Isusova molitva da svi budemo jedno

Župni listić 901

godište XVIII. broj 22(901) − 29. svibnja 2022. godine

PDF fileŽUPNI-LISTIĆ-901.PDF

VII. VAZMENA NEDJELJA (Iv 17,20-26)

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: “Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.
Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.
Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si mene ljubio bude u njima – i ja u njima.”

Komentar:

Mi smo oni koji su na apostolsku riječ povjerovali. Uvučeni smo u taj krug ljubavi. Isusu u nakanama. Stoga nećemo s nostalgijom za prošlošću zaviđati apostolima koji su imali Isusa kod stola. Niti čeznutljivo gledati u budućnost od koje očekujemo Isusov povratak. Misa je događanje ovoga časa. Isus sada moli i u svakom času i svakom mjestu neizrecivo je blizu svakom srcu. Te ljubavi, naravno, po svojoj slabosti nismo dostojni. Ali, u velikosvećeničkoj molitvi Isus moli Oca da nas uzljubi ljubavlju kojom ljubi njega.


KOJI JE SMISAO SVIJETA I MENE?

Smisao je cilj prema kojemu teži neko kretanje ili radi kojega se nešto radi. Besmisleno je ono što nema razumske mete, što je samo nagonsko, ne spašava i ne podržava život. To je frustriranost i besmislenost. Misao je rasuta svuda. Sve ima svoje razloge, pa i onda kada ih mi ne znamo. Priroda, svijet i uopće sve što postoji nije slučajno, nije mrtvo, nije nepokretno. Naprotiv, sve vodi k nekom cilju. Prirodni zakoni imaju čvrst cilj, u svemu je sila koja nekuda usmjerava. U svemu je misao. Smisao je kada pronađemo kamo ta misao smjera. Zna se čemu služe prirodni zakoni, čemu nagoni, čemu razni materijali u prirodi. Sve ima svoje zašto i zato. Netko je sve stavio u pogon radi nečega. A čovjek? Koji je njegov cilj? Zašto je na zemlji? Kamo on ide? Kad je sretan? Kad je osmišljen? Smisao je očito nešto izvan nas. Ide se nekamo preko smrti. Zato ne možemo svojim silama i razumom odgonetnuti cilj. On je preko tajne smrti, izvan našeg sadašnjeg dohvata. Biblija nam otkriva tu tajnu. Ona kaže da je čovjek istjeran iz svog prirodnog ambijenta i poslan u tuđinu, na zemlju, sa svrhom da ponovno uspostavi slobodno komunikaciju s Bogom. Da opet povjeruje da ga Bog ljubi. Sve na zemlji, trpljenje i užici, pozivaju nas da se vratimo svom Izvoru, Bogu, da ponovno postanemo snažni i sretni kao Bog koji nam je Otac. Ako dublje promislimo, veći i veličanstveniji cilj ne može biti. Čovjek, dakle, ima neke zadaće: da prašta, da ljubi, da povjeruje da je Bog dobar i da ljubi čovjeka, da povjeruje da je Bog naš dom kojemu se treba vratiti.


DJEVOJČICA KOJA NAS UČI KAKO TJEŠITI

Djevojčica se upravo vratila iz susjedstva gdje je jednoj ženi tragično preminula osmogodišnja kći. “Zašto si išla tamo?” upita je otac. “Da utješim susjedu.” “A što si ti tako malena mogla učiniti da je utješiš?” “Sjela sam joj u krilo i s njom plakala.”

Ako je u tvojoj blizini netko tko trpi, plači s njime! Ako se tvoj bližnji raduje, raduj se s njime! Ljubav gleda i vidi, osluškuje i čuje. Ljubiti znači suosjećati s nekim čitavim svojim bićem. Onaj koji ljubi otkriva u sebi neslućene zalihe utjehe i sućuti. Mi smo anđeli sa samo jednim krilom: možemo letjeti jedino ako se zagrlimo.


DAROVI ZA CRKVU

 1. PREDRAG PAVLOVIĆ Kocil brijeg 1, Vugrovec 150 Kn
 2. PETAR ŠITUM Dobrodolska 14, Dobrodol 300 Kn

HVALA SVIMA DAROVATELJIMA ZA POTREBE ŽUPE I ZA SANACIJU NAKON POTRESA!


Sakramenat svetog krštena primili su:

PETAR JANEŠ prvo dijete Gorana i Linde r. Malnar iz Prekvršja
LANA JURETIĆ prvo dijete Jurice i Gordane Salopek iz Paruževine
LEON ORTOLAN prvo dijete Marka i Anje r. Grljak iz Vugrovca

Roditeljima želim obilje Božjega blagoslova u odgoju djece!


Ovih dana napustili su nas:

ŠTEFICA KOŽIĆ iz Dobrodola u 78. godini.
STJEPAN PUĐAK iz Markova Polja u 63. godini.

Dobri Bože primi ih među svete i izabrane svoje!


POGLED S ONE STRANE!

Mladi par se doselio u ulicu. Sljedećeg jutra, kada su doručkovali, žena je opazila susjedu kako vješa rublje. Možda treba nov prašak za pranje, kako bi bolje oprala. Muž je šutke promatrao događaj, ali nije ništa rekao. Kako je prljavo rublje – rekla je. Uopće ne zna prati! Svaki puta kada bi susjeda vješala rublje, komentar bi bio isti. Mjesec dana kasnije, žena u čudu, kada je jedno jutro vidjela kako je susjedino rublje čisto. Rekla je mužu: Pogledaj! Konačno je naučila dobro oprati rublje. Tko li ju je to naučio? Muž joj odgovori: Nitko. Ja sam danas ustao ranije i oprao prozore.

Tako je to u životu: Sve ovisi o tome, kako je čist prozor kroz koji gledamo. Prije nego li počnemo kritizirati, možda je u redu da provjerimo kvalitetu našeg pogleda. Tek tada možemo jasno vidjeti, koliko je čisto srce drugoga.


RASPORED SV. MISA U VUGROVCU 30. V. – 5. VI. 2022.

 • PON.
  – – –
 • UTO.
  – – –
 • SRI.
  – u 18.00 sati – Nakana
 • ČET.
  – u 18.00 sati + IVAN Pregorec i obit. Dugan
 • PET.
  – u 18.00 sati – Nakana molitvenih vjenčića.
 • SUB.
  – u 18.00 sati + PETAR i RUŽA Đuran
 • NED.
  – u 9.00 sati + LJUBICA Vrban
  – u 11.00 sati – Župna
  – u 17.00 sati – U ŠILETIĆIMA

OBAVIJESTI – 29. svibnja 2022.

U ponedjeljak 30.05.2022. državni je praznik, Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkoga Sabora 30. svibnja 1990. godine. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Mi ćemo ovaj dan na poseban način moliti za svoju domovinu, za sve njezine stanovnike da svojim radom i djelovanjem pomognu njezin razvoj, kako na materijalnom tako još više na duhovnom planu.

U utorak slavimo zaštitnicu grada zagreba Majku Božju od kamenitih vrata, sveta misa u 19.00 sati, a zatim procesija do kamenitih vrata.

Na Prvi petak ispovijed prije svete mise, a iza mise klanjanje pred PRESVETIM.

22. VI. – neradni je dan, hodočastit ćemo u Marijansko svetište, slobodno se prijavite!

Imate najnoviji broj: GLAS KONCILA, MAK, naš Listić

Župni ured radi putem telefona 01 2044255, 098 814885 ili putem mail-a. Župni mail je ured@zupa-vugrovec.com.


Pripremio i uredio: vlč. Filip Lucić, upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec
Broj umnoženih primjeraka: 250