Župni listić 861

godište XVII. broj 32(861) − 22. kolovoza 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-861.PDF

XXI. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Iv 6,60-69)

U ono vrijeme: Mnogi od Isusovih učenika rekoše: “Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?” A Isus znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: “Zar vas to sablažnjava? A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je i prije bio? Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su.”
“A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju.” Jer znao je Isus od početka koji su oni što ne vjeruju i tko je onaj koji će ga izdati. I doda: “Zato sam vam i rekao da nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca. ”Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime. Reče stoga Isus dvanaestorici: “Da možda i vi ne kanite otići?” Odgovori mu Šimun Petar: “Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji.”

Komentar:

“Kome da idemo?” Sami su srušili sve mostove iza sebe. Svu su nadu položili u Isusa, sve su prilike vlastitog života povezali s njime, odrekli se dotadašnjeg načina života. Isus će postati živi kruh koji postaje nenadomjestivom hranom. Vjernost je veoma dinamična; ona je traženje, otkrivanje, divljenje, iznenađenje. Vezati se uz Njega ne znači biti okovan, već slobodan i u neprestanom hodu u otvorenosti za iznenađenja i novosti.


BAKA KOJA JE GOVORILA: „BOG JE BOG“

Začudno je što mi je bio potreban uzgredan poticaj da se prisjetim nečeg toliko bitnog. Nečega što je bilo jedna od temeljnih odrednica niza mojih godina: svih godina s bakom Julijanom, dakako onih koje pamtim.

Koliko li je puta moja baka izrekla riječi: „Bog je Bog“!? Iz sjećanja mi naviru mnoge zgode u kojima ih je izrekla.

Dok su neki pretresali nevolje koje su ih snašle, zabrinuti za dobar ishod, moja ih je baka hrabrila: „Bog je Bog!“ Tim riječima htjela im je reći da će sve izaći na dobro. Ili dok su svi bili zatečeni kako se nešto što se doimalo bezizlaznim, razriješilo na najbolji način, za nju je odgovor na sve stao u jednostavno, sa zahvalnošću izrečene riječi: „Bog je Bog.“

Kad su se ljudi opušteno i bezbrižno družili, kad su se dosjetke i smijeh koji je navirao iz dubina bića sustizali i prestizali, ona je s olakšanjem, ohrabrene nade, više za sebe, govorila: „Bog je Bog.“ Pa i kad je nekoga snašla silna nevolja, nevolja koja ostavlja bez riječi, nevolja pred kojom se ne čini umjesnim izreći riječ utjehe jer bi se svaka mogla pokazati olakom, i kad su u nju bili uprti pogledi u koje je bilo upisano pitanje: „Nećeš valjda i sada…“, ona je mirno, s dubokim uvjerenjem, pogledavši u oči sve prisutne, izrekla svete riječi: „Bog je Bog.“ Izrekla ih je prirodno, kao što je i disala.

Kad me je pred nekim zahtjevnim zadatkom, pred nekim izazovom htjela ohrabriti, potaknuti da se odlučim, u njezine su riječi bile utkane i riječi: „Bog je Bog.“ Kad me je promatrala u nekom mom dječačkom ili mladenačkom uspjehu ili vidjela da sam nečim osobito rastužen, znao sam da me podupire riječima: „Bog je Bog.“ Podupirala me je njima, radovala se sa mnom i tješila me njima, i kada ih nije naglas izrekla.

Ne brini. Sve će biti dobro. Bog je Bog.

Nemoj se uznemiravati zbog svojih pogrešaka. Trudi se da ih nadvladaš. Bog je Bog.

Nemoj čekati da Bog nešto učini umjesto tebe. Ti započni i on će ti se sigurno pridružiti jer – Bog je Bog.

Neka ti je srce uvijek nasmijano. Tako će ti svi putovi biti prohodniji. I Boga ćeš lakše uočiti i u svijetu i u svojoj duši. On ti se želi otkriti, ali ne želi biti nasilan. Bog je Bog.

Potrudi se da te Bog može čuti. Pjevaj mu, osobito kad te nitko ne čuje, pjevaj mu iz punog srca. Pjevaj punim glasom. I Bog će pjevati s tobom jer – Bog je Bog.

Kad te netko povrijedi, nemoj odustati od njega. Kad ti nekoga povrijediš, nemoj samoga sebe obezvređivati. Potraži nove putove. Bog samo po njima prolazi. Bog je Bog.


DAROVI ZA CRKVU

 1. MLADEN FIŠTER Slatinska 1, Vugrovec 100 Kn
 2. BOŽICA VUGER A. Šenoe 46, Vugrovec 200 Kn
 3. DALIBOR HORVAT Kuntaš 10a, Đurđekovec 300 Kn
 4. JASNA BRKIĆ KOŠI Zlatarska 45, M. Polje 100 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


KAKO JE SVETI FRANJO PROPOVIJEDAO ŠEĆUĆI KROZ GRAD

Jednog dana sveti Franjo, izašavši iz samostana, sretne brata Junipera. Bijaše to prostodušan i dobar brat pa ga je sveti Franjo jako volio. U susretu mu reče: „Dođi brate Junipere, idemo propovijedati“.

„Oče moj“, odgovori ovaj, „ti znaš da sam neuk. Kako ću ljudima propovijedati?“

No kako sveti Franjo bijaše uporan, pristao je. Prošli su gradom moleći u šutnji za sve one koji su radili u trgovinama i po vrtovima. Smiješili su se djeci, pogotovo onoj najsiromašnijoj. Sa starijima su popričali, pomilovali bolesnike, a nekoj ženi pomogli ponijeti vjedro s vodom.

Nakon što su nekoliko puta prošli gradom, sveti Franjo reče: „Brate Junipere, vrijeme je da se vratimo u samostan“.

„A propovijed?“ – upita brat Juniper.

„Pa propovijedali smo…“ – odgovori svetac smiješeći se.

Ako u džepu nosiš mošusov miris, ne trebaš to svima govoriti. Miris će govoriti umjesto tebe. Ti si najbolja propovijed.


Bog nam se sav daruje, sve dok vidi da se i mi njemu posve predajemo.

 Sv. Terezija Avilska


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 23. VIII. – 29. VIII. 2021.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + IVAN, STJEPAN i obit. Popović, ANICA i STJEPAN Pajurin, MANDA i STJEPAN Darapi, MARIJA i DRAGAN Polaček, ANA i PAVAO Svedrović, obit. Pekčec i Šebek, ANICA god. i STJEPAN Hrenović, STJEPAN god. Vuger, ANICA i IVAN Kovačić, SLAVKO i obit. Đurinec, RUŽICA Šimunjak i FRANJO Pek
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – – –
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • SUB.
  – u 17.00 sati – Vjenčanje
 • NED.
  – u 9.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 22. kolovoza 2021.

Svima onima koji ovih dana kreću na godišnji odmor želim lijepo i ugodno vrijeme i da se dobro odmore i napune baterije za nove radne pobjede, a onima koji za sada ostaju neka Gospodin daruje strpljenja do njihovog godišnjeg odmora.

Kroz srpanj i kolovoz sveta misa nedjeljom u 9.00 sati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250