Ja sam vrata ovcama

Župni listić 795

godište XVI. broj 18(795) − 3. svibnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-795.PDF

IV. VAZMENA NEDJELJA (Iv 10,1-10)

U ono vrijeme: Reče Isus: “Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.” Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. Stoga im Isus ponovno reče: “Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.”

Komentar:

Isus se predočuje u jednostavnoj slici vrata i dobroga pastira. Pastir je sav u službi ovaca. One prepoznaju njegov glas i otkrivaju da je vrijedno ići upravo za njim.

Gospodine! U Tebi i po Tebi tako nalazimo sklonište. Ti si jedini koji ništa ne tražiš za sebe, jer si dostatan samome sebi, jer si punina života i sve je Tvoje. Ti si vrata na koja smijemo ulaziti i izlaziti i ispašu nalaziti. No, često lutamo i okrećemo Ti leđa. A Tvoja su vrata pak uvijek otvorena.


KAKAV JE TO VIRUS!!!???

Što se to događa??? Kakav je to virus!!!??? Neće na trudnice. Djecu najmanje napada. Najviše truje neodgovorne. Tjera mlađe da se brinu o starijima. Tjera nas silom da odmaramo, daje nam, tek onako produženi godišnji odmor, skraćeno radno vrijeme Tjera nas da provodimo više vremena sa svojom djecom. Daje vrijeme supružnicima, partnerima, prijateljima, susjedima, da se bolje upoznaju, daje vrijeme za ljubav.

Uči nas prioritetima i čuvanju zdravlja.

Tjera nas da sami mijesimo kruh. Tjera nas da prestanemo žuriti.

Tjera nas da manje zagađujemo život. Čisti prirodu.

Oslobađa ceste, smanjuje nesreće. Istjeruje iz kafića i kladionica.

Tjera nas da budemo humani.

Uči nas da nam ne može pomoći novac, vila, auto, jahta – tu ili u nekom drugom gradu, nego čovjek, pravi, hrabri čovjek. Uči nas da cijenimo prave vrijednosti. Uči nas da cijenimo i tuđi život. Stavlja nas u kavez, dok su životinje vani. Uči nas da nije bitna nacija i religija. Uči nas pravdi i poštenoj raspodjeli. Uči nas da je prava vrijednost u humanosti i organiziranom volontiranju. Skida lažne maske s pohlepnih lica.

Smanjuje prostituciju, kriminal, pranje novca, smanjuje vrijednost dionica, daje šansu da matične zemlje vrate svoje.

Uči nas da balkon i okućnica imaju često veću vrijednost od stana i kuće.

Uči nas da i u zatvoru zatvoren možeš biti sretan i slobodan.

Tjera nas da težimo znanju, da tražimo pravu, a ne lažnu informaciju.

Uči nas da je bar metar oko nas NAŠ intimni prostor, i sve preko toga možemo dati samo onima kojima život možemo povjeriti.

Uči nas da bonton ima svoju veliku vrijednost i da nije uzaludno pravilo da je dovoljno kimnuti glavom kad nekog pozdravljamo.

Uči nas da češće peremo ruke, sebe i psihu od prljavštine civilizacije.

Uči nas da više čuvamo i poštujemo prirodu jer smo od iste satkani.

Tjera vlade i politike da surađuju.

Uči nas da, kad je zlo negdje u drugoj državi, pa i na drugim kontinentima, drugim narodima – daleko od nas, u stvari blizu, da ne može biti bliže..

Tjera nas da napokon čujemo da je svaki dan umiralo i umire 8000 nevine djece, a da nas nije bilo briga.

Oslobađa planet od industrijskih i ljudskih otrova.

Uči nas da budemo ljudi, dobri ljudi.

Ljudi…

ŠTO JE TO???

Otvorilo nam i uši i oči… Zamislite što nam ovaj virus radi: uči nas da budemo ljudi. Da budemo ono što jesmo…


Ovih dana napustila nas je:

MARA KUČERA r. Jelaš iz Dobrodola u 84. godini.

