Sirota udovica ubacila je sav svoj žitak

Župni listić 872

godište XVII. broj 43(872) − 7. studenoga 2021. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-872.PDF

XXXII. NEDJELJA KROZ CRKVENU GODINU (Mk 12,41-44)

U ono vrijeme: Govoraše Isus mnoštvu u pouci svojoj: “Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!” Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: “Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.”

Komentar:

Bogataši su novac bučno ubacivali u hramsku riznicu, misleći da tako zadužuju Boga jer daju mnogo. Isus kaže da je sirota udovica ubacila u riznicu više od svih. “Imati” ili “biti”? Razbacivati se suviškom ili “biti” – to jest: drugome i Gospodinu darovati “sav svoj žitak”?
“Imati” se očituje na različite načine. Biti bogat, imati vlast, po svaku cijenu, pa makar i po gubitak vlastite duše. Makar ne “biti”.
Često zavaravamo jedni druge materijalnim darovima, ne usuđujući se dati iz svoje dubine nešto što bi nas istinski stajalo žrtve i ljubavi. Onaj koji misli da je sve u posjedovanju, koji se daje samo uz računicu, nikada ne zahvaća dubinu ljubavi.


Priča o škrinjici koja je ispunila samo jednu želju

Mnogi su izražavali svoje želje škrinjici, no ostvarila se samo jedna…

U nekoj trgovini starinama nalazila se na vrhu police zaboravljena škrinja. Godinama je stajala ondje, sve dok je jednoga dana, prilikom čišćenja, nisu pronašli. Ni sam vlasnik trgovine nije se sjećao da ju je ikad vidio. Kad su je očistili od prašine, vidješe da na poklopcu piše “Škrinjica želja”. Stavili su je na istaknuto mjesto da bi kupci koji dođu mogli izraziti svoju želju.

Ušao je neki čovjek želeći kupiti stari kip. Dok je plaćao, ugleda škrinjicu, otvori je i izreče želju: “Želim da me pred trgovinom čeka parkiran novi auto.” Ali, kako se moglo i očekivati, želja nije bila ispunjena. Dolazili su i drugi kupci u trgovinu i izražavali svoje želje: netko je tražio bisernu ogrlicu, netko zlatni sat, netko opet da postane najbogatiji čovjek na svijetu, netko računalo, lijepu odjeću, slavu. Bilo je i onih koji su željeli smršaviti, ili porasti, ili pak da ne ostare…

Ali ni jedna želja nije bila ispunjena.

Jednoga dana ušao je neki prosjak koji je zatražio čašu vode. Trgovac ga usluži veoma ljubazno. Kad se napio, prosjak se zagleda u škrinjicu, te zamoli da mu, prije nego što ode, dopuste izraziti želju. Gospodar mu odgovori: “Naravno! Ti si najpotrebitiji od svih koji su ušli u trgovinu, vidjet ćemo hoće li ti se želja ostvariti.” Tada je prosjak otvori i reče: “Želim čašu punu srebra za vlasnika ove trgovine.”

Zatvori škrinjicu i ode. Vlasnik je bio zadivljen. Nitko do sada nije zaželio nešto za druge. Ovo je bio pravi znak zahvalnosti za čašu vode koju je ponudio. A kad je otvorio škrinjicu, začuđen ugleda čašu punu srebra kakva još nikada nije vidio. Želja se taj put ispunila…

 Prema priči nepoznatog autora


Tko je sam svoj učitelj, učenik je budale.

 Sv. Bernard (1090. – 1153.)

Onaj tko zna kako dobro moliti, zna dobro živjeti.

 Sv. Augustin (354. – 430.)


DAROVI ZA CRKVU

 1. STJEPAN i BOŽENA JELIČIĆ Gradinska 22, Vugrovec 50 Eu

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Ovih dana napustili su nas:

MARICA POPOVIĆ r. Đuran iz Šimunčevec u 91. godini.

IVAN GREGORANIĆ iz Vugrovca u 71. godini.

Dobri Bože uvedi ih u vječnu Domovinu!


SRDŽBU TREBA LIJEČITI NA MJESTU NA KOJEM JESI

Od samih sebe ne možemo pobjeći.

U jednom samostanu živio brat koji je često bio srdit. Reče on sebi: “Otići ću u osamu. Ako ne budem imao više nikoga s kim bih se mogao svađati, možda će se moja strast stišati.”

Kad se povukao u pustinju, stanovao je u pećini. Jednog dana mu se dogodi da je iz napunjenog vrča prolio slučajno malo vode. Kad je vrč napunio vodom drugi i treći put dogodila mu se ista nesreća. Tada je zgrabio vrč i razbio ga na komade. Kad je došao k sebi, spoznao je da ga je zaslijepio duh srdžbe. Rekao je: “Gle, ovdje sam sām, ali me je srdžba opet zahvatila. Vratit ću se ponovno u svoj samostan, jer se svugdje moram boriti i podnositi i osloniti na Božju pomoć.”

Ustao je i vratio se na svoje prvotno mjesto.


Svetost se ostvaruje u malim stvarima, u sitnim koracima, zaboravljajući na sebe i gledajući u vječnost.

 Sv. Vinko Paulski

Svetac je čovjek u središtu stvaranja koji sve usmjeruje prema Bogu.

 Blaženi Ivan Merz


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 8. XI. – 14. XI. 2021.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – u 18.00 sati + TOMO i obit. Glogovec, obit. Baričević, obit. Krtak, Stričak, Plantić, Pirenjak, Maljak i MARICA Glogovec, MARICA i STJEPAN Popović, FRANCA i FRANJO Golub, ANKA i VALENT Baričević, IVAN Greguranić
 • SRI.
  – u 18.00 sati + ANA god. i obit. Vuger, VESNA god. i Šimun Križanac
 • ČET.
  – u 18.00 sati + STJEPAN god. i obit Fišter, obit. Trempetić
 • PET.
  – u 18.00 sati + IVAN, STJEPAN i obit. Popović
 • SUB.
  – u 18.00 sati + STANISLAVA Medek
 • NED.
  – u 9.00 sati + MARKO god. ANUKA, ANTO i IVAN Čarapović, obit. Čičak, KATICA Forner god.
  – u 11.00 sati – Župna

OBAVIJESTI – 7. studenoga 2021.

Vjeronauk za PRVOPRIČESNIKE i KRIZMANIKE bit će, ako se ide u školu, a ako je nastava od kuće, onda ga neće biti.

Nedjeljom PRVOPRIČESNICI sveta misa u 9.00 sati, a KRIZMANICI u 11.00 sati.

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 300