Župni listić 817

godište XVI. broj 40(817) − 4. listopada 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-817.PDF

XXVII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 21, 33-43)

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: “Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge, pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako. Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju. Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?” Kažu mu: “Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.” Kaže im Isus: “Zar nikada niste čitali u Pismima: ‘Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim!’ Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!”

Komentar:

Gospodine! Slušaju Te glavari svećenički i starješine narodne. Oni misle da su vlasnici Saveza i zato iz njega isključuju sve grješnike, a pogani uopće nemaju pristup u Savez spasenja. Budući da se u tom smislu Ti drukčije ponašaš od njih, oni će i Tebe izbaciti. Tvoja je krv prolivena za mene, a prouzrokovali su to vinogradari koji postadoše ubojice.


BITI OSJETLJIV

Biti osjetljiv umijeće je malih stvari. Ne velike žrtve, ne kolosalne sheme, ne herojske odluke. Samo male pažnje, pojedinost prožeta ljubavlju, zgodna riječ. Jedan pogled, posjet, dodir. Umijeće da nam drugi nedostaju i dati im to do znanja kad se vrate.

I kako vozite? Način kako netko vozi auto može pružiti uvid koliko je netko osjetljiv ili koliko mu osjetljivosti manjka.

Ovdje se ne radi samo o sigurnosti na cesti ili strahu od policije, nego o uljuđenosti, uslužnosti, osjetljivosti, o jednostavnom priznanju da na cesti postoje i druga ljudska bića čiji je život isto toliko dragocjen koliko i moj. Način kako se vozač ponaša prema drugim autima na cesti test je i simbol načina kako se u svom životu ponaša prema drugim ljudima. Može se ne osvrtati na činjenicu da oni postoje (čini se da se neki vozači tako i ponašaju), može biti agresivan prema njima, može se utrkivati s njima, jedva ih može podnositi. Vozač rokše koji ignorira ostale u prometu figura je i slika neosjetljiva čovjeka u skupini. Smrtna opasnost na tri kotača.

Gledate li u lice? To je velik doprinos osjetljivosti u dijalogu. Gledati u lice, osjetiti raspoloženje, čitati osjećaje, otkriti poruke koje se ne izriču riječima. Oči, čelo, bore, smiješak. Ruke i noge, dah i glas. Sve to govori prije negoli dijalog i započne. I to je pravi dijalog, samo ako znamo sve to pročitati i protumačiti. To je osjetljivost. Umijeće slušanja. Čuti čitavu osobu. Zatim, slušati čitavom (svojom) osobom, ne samo ušima, ne samo kimanjem glavom, što označuje pristanak, dok zapravo ne pratim što se govori; nego slušati ušima, pameću, mozgom, živcima, dušom i tijelom. Uočiti što je rečeno, razumjeti, prihvatiti, ne iskriviti, ne ispitivati, ne suditi, ne pokvariti, nego poštivati, izraziti dobrodošlicu, zapamtiti.

Slušati je vrlo teško umijeće, a biti osjetljiv je škola slušanja. Bez osjetljivosti nema pravoga dijaloga. Mi čujemo jedno, a razumijemo drugo, čujemo što se govori, a razumijemo ono što želimo čuti. Igramo se igre slušanja. Posljedica je potpuna zbrka.

 Carlos. G. Valles


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj GRLIĆ Kuntaš 6a, Đurđekovec 200 Kn
 2. Božena i Stjepan Jeličić Gradinska 22, Vugrovec 500 Kn
 3. N. N. 200 Kn
 4. VLADO FIŠTER A. Šenoe 43, Vugrovec 200 Kn
 5. EMIL HABEK O. Habeka 2, Prekvršje 150 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA


Sakramenat svetog krštenja primila je:

NINA PRUGOVEČKI prvo dijete Kristijana i Irene r. Bručić iz Dobrodola

Dragim roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djeteta!


Ovih dana napustili su nas:

ANA GRAČAK r. Troskot iz Markova Polja u 65. godini.

DRAGICA SEVER r. Pećnik iz Markova Polja u 75. godini.

Dobri Bože uvedi ih među svete i izabrane svoje!


ZAHVALNOST

Biti zahvalan znači sjećati se dobrih stvari u životu, neprestano gledati u svjetlo te postajati svijetao.

Potrebno je ponovno se zagledati u Božje lice, gledati preko horizonata zemlje i smrti tamo kamo idemo. Potrebno je iznad svake boli vidjeti sreću, iznad svake tame svjetlo, iznad svake depresije vidjeti olakšanje i zdravlje. No, da bi se to moglo, potrebno je neprestano zahvaljivati i tražiti zašto bismo mogli zahvaliti.

Zahvaliti Bogu što smo danas ustali ujutro, zahvaliti što smo imali kamo poći spavati, zahvaliti što smo imali nešto pojesti, što smo mogli disati, što imamo sobu, krevet, što imamo jelo, ljude, zahvaliti za tramvaj, autobus, za vlak, zrakoplov, zahvaliti za komadić jabuke, banane, za komadić mesa i kruha. Zahvaliti Bogu za svoje noge, srce, pluća… Zahvalnost je život, tko zahvaljuje taj je vječan. Tko zahvaljuje taj će izići i iz najtežih problema, žalosti, depresije, bolesti i taj će nadvladati smrt.

Jer, tko zahvaljuje taj doziva Boga u svoju situaciju i tad postaje velik kao Bog. On prebiva u Bogu, a Bog prebiva u njemu.

 + Tomislav Ivančić


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 5. X. – 11. X. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + JOZO Matković, RUŽICA Babić, DOMINIK Papeš, LUKA, JALŽA i obit. Vukas, ZVONKO Povrženić, FRANJO, MARIJA, TOMO, STJEPAN i obit. Horvat, KATA i JOSIP Fridel
 • SRI.
  – u 18.00 sati –
 • ČET.
  – u 18.00 sati –
 • PET.
  – u 18.00 sati + FRANCA, MIRKO i obit. Vuger, obit. Pukšec i Dumić
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.00 sati + JAKOB i TEREZA Facković, DRAGICA Pregorec, LJUBICA Krtić, BRANKO Miletić
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 4. listopada 2020.

Nastavili smo radnom akcijom, uređenje krova Nadarbine u dvorištu župnog dvora. Započeli smo letvanje, ako Bog da slijedeće subote bi krenuli prepokrivati, zato u subotu što više ruku – dobro došli! Hvala lijepa našem glavnom voditelju krova Marku Mariću, majstoru Zdravku Adžagi, voditelju svih radnih akciju i drugih župnih aktivnosti Darku Židaku, Željku Habulanu, Zvonku Juroš, Antoniu Uvalić, Dubravku Martinčević, Ivici Fišter koji nam uredi okoliš arkanđela Gabriela, Stipi koji nam roštilj pripremi, Ivici Baričević koji sa bagerom uredi dio dvorišta, Dariu Gračaku i Darku Kletušu.

Prvopričesnici s roditeljima dolazite na misu u 9.00 sati.

Krizmanici nedjeljom naše okupljanje je na svetoj misi u 11.00 sati.

Nalazimo se u listopadu, Majci Božjoj posvećenom mjesecu. Okupljajmo se u našim kapelicama i kraj Raspela na molitvu svete Krunice!

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885, ili putem mail-a Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 280