Dobri Bog neka joj udijeli mjesto u vječnoj Domovini!


‘KRUNICA JE BIČEVANJE ĐAVLA’

Krunica je mnogima najdraži oblik molitve i razmišljanja o događajima opisanih u Evanđelju.. A što nam neki od svetaca govore o tome, pročitajte u nastavku.

“Krunica je Mariji najdraža molitva. Najobljubljenija je među svecima, najčešća među narodom, najpotvrđenija od Boga divnim čudesima, obogaćena od Marije najvećim obećanjima.” – blaženi Bartol Longo

Sveti Franjo Saleški rekao je da je najbolji način molitve upravo krunica.

Sestra Lucija iz Fatime za krunicu je rekla: “Blažena Djevica Marija je krunici podarila takvo djelovanje, da ne postoji nijedan materijalni, duhovni, nacionalni ili međunarodni problem, koji se putem nje i naše žrtve ne bi mogao riješiti”

Sveti Papa Ivan Pavao II.: “Krunica je moja najdraža molitva. Divna, krasna molitva! Divna u svojoj jednostavnosti! Divna u svojoj dubini!” Papa je proglasio godinu krunice (2002./03.), a na 25. godišnjicu svojega pontifikata napisao je apostolsko pismo “Rosarium Virginis Mariae”.

Sveti Ljudevit Montfort napisao je: “Krunica je najmoćnije oružje za dodirnuti Srce Isusovo, našega Otkupitelja, koji je toliko volio Svoju Majku.” “Krunica je bičevanje đavla” – papa Hadrijan VI.

“Krunica je sažetak cijelog Evanđelja” – papa Pavao VI.

Sveti Ivan Bosco reče jednom posjetitelju svoga Zavoda koji se divio redu, radu, disciplini i veselosti dječaka ovo: “Znajte, kad bih ja uklonio iz Zavoda moljenje svete krunice, u isti tren nestalo bi iz mog Oratorija i reda i rada i nauke i veselosti, čemu se vi toliko divite.” “Kako li je samo lijepa obitelj koja moli krunicu svaku večer.” – papa Ivan Pavao II.

Papa Pio IX. u jednom od svojih govora rekao je: “Djeco, pomozite mi pobijediti zla koja muče Crkvu i ljudsko društvo, ali ne mačem, nego krunicom.”

Kad bi pitali sv. Pija iz Pietrelcine zašto toliko moli krunicu, rekao bi: “Ako je Gospa, bilo gdje da se ukazala, uvijek živo preporučivala molitvu svete krunice, ne čini li ti se da za to mora postojati valjan razlog?”

Naša Gospa ima 117 naslova. U Fatimi je odabrala: “Ja sam Kraljica svete krunice.” Pozvala je cijeli svijet na molitvu krunice: “Svaki dan molite krunicu kako biste isprosili mir svijetu.”


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 4. V. – 10. V. 2020.

 • PON.
  – u 18.00 sati + ANA Petraš, sprovodna
 • UTO.
  – u 18.00 sati –
 • SRI.
  – u 18.00 sati –
 • ČET.
  – u 18.00 sati + DRAGICA Trempetić
 • PET.
  – u 18.00 sati –
 • SUB.
  – u 18.00 sati + ANA Petraš
 • NED.
  – u 9.00 sati – Nakana
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 3. svibnja 2020.

Kako se situacija s koronavirusom stabilizira, tako se i mi pomalo vraćamo u red normale.

Nalazimo se u svibnju, Majci Božjoj posvećenom mjesecu. Svaki dan u 17.30 sati sveta krunica i litanije.

Župna crkva sv. Franje Ksaversko trenutno je izvan uporabe, a sveta misa se održava u podrumu – u Galeriji župnog dvora.

Krštenja i vjenčanja se mogu po dogovoru imati.

Za Prvu Pričest i Krizmu još čekamo naputak.

Sveta ispovijed isto tako se može imati.

Župni ured radi samo putem telefona:
01 2044255, 098 814885

ili putem mail-a. Župni mail je:
ured@zupa-vugrovec.com


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 150