Isus s učenicima

Župni listić 796

godište XVI. broj 19(796) − 10. svibnja 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-796.PDF

V. VAZMENA NEDJELJA (Iv 14.1-12)

U ono vrijeme Reče Isus svojim učenicima: “Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put.” Reče mu Toma: “Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?” Odgovori mu Isus: “Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.” Kaže mu Filip: “Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!” Nato će mu Isus: “Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?” “Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac je u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu.”

Komentar:

Često je Isus tijekom svoga života svojom prisutnošću i svojim riječima ulijevao ljudima mir u srce i oslobađao ih straha. Silno su i nama danas potrebne ove Isusove riječi mira i sigurnosti Isuse, Ti i ja smo tako dugo skupa, a katkad izgleda kao da Te tako malo poznam. Stoga Te molim: Nastanite se sada Ti i Otac milosno u meni, da bih se ja jednom, u vječnosti, s Tobom nastanio u Njemu. Amen.


TVORNICA NA TORNJU

U bajoslovnoj zemlji neograničenih mogućnosti bio mnogostruki milijarder, čovjek čudak, koji je mislio da se novcem sve može. Pozvao on tako svoga graditelja, neobično sposobna čovjeka, koji je već stvorio remek-djela supermoderne tehnike. Njemu reče bogati čovjek da želi podići jedan toranj. Majstor kimnu. Naručilac zatim objasni da taj toranj mora imati promjer 4 metra. Graditelj opet kimnu. Milijarder nastavi: u tornju moraju biti ugrađene stube i hodnici, zatim dizala za gradnju i vodovodi. Pri tim riječima graditelj više nije kimnuo, nego se zamislio. Naručioca njegovo razmišljanje nije smelo: svoju zamisao je upotpunio: pri gradnji ne smije se upotrijebiti ni beton ni željezo. Sad graditelj nije više razmišljao. Iskolačio je oči, zablenuo se u toga čovjeka. No ovaj se ne dade smesti, već nastavi kako zid tornja ne smije biti deblji od pola metra, a visina 1500 metara! Pri tim riječima graditelj je zatvorio oči, a otvorio usta. “To još nije sve”, završio je naručilac, “na tom tornju treba izgraditi potpunu jednu tvornicu”: Posljednjih riječi graditelj više nije čuo. Uhvatila ga je strava, pobježe glavom bez obzira. Bio je posve uvjeren da se tome bogatašu razum pomutio. Takav toranj – besmislica! Neizvedivo – ni uz pomoć svih pravila i zakona matematike, fizike i kemije! Tlapnja!

Ta građevina ipak je stvarnost, tisuću puta umanjena u svakoj vlati raži. Sve mjere što ih je bogati čovjek označio svome arhitektu za svoju fantastičnu građevinu, vrijede podijeljene s tisuću – za raženu vlat. Ta vlat je ono arhitektonsko čudo koje je nemoguće oponašati, jer mu je visina uistinu četiri stotine puta veća od od njegova promjera. Sagrađena je bez betona i željeza. U žljebovima vlati nalaze se stube i hodnici. Tu su i dizala za hranu i vodovodi do vrška vlati, a gore na vlati smještena je prava kemijska tvornica, u kojoj se radi čovjekov svagdašnji kruh.

Milijuni klasova na ustalasalom polju dan i noć svjedoče o čudesnoj mudrosti i svemoći koja se očituje u cijeloj prirodi.


Ovih dana napustili su nas:

MIRJANA MATEJAK r. Lavrnjaiz G. Vugrovca u 76. godini.

IVAN HRŠAK iz Paruževine u 68. godini

Dobri Bog neka im udijeli mjesto u vječnoj Domovini!


ŠKRINJICA ŽELJA

U jednoj trgovini starinama nalazila se na vrhu police zaboravljena škrinja. Godinama je stajala tamo, sve dok je jednoga dana, prilikom čišćenja, nisu pronašli. Ni sam vlasnik trgovine nije se sjećao da ju je ikad vidio. Kad su je očistili od prašine, vidješe da na poklopcu piše „Škrinjica želja“.

Stavili su je na istaknuto mjesto da bi kupci koji dođu mogli izraziti svoju želju. Ušao je neki čovjek htijući kupiti jedan stari kip. Dok je plaćao, ugleda škrinjicu, otvori je i izreče želju: „Želim da me pred trgovinom čeka parkiran novi auto.“

Ali, kako se moglo i očekivati, želja nije bila ispunjena. Dolazili su i drugi kupci u trgovinu i izražavali svoje želje: Netko je tražio bisernu ogrlicu, netko zlatni sat, netko opet da postane najbogatiji čovjek na svijetu, netko računalo, lijepu odjeću, slavu. Bilo je i onih koji su željeli smršaviti, ili porasti, ili pak da ne ostare.

Ali ni jedna želja nije bila uslišana. Jednoga dana ušao je neki prosjak koji je zatražio čašu vode. Trgovac ga usluži veoma ljubazno. Kad se napio, prosjak se zagleda u škrinjicu, te zamoli da mu, prije nego što ode, dopuste izraziti želju. Gospodar mu odgovori: „Naravno! Ti si najpotrebitiji od svih koji su ušli u trgovinu, vidjet ćemo hoće li te škrinjica uslišati. Tada je prosjak otvori i reče: „Želim čašu punu srebra za vlasnika ove trgovine.“

Zatvori škrinjicu i ode. Vlasnik je željom bio zadivljen. Nitko do sada nije zaželio nešto za druge. Ovo je bio pravi znak zahvalnosti za čašu vode koju je ponudio. Ali kad je otvorio škrinjicu želja, začuđen ugleda čašu punu srebra kakvoga još nije vidio. Želja se ispunila. Onaj mu se prosjak na taj način zahvalio. Škrinjica želja ovaj put je proradila.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 11. V. -17. V. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + MARIJA Lucić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + MARIJA Samac
 • ČET.
  – u 18.00 sati + DRAGICA Trempetić, RUŽA god. MIRKO, FRANJO, CILA, MARTIN st. MARTIN ml. Popović RUŽA god. DRAGUTIN, MIRKO, MARICA, SJEPAN Trempetić, MATIJA i KATICA Meglaj
 • PET.
  – u 18.00 sati + ANA Fluka
 • SUB.
  – u 18.00 sati + IVAN god KATICA Marković, IVAN i ANĐELA Pukšec i Duše u čistilištu
 • NED.
  – u 9.00 sati + STJEPAN god. MARICA god. Tomašek
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 15.00 sati – U GORANCU

OBAVIJESTI – 10. svibnja 2020.

Kako se situacija sa koronavirusom stabilizira, tako i mi pomalo vraćamo se u red normale.

Nalazimo se u svibnju, Majci Božjoj posvećenom mjesecu. Svaki dan u 17.30 sati sveta krunica i litanije.

Župna crkva sv. Franje Ksaversko trenutno je izvan uporabe, sveta misa se održava u podrumu – Galeriji župnog dvora.

Krštenja i vjenčanja se mogu po dogovoru imati.

Za Prvu Pričest i Krizmu još čekamo naputak.

Sveta ispovijed isto tako se može imati.

Župni ured radi samo putem telefona:
01 2044255, 098 814885

ili putem mail-a. Župni mail je:
ured@zupa-vugrovec.com


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 60