Uskrs 2022.

Župni listić 895

godište XVIII. broj 16(895) − 17. travnja 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-895.PDF

USKRS (Iv 20, 1-9)

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: “Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.”
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.

Komentar:

“Isusovo uskrsnuće nije trijumf nad njegovim neprijateljima koji su ga osudili i ubili, nego je trijumf života nad smrću i ljubavi nad mržnjom. Nije bilo važno pobijediti Judu, ni Pilata, ni Heroda, ni Kajfu, niti farizejima i glavarima svećeničkim dokazati da su imali krivo. Sve je to bilo nevažno. Nego: apostole šalješ u svijet. I danas nas tako šalješ.
Uskrsni u onima koji su dopustili da ih obuzme mržnja. Uskrsni u nama svaki puta kada dopustimo da klica osvete dotakne naše srce.


RAZMISLI O ŽIVOTNIM SITUACIJAMA!

Zamisli! Ti si na nekoj nagradnoj igri dobio slijedeću nagradu: svakog ti jutra tvoja banka stavlja 86.400,00 EUR-a na tvoj privatni račun. Ali ova igra ima i pravila, kao što svaka igra ima određena pravila, što ti sigurno nije nepoznato. Prvo pravilo je: sve, što u toku dana ne uspiješ potrošiti, oduzima ti se. Ti novac ne možeš prebaciti tek tako na neki drugi račun. Možeš ga samo potrošiti. Ali svakog jutra, kad se probudiš, banka ti opet uplati na tvoj račun novih 86.400,00 EUR za tekući dan. Drugo pravilo je: banka može igru bez upozorenja prekinuti, svakog trenutka može reći: kraj je, igra je završena! Ona može zatvoriti račun, i da ti ne dobiješ više novi račun. Što bi ti uradio? Ti bi sve kupio, što poželiš? Ne samo za sebe, već i za sve one ljude koje voliš? Točno? Možda i za ljude, koje ne poznaješ, jer sav novac ne možeš sam potrošiti? Točno? Ti bi pokušao, svaku “kunu” potrošiti, odnosno pažljivo ju iskoristiti. Točno?

U biti, ova igra je STVARNOST!!! Svako od nas ima tu “magičnu” banku. Samo je ne vidimo! Ta magična banka je vrijeme! Svakog jutra, kad se probudimo, dobijemo 86.400 sekundi života poklonjenih za taj dan, i kad navečer zaspimo, nama se preostalo vrijeme briše. Ono što tog dana nismo proživjeli, zauvijek je izgubljeno! Jučer je prošlost! Svakog jutra se račun iznova puni, ali banka može svakog trenutka zatvoriti račun, bez upozorenja. Što ti napraviš sa svojih dnevnih 86.400 sekundi? Zar one nisu mnogo vrijednije nego ista brojka iskazana u Eurima? Razmisli o tome, misli stalno na to, čuvaj se, i uživaj u sekundama svog života, jer ti vrijeme brže prođe nego što 86.400,00 EUR možeš zaraditi!


GDJE STANUJE BOG?

Gdje stanuje Bog? S ovim pitanje iznenadio je Menachel Mendel iz Kozka neke učene ljude koje je ugostio. Oni su mu se smijali: Ma što pričate! Nije li svijet pun njegovog gospodstva.

Ali on odgovori sam na svoje pitanje: Bog stanuje ondje gdje ga se pripusti.


DAROVI ZA CRKVU

 1. Obitelj FIŠTER A. Šenoe 34, Vugrovec 400 Kn
 2. MILKA PAVLOVIĆ Đ. Popovića 1, Vugrovec 300 Kn
 3. Obitelj OLUJIĆ A. Šenoe 21, Vugrovec 100 EU
 4. NIKOLA BANDIĆ Odv. Podbrežnjaki 21a, Prekvršje 200 Kn
 5. MARIJA FACKOVIĆ Glavna 68, Đurđekovec 200 Kn
 6. Obitelj Herjavić-Trempetić Gaj 10, M. Polje 500 Kn
 7. JASNA BRKIĆ KOŠI Zlatarska 45, M. Polje 100 Kn
 8. FRANO MARJANOVIĆ Grahovečka 12, M. Polje 300 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštena primio je:

IVAN BOŠNJAK treće dijete Maria i Irene r. Majdandžić iz Dobrodola

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


STUBA VIŠE – PRIČA O ŽIVOTNIM POTEŠKOĆAMA

Jednog je dana seljakov magarac pao u bunar.

Životinja je satima zapomagala dok je seljak pokušao dokučiti što učiniti.

Napokon je odlučio – budući da je životinja stara, a bunar ionako treba prekriti, nije vrijedno truda spašavati magarca. Pozvao je susjede u pomoć. Zgrabili su lopate te počeli nabacivati smeće u bunar. Na početku je magarac očajnički ridao. Zatim se, na opće čuđenje, primirio.

Nakon nekog vremena seljak je pogledao u bunar. Bio je zapanjen onim što je vidio. Sa svakom lopatom smeća koje je pogodilo njegova leđa, magarac je radio nešto zadivljujuće

Istresao bi leđa i popeo se jednu stubu više. Kako su seljak i susjedi nastavili ubacivati smeće na životinju, on bi je otresao i popeo se više.

Uskoro su svi zadivljeno promatrali magarca koji je zakoračio preko ruba i sretno iskočio!

Život će na tebe istresati smeće, razne vrste prljavštine. Otresi to i popni se stubu više. Svaka nedaća je stuba.

Nikad ne odustaj! Otresi to i uspni se jednu stubu više!

 Nepoznat autor


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 18. IV. – 24. IV. 2022.

 • PON.
  – u 10.00 sati – Župna
 • UTO.
  – u 18.00 sati + URSULA Škreblin sprovodna, STJEPAN, MILKA i MATO Beštak, ANTUN, TOMO i TEREZA Blažinović, MIJO i MARICA Pukšec, TOMO i MARICA Blažinović, JURAJ, DRAGO i SLAVKO Marinčić, ANĐELA i obit. Ožvatić
 • SRI.
  – – –
 • ČET.
  – u 19.00 sati + RADMILA Vuger
 • PET.
  – u 18.00 sati + ZORA, MIKLA i obit. Habek
 • SUB.
  – u 16.00 sati – U ĐURĐEKOVCU
 • NED.
  – u 9.00 sati + ANICA, STJEPAN, IVAN i KATICA Fluka, IGNAC i ANĐELA Tomurad, MARICA i STJEPAN Tomašek, SLAVKO, MARICA i IVAN Bezeredi, ĐURO i BARICA Vukas, ĐURO Bezeredi, FRANJO i MARA god. Dumić, ĐURO Čvek, STJEPAN i DRAGICA Pavlović, BARICA i DRAGICA Pavlović, IVAN Bičanić
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 16.00 sati – U GORANCU

OBAVIJESTI – 17. travnja 2022.

Hvala, našim Pjevačima s orguljašem Viktorom koji su nas tako lijepo pratili kroz ovaj Veliki tjedan.

Hvala i našem zvonaru Franji i njegovoj supruzi Katici, koji su nam i vanjski i unutarnji oltar uredili, kao i Božji grob.

Hvala i na Vašim darovima i molitvama.

Uskrsli Krist neka obilje milosti Božje Vam udijeli!

Nastavlja se devetnica Milosrdnome Isusu.

SRETAN USKRS!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić…

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 700