svećenika, IVAN Dutković god., BRANKO Šiltić, LJUBICA Semper, NNTUN Šunić god., ŠIMUN i VESNA Križanac, SLAVKO god. i obit. Mileković, IVAN i obit. Pandek, MARIJAN Puđak VINKO god. MARICA Vrban, FRANJO i MARICA Đumlijan god., VLADIMIR Markovčić, MILAN Pavlović god. ZDENKA Hojanić
SRI. u 18.00 sati + BRANKO Miletić
ČET. u 18.00 sati + FRANJO god. i IVAN Mikšić
PET. u 18.00 sati – Za Duše u čistilištu
SUB. u 18.00 sati + DARKO Fundek god.
NED. u 9.15 sati
u 11.15 sati
u 15.00 sati
+ IVAN Biloš god.
– Župna
– u GORANCU

OBAVIJESTI: 

Utorkom iza svete mise „TREĆE SRCE“ moli za nerođene.

U srijedu u 17.00 sati Mladi imaju susret sa vlč. Majkom.

Krizmanici u srijedu u 19.15 sati vjeronauk u Crkvi.

U srijedu u 19.00 sati susret sa Predsjednicima Mjesnih odbora, članovima Gradske četvrti i gradskim zastupnikom u 19.00 sati, priprema Mlade mise vlč. Majk Rušeca.

Četvrtkom iza svete mise kratko klanjanje pred PRESVETIM.

Petkom u 19.30 sati naš zbor ima svoje probe – uključite se!

U subotu u 12.00 sati proba Malog zbora.

U subotu u 9.00 sati radna akcija, moramo pripremiti i stazu Križnoga puta, ponijeti škare i male sjekire.

Od ove nedjelja možete za to pripremljenu kutiju dati svoj dar za troškove Mlade mise.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, župni listić…


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 500