Župni listić 818

godište XVI. broj 41(818) − 11. listopada 2020. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-818.PDF

XXVIII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mt 22, 1-14)

U ono vrijeme: Isus ponovno prozbori svećeničkim glavarima i starješinama naroda u prispodobama: “Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svome. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!’ Ali oni ne mareći odoše – jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi one ubojice, a grad im spali. Tada kaže slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena, ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’ Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše – i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju. Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenog ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.”

Komentar:

Gospodine! Najprije pozivaš Židove. Njima prvima upućuješ poziv spasenja. Kad su oni odbili poziv na svadbenu gozbu, onda sluge dobivaju novu zapovijed – ići k drugima: zlima i dobrima – grješnicima i poganima.


SVECI O SEDAM DAROVA DUHA SVETOGA

ZA BUDUĆE KRIZMANIKE

Molimo da svi oni što primaju sakrament potvrde budu spremni iskusiti puninu Duha Svetoga i darove koje im On nudi.

Razumiju li Krizmanici u čemu je bit sakramenta svete potvrde? Molimo da svi oni što primaju sakrament potvrde budu spremni iskusiti puninu Duha Svetoga i darove koje im On nudi.

Sedam darova Duha Svetoga navedenih u Iz 11,2-3

1.Mudrost – „A mudrost odozgor ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena.” (Jak 3,17)

2. Razum – „Razum je nagrada vjere. Zato ne nastojte razumjeti da biste vjerovali, nego vjerujte da biste razumjeli.”( sv. Augustin)

3. Znanje – „Dar znanja pomaže nam svoj pogled uskladiti s Božjim pogledom na stvari i ljude.”( papa Franjo)

4. Savjet „Iskoristimo dar razuma za razborita djela. Naučimo kako se suzdržavati od zlih stvari, kako ne bismo bili prisiljeni to naučiti u budućnosti. Iskoristimo život kao školu za ono što je dobro, da budemo spremni mrziti grijeh. Nosimo u sebi duboku ljubav prema Stvoritelju, prianjajmo uz Njega cijelim svojim srcem. Nemojmo zločesto protratiti suštinu razuma, kao što je učinio razmetni sin.” (sv. Klement Aleksandrijski)

5. Jakost – „Iako je ljudima dobre volje put ravan i gladak, onaj koji njime ide neće daleko stići, i bit će mu teško ako nema snažne noge, to jest, hrabrost i ustrajan duh.” (sv. Ivan od Križa)

6. Pobožnost – „Budite hrabri i nastojte svoje srce odvojiti od svjetovnih stvari. Dajte sve od sebe da otjerate tamu iz svojega uma i da shvatite što je istinska, nesebična pobožnost. Ispovijeđu nastojte očistiti svoje srce od svega što ga možda još kalja. Oživite svoju vjeru – ona je ključna za shvaćanje i postizanje pobožnosti.” (sv. Ivan Bosco)

7. Strah Božji „Moramo se bojati Boga iz ljubavi, a ne ljubiti ga iz straha.” (sv. Franjo Saleški)


DAROVI ZA CRKVU

 1. N. N. 100 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA


Sakramenat svetog krštenja primio je:

RAFAEL UROIĆ drugo dijete Tihomira i Karatarine r.Pajurin iz Markova Polja

Dragim roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djeteta!


Ovih dana napustio nas je:

IVAN ŠEBEK iz Goranca u 69. godini

Dobri Bože uvedi ga među svete i izabrane svoje!


ŽELIM TI UVIJEK IZNOVA JESEN

Želim ti uvijek iznova jesen da ponovno shvatiš koliko je život velik i raznolik. Nalik igri, ozbiljnoj a istovremeno vedroj, nikada jednostranoj jer u sebi sjedinjuje sve suprotnosti. Ujesen postoje različite promjene, ali i tihi trenutci. Oboje je važno da bi u naš život ušlo više sklada a mi otkrili njegovu puninu. Gdje se nešto mijenja, tu pripada magla isto kao i jasan, sjajan pogled u daljinu.

Jesen je vrijeme zahvalnosti. Promatraš li život kao dar, shvatit ćeš kako je vrijeme dragocjeno i koliko nam prilika daje svaki novi dan. Želim ti uvijek iznova strpljivost da doživiš bogatu jesen, koja će te nadariti i iznenaditi svojim obiljem. Nađi jednostavno vremena za to i budi strpljiv, i u tvom životu će, često posve skrovito, rasti i dozrijevati mnogo toga. Želim ti prijateljstva i kontakte s ljudima koji ti daju sigurnost i zaštićenost, i uvijek iznova snagu da budeš potpuno ti. Takvi odnosi daju ti toplinu i novi dah, ali i da osjetiš odmak – daljinu i blizinu.

 Phil Bosmans


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 12. X. – 18. X. 2020.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + JOSIP Trempetić i obit. Dumić, VINKO Rade god. i obit. Belan, FRANJO Čvek god., BARICA, KATICA i ZVONKO Podgorski, LJUBICA Jambrek, STJEPAN Fašaić god. STJEPAN, DRAGICA, MARTINA i MARICA Gračak, PETAR Kemfelja god., ANA Gračak, IVAN i MIRA Đurinec god., JOSIP i obit. Gračak, MARICA god. i obit. Vuger, DRAGICA i IVAN Vukas
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 16.00 sati – U PARUŽEVINI
 • NED.
  – u 9.00 sati + GORDANA Krajinović, obit. Brkić, Koši, Faust, Jakopović i dvije nakane, IVO Vuksanović god., DRAGICA Sever, LJUBA Jambrek, IVAN i ANICA Rukelj
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 11. listopada 2020.

PRVOPRIČESNICI u subotu u 9.00 sati dođite na Vjeronauk, gdje ćemo dogovoriti grupe i vrijeme za vjeronauk.

Prvopričesnici s roditeljima dolazite na misu u 9.00 sati.

KRIZMANICI u srijedu dođite u 10 sati, ili u 16.sati na vjeronauk,

Krizmanici nedjeljom naše okupljanje je na svetoj misi u 11.00 sati.

Nalazimo se u listopadu, Majci Božjoj posvećenom mjesecu, okupljajmo se u našim kapelicama, kraj Raspela na molitvu svete Krunice,

U subotu pozivam na veliku akciju pokrivanje krova župne nadarbine, dođite da ju stavimo ponovno u sigurnost.

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885, ili putem mail-a Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 280